Otvoreni rat

  Ne, mi ovdje ne govorimo o ruskoj invaziji Ukrajine ili nečem sličnom. Mi govorimo o ratu za kojeg malo tko zna, o ratu između Twittera i Europska unije. Ovaj otvoreni rat je 26 svibnja 2023 objavila Europska unija.

  U lipnju 2022 godine Europska unija je donijela dobrovoljni kodeks borbe protiv lažnih vijesti, protiv dezinformacija. Riječ je o kodeksu koji su potpisale praktičke sve najvažnije tehnološke korporacije, a među njima je bio i Twitter.

  Potom se dogodio Elon Musk i njegovo preuzimanje Twittera. Ubrzo po preuzimanju on je zbog svojih uvjerenja u apsolutnu slobodu govora najurio tamošnje direktore i komesare slobode govora. Dok su obični građani pljeskali režim je odgovorio rezanjem prihoda Twittera.

  To se dogodilo prije svega u SAD dok se u EU pojavio problem “dragovoljnog” europskog kodeksa borbe protiv lažnih vijesti. Sve potpisnice ovog kodeksa su bile dužne početkom godine Europsku uniju obavijesti o svojoj borbi protiv lažnih vijesti. Youtube, Facebook, Google, TikTok i drugi su predali svoj izvještaj, ali Twitter nije. Europska unija je konkretno navela da je on predao samo nepotpuni izvještaj što znači da nije ispunio svoje obveze.

  Tako smo polatko došli do 17 veljače 2023 kada je na snagu stupila prva faza The Digital Service Act. Cilj tog zakona je europska borba protiv dezinformacija bez da je sam pojam dezinformacija pravno utvrđen. Protiv ovog zakona se osim Twitter aktivno borio ili Google, ali on je jednostavno kapitulirao.

 Kako Europska unija nije pravno definirala ovaj zakon mi ćemo ovdje spomenuti Soroševu definiciju dezinformacije. Ona glasi:

   “Dezinformacija se događa kada netko plasira narativ koji namjerno dovodi u zabludu i koji je protivan demokratskim institucijama, znanstvenom konsenzusu ili rizičnoj skupini kojoj može nanijeti štetu”.

  Samo ćemo ovdje komentirati da bi oni ponovno spalili Giordana Bruna jer ovaj znanstvenik bio završio na lomači zbog protivljenja tadašnjem znanstvenom konsenzusu !? Kada je Giordanu Brunu pročitana presuda da će biti spaljen na lomači on izjavljuje: „Možda je Vaš strah u donošenju presude protiv mene veći nego moj strah koji presudu preuzimam”.

  Danas je isto tako riječ o strahu. Riječ je o strahu vezanim s „znanstvenim konsenzusom” o globalnom zagrijavanju, koroni i puno drugih stvari. Isto tako riječ je o strahu povodom razmišljanja, a možemo reći i instiktnih saznanja građana o multikulturalnom društvu… Riječ je strahu zbog kojih se nekada ograničavala sloboda govora u komunističkim državama.

  Možemo reći da pozicija današnjeg Twittera i Elona Muska glasi da jedino čega se trebamo plašiti je sam strah. Zbog toga on i dalje zagovara slobodu govora i protivi se borbi Europske unije protiv dezinformacija. Ukratko Twitter je u svibnju ponovno potvrdio Europskoj uniji da se zalaže za slobodu govora i da neće sudjelovati u borbi protiv „dezinformacija”.

  Na takvu poruku Twittera Thierry Breton, europski komesar za unutrašnje tržište javno izjavljuje: „Twitter je napustio dobrovoljnu borbu protiv dezinformacija. Bez obzira na to obveze ostaju. On može bježati, ali se ne može sakriti. Osim dobrovoljnih obveza postoje i zakonske. The Digital Service Act stupa na snagu 25 kolovoza 2023. Naš tim će prisiliti Twitter na poštivanje obveza”.

  Ukratko Europska komisija i Twitter se sada nalaze u otvorenom ratu po pitanju slobode govora. Pitanje koje si svi trebamo postaviti biva: „Da li ste spremni koristiti programe koji izbjegavaju europske blokade pogrešnih portala ?”

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Prije nego što je inkvizicija pogubila Giordana Bruna ona ga je 7 godina držala u zatvoru i ispitivala kako bi on povukao svoje znanstvene teze. Tek kada je on to tijekom 7 godina zatvora odbijao biva pogubljen. […]

trackback

[…]   Kao primjer njegovog utjecaja na poslovne operacije u Europskoj uniji ćemo navesti samo dva od bezbrojnih primjera. Prvi je njegov prijedlog novog europskog zakona o telekomunikacijama koji je izazvao kritike zbog navodne podrške nacionalnim „monopolima”. Drugi primjer njegove moći biva objava rata Twitteru koji mora podržavati EU zakone o medijima (“sloboda govora”) ili snositi poslj…. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina