Nulta godina

  Riječ je o pojmu koji označava start novog radikalnog režima. Pojam nulta godina je prvi put upotrebljen nakon Francuske revolucije, a potom su ga koristili Crveni kmeri nakon preuzimanja vlasti.

  Wesley Yang je Amerikanac korejskog porjekla koji se proslavio knjigom „Duša žutog naroda”. U SAD-u je on još 2019 godine skovao pojam „nasljednička ideologija”,a 2021 godine i nulta godina.

  Pojam nasljednička ideologija je ubrzo postao politički i intelektualno opće prihvaćena. Po riječima predsjednika The Hannah Arendt Center for Politics and Humanities nasljednička ideologija prestavlja napad s lijeva na liberalizam. Riječ je po njemu o fundamentalističkoj ideologiji koja svako neslaganje s njom smatram nasiljem protiv „potlačenih skupina”.

  Nulta godina za ovu fundamentalističku ideologiju po mišljenju Wesley Yanga je 2021 kada Biden biva inaguriran za predsjednika. Riječ je o godini kada je nasljednička ideologija preuzela vlast.

  Kao dokaze da govorimo o nultoj godini Yang navodi nekoliko neupitnih primjera. Za početak uzmimo San Francisco. Riječ je o gradu koji 2021 godine donosi odluku o davanju financijske pomoći samo trudnim afroamerikankama i ženama koje potiču s pacifičkih otoka.

  Praktički istovremeno ovaj grad donosi odluku da sve škole koje nose ime George Washington, Abraham Lincoln… moraju promjeniti ime. Po San Franciscu te škole trebaju promjeniti ime i dobiti nova koja nisu vezana s robovlasništvom, rasizmom i genocidom. Za one koji ne znaju George Washington je bio prvi predsjednik SAD-a, a Abraham Lincoln je oslobodio robove.

  Sigurni smo da će netko pomisliti da je samo San Francisco prolupao, ali to je netočno. To je netočno pošto govorimo o poziciji američkog režima.

  Bidenova administracija je 2021 godine donijela zakon o financijskoj pomoći farmerima i rančerima. U zakonu se jasno navodili da pomoć mogu dobiti samo crnci, Indijanci, Hispanci, Azijati i stanovnici Pacifičkih otoka. Pretpostavljam da ste skužili da na ovom popisu nema bijelaca zbog čega je na kraju sud blokirao ovaj zakon.

  Isto tako je Bidenova administracija donijela zakon o pomoći restoranima. Riječ je bila o 27 milijardi dolara koje su mogli dobiti samo žene, veterani i pripadnici nacionalnih manjina. Normalno i ovaj zakon je zbog rasizma blokirao sud.

  Šlag na torti ovih događaja u SAD je tamošnji ustav. Službeno govoreći Ustav SAD je postao tekst koji bi se trebao zabraniti. Kako ga nije moguće zabraniti onda pored njega stoji napomena: „Potencijalno opasni tekst”. U određenom smislu to što se dogodilo s američkim ustavom predstavlja samo nastavak onog što se dogodilo s filmovima i knjigama.

  Zbog svega ovdje navedenog kao i puno toga drugog kao na primjer Ubera Yang je 2021 godinu nazvao nultom godinom. Kod svake revolucije, kod svake fundamentalističke promjene dolazi do pokušaja kontrarevolucije. Da li će on uspjeti je već druga priča.

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Nulta godina […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina