Ruska središnja banka

Cijena rata

  Kao što smo već govorili mi svi ćemo platiti cijenu ruske invazije Ukrajine. Za razliku od nas Rusija je dio te cijene već platila u novca. Cijena rata za Rusiju trenutačno iznosi više od 300 milijardi dolara.

  Proteklih godina propagandna poruka Rusije je govorila da smanjuju ulogu dolara u svojim rezervama. Prije 4 godine dolar je imao udio od 40 % rezervama Rusije (strane valute i zlato), danas taj postotak iznosi samo 16 %. Tim napuštanjem dolara Rusija se mislila osigurati od američkih sankcija, ali u tome baš i nije uspjela.

  Dana 18 veljače 2022 financijske rezerve Rusije su iznosile 630 milijardi dolara. Riječ je o rezervama u koje spadaju strane valute, zlato i različite vrste obveznica.

  To je bilo stanje 18 veljače,a već 28 veljače te rezerve su se smanjile za 311 milijardi dolara. Ukratko Rusija se proteklih godina rješavala američkih dolara, ali je istovremeno kupovala zapadne obveznice i druge financijske proizvode.

  Ona je prilično mudro bila ulagala u obveznice i financijske proizvode koji se u slučaju potrebe lako mogu unovčiti. U toj svojoj strategiji ulaganja Rusija nije bila uzela u mogućnost uvođenja brzih i drastičnih financijskih sankcija. Kada se to dogodilo odlukom Europske unije i SAD ona je ostala bez 311 milijardi dolara !?

  Time priča o novcu koji je izgubila Rusija nije završena pošto ona drži oko 100 milijardi dolara u MMF-u i drugim institucijama. Što se događa s tim novcem nitko ne zna pošto još nisu donesene institucione odluke. To inače predstavlja direktnu neposrednu štetu koju je Rusija pretrpila zbog zapadnih financijskih sankcija.

  Kako bi kompenzirala ovaj katastrofalni gubitak novca Rusija je naredila korporacijama da predaju devize. Konkretno naredila im je da konvertiraju 80 % zarađenih deviza u ruske rublje.

  Govoreći o uvedenim sankcijama predsjednik Biden izjavljuje da je njihov prvi cilj onemogućiti obranu tečaja. Drugim riječima cilj ovih sankcija je izazvati kolaps tečaja rublja pošto se smanjila mogućnost središnje banke Rusije da brani tečaj.

  Time su po njegovim riječima likvidirani pokušaji Rusije da se stvaranjem deviznih rezervi osigura u slučaju sukoba s zapadom. Dalje je u govoru navedeno da će biti omogućeno i dalje trgovanje ruskom naftom i plinom. Navedeni razlog za to je smanjivanje energetskog šoka.

  Razlog za američko izbjegavanje sankcioniranje uvoza energenata iz Rusije se temelji na tamošnjoj ekonomiji. Rusija sudjeluje s 7 % u uvozu sirove nafte u SAD i 21 % po uvozu benzina. Konkretno govoreći Rusija je najveći svjetski izvoznik benzina u SAD.

  Financijske sankcije su Rusiji su proizvele ogromni šok. Trenutačno možemo slobodno govoreći o paničnoj reakcija koja nema veze s realnošću. Pad rublja od 29 % na vijest o sankcijama i zamrzavanju stotine milijardi dolara rezervi je izazvalo očekivanu reakciju tržištu.

  Normalno pri tom je došlo i do suludih izjava o potencijalnom bankrotu Rusije koje ne držu vodu. Sve u svemu Rusija će preživjeti ove sankcije, ali biti će riječ o puno siromašnijoj državi. Ona će ih preživjeti nakon bolnog restrukturiranja jer realno gledajući svjetska ekonomija ne može bez tamošnje energije i strateških minerala.

  Govoreći to da će ona preživjeti ove sankcije mi ne dobivamo odgovor na pitanje što su oni u Moskvi mislili ? Započeti rat protiv saveznika Europska unije i SAD-a u doba kada tamo imaš uloženih 311 milijardi dolara… To pa baš i nije pretjerano normalno

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] se nalazila na bankovnim računima u članicama NATO saveza. Odmah po objavi rata ove države su zaplijenile 311 milijardi dolara koje je Rusija imala u […]

trackback

[…] presedan koji je užasno veliku većinu svijeta. Praktički odmah po ruskoj invaziji Ukrajine SAD i Europska unija su zaplijenili 311 milijardi dolara koje je Rusija imala na Zapadu. To je inače bio sama jedan dio zapadne reakcije dok drugi predstavlja izbacivanje Rusije iz […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina