Nova Kaledonija

  Nova Kaledonija je pretposljednja veća kolonija Francuske. Riječ je pacifičkim otocima čija kopnena površina je malo manja od Slovenije i na čijem teritoriju živi 270 000 stanovnika.

  Ova kolonija je u nedjelju imala četvrti referendum o neovisnosti što nam ukazuje problem zapadnih društva. U postmodernom dobu se jednostavno ne priznaju rezultati izbora ili referenduma pa se oni moraju ponovno i ponovno ponavljati. Nema nikakve veze da li pričamo o Škotskoj, Kataloniji ili Novoj Kaledoniji.

  Nova Kaledonija je postala kolonija Francuske 1853 godine. Do kraja 19 stoljeća ono što je Australija bila za Veliku Britaniju, Nova Kaledonija je bila za Francusku. Drugim riječima na područje ovih otoka Francuska je naseljavala svoje kriminalce.

  Još u 19 stoljeću zbog otkrića nikla na Novoj Kaledoniji otoci će dobiti na značaju koji se do danas samo povećava. Dovoljno je reći da je danas nikal najvažniji sastojak za gradnju akumulatora za električne automobile.

  Kraj kolonijalnih carstva europskih velesila je doveo do jačanja zahtjeva lokalnog stanovništva za neovisnost. Kako bi se teoretski ispitala volja građana 1987 godine se održao prvi referendum o neovisnosti. Na njemu je 48 611 glasača podržalo ostanak u sklopu Francuske dok su zagovornici neovisnosti bojkotirali izbore.

  Kako bi se smirile lokalne tenzije koje nisu prestajale 1998 godine je potpisan sporazum Francuske i zagovornika neovisnosti. Taj sporazum je dao veću autonomiju Novoj Kaledoniji i otvorio mogućnost održavanja 3 referenduma o neovisnosti počevši s 2018 godinom.

  Prvi od ta tri referenduma se održao 04 studenog 2018 godine po posebnim pravilima. Dok osoba koja živi u Francuskoj ima pravo na državljanstvo i sva vezana prava nakon 5 godina na Novoj Kaledoniji to nije slučaj. Na tom i sljedućim referendumima prava glasa imaju samo oni koji su živjeli na Novoj Kaledoniji 1998 ili su njihovi direktni potomci.

  Bez obzira na ovo pravilo koje je trebalo pomoći zagovornicima neovisnosti oni su izgubili referendum. 78 734 osobe s pravom glasa je glasovalo protiv neovisnosti dok ih je 60 199 glasovalo za.

  Praktički čim je rezultat postao znan zagovornici neovisnosti su zatražili održavanje novog referenduma o neovisnosti. Francuska vlada im je odlučila ispuniti želju pa je već 4 listopada 2020 godine održan novi referendum. Ovaj put su protiv neovisnosti glasovala 81 503 glasača dok je za glasovalo njih 71 533.

  Nakon ovog novog poraza već u veljači 2021 godine zagovornici neovisnosti su zatražili novi referendum. Oni su to zatražili u doba korona pandemije, a vlada im je odlučila ispuniti želju prije završetka 2021 godine.

  Odluka Francuske da se referendum održi 12 prosinca 2021 godine je rezultirala protivljenjem zagovornika neovisnosti. Oni su najavili bojkot izbora tvrdeći da se u doba pandemije ne može održati referendum koji su sami zatražili. Nužno nam je još navesti da je referendum održan u listopadu 2020 isto održan u doba pandemija, ali to ih nije smetalo.

  Kao što smo imali priliku vidjeti referendum je na kraju održan i Nova Kaledonija je ostala u sastavu Francuske. Sada se trebamo upitati koliko je to sve imalo smisla pošto smo uvjereni da će zagovornici neovisnosti tražiti nove referendume ?

  U cijeloj priči je najbolje prošao predsjednik Macron kojem ovaj posljednji rezultat predstavlja bonus u pokušaju osvajanja drugog mandata !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Između 1987 i danas održana su 4 referenduma o neovisnosti od kojih 3 između 2018 i danas. Stanovnici su svaki put glasovali za ostanak u Francuskoj, ali situacija se tamo ne […]

trackback

[…] ujedno treći u svijetu. Teoretski Francuska ima sličnu „proizvodnju” ovog metala u svojoj prevrtljivoj koloniji koja se zove Nova Kaledonija. Nikal se koristi u proizvodnji jedne vrste čelika, baterija i drugih […]

trackback

[…] Nova Kaledonija je održala referendum o neovisnosti 1987, 2017, 2020 i 2021 godine. Bez obzira što su zagovornici neovisnosti svaki put poraženi oni traže ponovno i ponovno nove […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina