Emmanuel_Macron

Francuska revolucija

  Francuska revolucija je događaj koji se ponovno i ponovno događa. Poslije 150 nerevolucionarnih godina ove godine se ona ponovno dogodila. Jedina razlika od prethodnih slučajeva je da se ova revolucije događa od gore prema dole.

  Dok svi znamo za Francusku revoluciju 1789 i većina za Parišku komunu 1871 godine ostale tamošnje revolucije su manje znane. Red nam je ipak spomenuti revoluciju 1830 godine i onu 1848. Do svih tih revolucija izbija zbog općeg nezadovoljstva građana,a jedino prvu je bio poveo parlament.

  Danas u Francuskoj imamo novu revoluciju koju slobodno možemo nazvati Macronovom revolucijom. Kako se približavaju predsjednički izbori 2022 godine Emmanuel Macron povlači poteze u sve većoj panici. Tim potezima on želi dokazati da bolje štiti nacionalne interese od Le Pen i istovremeno želi pokazati glasačima da je njihov čovjek.

  Prioritetni cilj svih tih zakona koje Macron danas donosi je reforma francuskog društva i pogoršavanje statusa migranata. Nama trenutačno izgleda da on uspjeva u svojoj reformi društva i istovremeno će uspjeti pobjediti Le Pen na sljedećim izborima.

  Tijekom srpnja 2021 godine Francuska je donijela zakon o borbi protiv islamskog separatizma. Pri donošenju zakona bili su uvaženi amandmani pa je tako na primjer burkini dozvoljen iako su u originalu bili zabranjeni.

  Držeći se ovog novog zakona Francuska je izbacila s svog teritorija imama Ahamadija. On je u svom propovjedanju 23 srpnja 2021 pozvao žene da sjede kući i da se ne oblače kao prije vremena Muhameda. Zbog sličnog razloga je i drugom imamu zabranjeno propovjedanje u Francuskoj.

  Drugim dijelom ovog zakona se zabranjuje izdavanje potvrda o djevičanstvu dok treći dio zabranjuje poligamiju. Nužno nam je ovdje navesti da je poligamija već zabranjena u Francuskoj, pa se ovaj zakon bavi migrantima. U skladu s ovim zakonom migrant koji prakticira poligamiju ne može više dobiti boravišnu dozvolu !?

  Posljednji zanimljiviji dio ovog zakona se tiče stranog financiranja religioznih organizacija. Po novom zakonu sve religiozne organizacije koje dobivaju više od 10 000 eura iz inostranstva trebaju polagati račune Francuskoj. Konkretno ova odredba je prije svega usmjerena protiv financiranja džamija od strane Maroka, Turske i Saudijske Arabije.

  Protiv ovog zakona je na kraju protestirala vrlo raznolika ekipa. Na prvom mjestu su protiv njega bile vjerske zajednice. Normalno najviše je protestirala muslimanska zajednica, ali njoj su se pridružili Katolička crkva i protestanti. Jedina vjerska zajednica koja je tiho podržala ove mjere je ona židovska.

  Osim vjerskih zajednica prosvjedu protiv zakona su se pridružile nevladine udruge. One se protiv zakonu pošto smatraju da on predstavlja napad na građanske slobode. Po očekivanju zakonu su se protivili i nacionalisti smatrajući da je previše mekan.

  Sve u svemu kako god da gledamo ovaj zakon i odluka državnih organa da se po njemu postupa predstavlja radikalnu promjenu. Odgovor na pitanje da li će ova možemo to reći revolucija živjeti i nakon predsjedničkih izbora je DA !? Jednostavno kasnije će biti nemoguće ukinuti ovaj zakon bez da se bude optužen za izdaju.

  Zakonom o borbi protiv islamskog separatizma Macron je najvjerojatnije kupio još jedan predsjednički mandat. To i nije tako loše pošto iz iskustva Trumpa znamo da Le Pen ne bi bilo dopušteno donositi slične zakone !?

4.4 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   U cijeloj priči je najbolje prošao predsjednik Macron kojem ovaj posljednji rezultat predstavlja bonus u pokušaju osvajanja drugog mandata !? […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina