Važnost Rusije i Ukrajine

  Sada kada se vodi rat između dvije europske države red nam je pogledati njihov utjecaj na svjetsku ekonomiju. To trebamo pogledati jer je važnost Rusije i Ukrajine u nekim gospodarskim segmentima iznimna.

  Za početak nužno nam je baviti se osnovnom prehrambenom namirnicom, pšenicom. Rusija je najveći svjetski izvoznik pšenice s udjelom od 18 % u svjetskoj trgovini pšenice. Niti Ukrajina po ovom pitanju nije tako daleko pošto ona ima udio od 7.4 % u svjetskoj trgovini. Kada gledamo vrijednost izvezene pšenice u dolarima Rusija se nalazi na 1 mjestu u svijetu,a Ukrajina na 5 !?

  Potom nam je red spomenuti nikal pošto je Rusija njegov najveći proizvođač u Europi i Amerikama,a ujedno treći u svijetu. Teoretski Francuska ima sličnu „proizvodnju” ovog metala u svojoj prevrtljivoj koloniji koja se zove Nova Kaledonija. Nikal se koristi u proizvodnji jedne vrste čelika, baterija i drugih proizvoda.

  Sljedeći iznimno važni mineral je paladijum. Rusija je najveći svjetski proizvođač paladijuma. Ona je praktički monopolist pošto drži 43 % svjetskog tržišta paladijuma čija vrijednost je i tako porasla 70 % u posljednje 3 godine. Riječ je o mineralu koji se koristi u svemu počevši od automobila preko mobitela pa sve do zubnih proteza.

  Treća važna sirovina koju kontrolira Rusija je titanijum. Titanijum koji se koristi u proizvodnji aviona i drugim proizvodima je iznimno važan za Europsku uniju i SAD. Zbog toga oni posljednjih dana trče po svijetu tražeći nove izvore ove sirovine.

  Govoreći o zalihama rijetkih minerala koji su od iznimne važnosti za moderno društvo red je ponovno navesti važnost Rusije. Po ovim zalihama Rusija se nalazi na 4 mjestu u svijetu. Kako se na prvom i drugom mjestu nalaze istočne države izvan utjecaja Zapada (Kina i Vijetnam) Rusija dobiva na važnosti. U zapadnom bloku država samo Brazil ima veće zalihe ovih minerala od Rusije dok EU i SAD zajedno imaju nekoliko puta manje zalihe.

  Posljednja iznimno važna sirovina koju kontroliraju Rusija i Ukrajina je neon. Iako su ove države bile u prigušenom konfliktu još od 2014 godine one su nastavile surađivati u proizvodnji neona. Rusija izvozi „sirovi” neon u Ukrajinu gdje se on obrađuje i potom izvozi u ostatak svijeta. Zahvaljujući ovoj dosadašnjoj suradnji ove dvije države kontroliraju 90 % svjetskog tržišta neona. Zbog toga je čak i Bijela kuća zvonila uzbunu.

  Za one koji ne znaju neon se zajedno s paladijumom koristi u proizvodnji čipova. Iz toga možemo izvući zaključak što će se dogoditi s kompjuterskom industrijom u bliskoj budućnosti ako dođe do sankcija ?

  Kao što se može vidjeti u tekstu nismo uopće spominjali rusku industriju nafte i plina. To nismo učinili pošto nije bilo potrebe. Jednostavno svi mi znamo važnost izvoza nafte i plina za Rusiju s jedne strane i Europsku uniju s druge. Ovo je bila priča o onome što većina građana ne zna.

  Sada nam samo ostaje nadati se da će ovaj rat brzo završiti i da će biti dovoljno mudrosti na Zapadu. Kada to govorimo mislimo o dovoljno mudrosti da se ne uvedu sankcije na ruske i ukrajine strateške proizvode. Uvođenje sankcija na izvoz pšenice bi dovelo do eksplozije cijena hrane, a slično bi se dogodilo s plinom neon. Ove sankcije bi nanijele veliku štetu zapadnoj ekonomiji.

  Sigurno ćete se pitati zašto zapadnoj ? U slučaju zapadnih sankcija na strateške sirovine Rusija bi ih izvela preko Kine što bi stvorilo nove probleme.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
gate.io kimlik doğrulama süresi

I am a website designer. Recently, I am designing a website template about gate.io. The boss’s requirements are very strange, which makes me very difficult. I have consulted many websites, and later I discovered your blog, which is the style I hope to need. thank you very much. Would you allow me to use your blog style as a reference? thank you!

kostenloses binance Konto
10 mjeseci prije

I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://accounts.binance.com/de-CH/register-person?ref=S5H7X3LP

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina