Razgovor s Katicom Blažok

Poštovana gospođo Blažok Vi ste poznati u Podravini po bavljenju oslikavanjem svile. Što Vas je navelo da se počnete baviti sada već možemo reći zaboravljenom djelatnošću u Hrvatskoj ?

Moja priča o svili počela je idejom koja se rodila kad sam promišljala kako u nedostatku radnih mjesta doći do prihoda za žensku populaciju na našem području.

Proučavajući tekstove o samim počecima uzgoja dudovog svilca došla sam do zanimljivih povijesnih podataka. kako su u Đurđevcu još u krajiško doba do 1871 godine trgovine mješovite robe osim ostalih prodavale tkanine po nazivu creton, satin, batist, piqe, svila, brokat, šifon, što su nazivi za čistu prirodnu svilu.

Istražujući dalje, došla sam do podataka da su otprilike prije 5000 godina Kinezi otkrili kako se izrađuje luksuzna tkanina od sekreta dudovog svilca, a posljednih stoljeća tajna proizvodnje svile proširila se po čitavom svijetu, između ostalog “zalutala” je i u naše krajeve.

Uzgoj dudovog svilca uveden je i na području Varaždinskog generalata 1764. g. obvezom podizanja dudinjaka iz kojeg su graničari, odnosno sve obiteljske zadruge uzgajale dudove. Sadili su ih po dvorištima, vrtovima ispred kuća i uz puteve. Za hranjenje ličinki bili su zaduženi starci, žene i djeca koji su ostajali u svojim kućama Držali su ih na policama u toploj prostoriji i hranili dudovim lišćem.

1824. g. u župnoj spomenici zabilježeno je da je svilana s primitivnim kotlovima bila smještena u dvorištu Starog grada. Odvojena svila slala se potom u predionice u Bjelovar i Osijek. Još i danas narodni naziv jedne ulice zove se Dudara koji datira iz tog vremena. 

Kažu da se povijest ponavlja, ali i da je ona učiteljica života. S obzirom na to da naši građani izražavaju zadovoljstvo svim što se u zadnje vrijeme događa u Đurđevcu, ali i potrebu za ostvarenjem većih prihoda palo mi je na pamet da se svi, naročito žene prema vlastitim mogućnostima uključimo kako bi ostvarili dodatne prihode. Ne više u smislu manufakture i proizvodnje svile, već kao gotovom materijalu pogodnom za umjetnički izričaj, prenošenjem podravskih motiva na najfinije niti čiste prirodne svile.

Svila je luksuzni materijal koji ima i mnoge zdravstvene prednosti kod korištenja svilene odjeće. Smatra se da štiti kožu i od raznih oboljenja, a čak su i neki kozmetički preparati načinjeni od svilenog praha. Ona upija ultraljubičaste zrake. Neovisno o vanjskoj temperaturi bilo toplo ili hladno, svila pruža odličnu izolaciju. U svili je toplo zimi, a ugodno hladi ljeti. Sitne šupljine u vlaknima svile dobro upijaju i ispuštaju vlagu. Time ugodno hlade kožu za ljetnih vrućina i omogućavaju joj da bude suha. Ona je 100% prirodna tkanina, a zbog svoje strukture proteina svila je najbolji izbor za alergičare. Naime ispod nje koža i dalje “diše”. Odlično upija tekućinu – može upiti do 30 % vlastite težine bez da se osjeća vlažnost.

Prirodna svila, za razliku od umjetnih vlakana ima pozitivne i negativne ione, što znači da se tkanina može dobro obojiti.

Izrađuje se iz čahura dudovog svilca, a niti koje prede su obložene prirodnim tvarima. Proces obrade ovih čahura u svilene niti je nježan pa se očuva i veliki dio ovih zaštitnih tvari koje su tu i kad kupite svileni komad odjeće.

Zbog prirodnih svojstava reguliranja temperature svila će spriječiti preznojavanje ili pothlađivanje. Sadrži i prirodne aminokiseline koje su ugodne za našu kožu te pomažu da vlaga prodire u nju.. Neki ističu da potiče i zacjeljivanje kože. Svila je nježna, otporna i lagana te na indirektan način usporava starenje kože. Zbog svih navedenih svojstava smatra se prikladnom  i za one koje muče: alergični osip, upalna stanja kože (psorijaza), herpes zoster, osjetljiva koža nakon kemoterapije, osjetljiva koža nakon kirurškog zahvata.

 

Kako je danas prihvaćen Vaš rad na obnovi svilarstva u Podravini ?

Rad na oslikavanju svile prenijela sam i na zainteresirane članice Kluba žena Đurđevac. Naš Grad i Turistička zajednica su podržali naše aktivnosti , ne samo verbalno već i konkretnom pomoći. Do sada smo održale izložbu naših uradaka i dvije revije odjevnih predmeta za sve generacije, koje su bile izuzetno dobro posjećene od naših sugrađana koji su izrazili zadovoljstvo te pozitivno ocijenili naš rad potičući nas da nastavimo ovim aktivnostima.

Recite nam od čega crpite inspiraciju za svoje oslikavanje svile ?

Inspiraciju za motive kod oslikavanja svile nalazim u pejsažima  kao i  u sačuvanoj flori i fauni našega kraja.

Osim toga surađujem s našim vrhunskim umjetnicima slikarima naive Stjepanom Ivanec i Perom Topljak, tako da njihove originalne crteže podravskih krajolika i običaja ručno prenosim na svilu, te ih nakon toga oplemenjujem specijalnim bojama za svilu, s ciljem da naša podravska naiva koja je postala  posebnost umjetničkog stvaranja na staklu u svijetu “izađe” iz muzeja na ulicu i tako oživi  i donese dašak posebnosti, ljepote , umjetnosti i zdravlja u svakodnevni život. Vrlo tanku shifon svilu pak bojam prirodnim bojama začina (kurkuma, kava…..)kao i pigmentima dobivenih iz biljaka s naših područja, te najboljim podravskim crnim vinima.

Motivacija za kreativni rad prenošenjem podravskih motiva na najfinije niti čiste prirodne svile mi je probuditi svijest o ljepotama Podravine. Nadalje, dati priliku našim marljivim ženama da izraze svoju kreativnost koju desetljećima njeguju i pokazuju izradom ručnih radova različitih vrsta, te potaknuti na razmišljanje o očuvanju zdravlja preko nošenja odjeće od prirodnih materijala, naročito svile.koja oslikavanjem dobiva na posebnosti i ljepoti tako da je svaki predmet ručno oslikan ujedno i unikat jedinstven u svijetu.

Poticanjem kućne radinosti pomoći ženama  da dođu do iako malih, ali za njihove obitelji značajnih prihoda te upotpune svoj kućni budžet kao što je to bilo i u našoj povijesti.

Kako vidite budućnost svilarstva u Podravini i šire ? Imate li vizije kako proširiti ovu našu pa gotovo zaboravljenu djelatnost po Hrvatskoj ?

U bližoj budućnosti radi skupog i zahtjevnog procesa ne vidim proizvodnju svile, ali vidim prenošenje našeg iskustva na zainteresirane osobe iz bližeg okruženja i drugih krajeva

Približava se 8 mart pa automatski se javlja pitanje gdje se mogu vidjeti i možda kupiti Vaši radovi ?

Moji radovi se mogu vidjeti : u izložbenom prostoru u prizemlju stambeno-poslovne zgrade Trg Sv,. Jurja 1 u Đurđevcu, ZEF webshop SVILA ručni rad – Katica Blažok i na Facebooku Domaća radinost – Svila Silk

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina