Ruska središnja banka

Ne podržavamo sankcije

  Stranka Fokus je izašla s objavom kojom podržava sankcije Rusiji navodeći razloge zašto. U skladu s tim mi izlazimo s tekstom zašto ne podržavamo sankcije Rusiji.

  Kada govorimo zašto ne podržavamo sankcije Rusiji mi ciljamo prije svega na energetske sankcije, ali ne jedino na njih. Rusiju se treba kazniti za invaziju Ukrajine, ali na taj način da kazne ne budu kontraproduktivne za stanovnike Hrvatske i Europe.

  Za početak sankcije su protivne dogmatskim pozicijama Europske unije koja zagovara “slobodnu” trgovinu. Kada bi internacionalni poredak bio narušen u Aziji ili Africi Europska unija je uvijek tvrdila „Trgovina je pravi odgovor”. To su inače Indijci servirali Europskoj uniji kada je ona tražila sankcije protiv Rusije.

  Iz toga možemo zaključiti da je Europska unija licemjerna kada uvodi sankcije ili da je sve vrijeme lagala. Mi smo ovdje mišljenja da je sve vrijeme lagala, ali to je za ovu tematiku nevažno. Jedino važno bi bilo da se sankcije Rusije protiv dogmatskih postavki Europske unije pa one predstavljaju izdaju njenih uvjerenja.

  Rusija je tehnološki zaostala država pa stoga sankcije na uvoz modernih proizvoda i dijelova imaju određen smisao. Nema veze da li govorimo o uvozu avionskih, auto ili nekih trećih dijelova ove sankcije imaju smisao, ali one će kasno profunkcionirati. Te sankcije će početi funkcionirati kada se istroše dijelovi koji se već nalaze u Rusiji. Za to treba nekoliko mjeseci pa možemo reći da će biti kasno za Ukrajinu.

  Nuspojava ovih sankcija će biti zamjena zapadnih dijelova i proizvoda kineskim. Ukratko doći će do reforme ruskog gospodarstvo,a nama nije u interesu da Kina zauzme pozicije zapadnih korporacija !? Zbog toga ove sankcije imaju smisla, ali su istovremeno protivne interesu Zapada !?

  Na kraju moramo uvijek doći do sankcija na rusku energiju. Premijerka Estonije Kaja Kallas je ustvrdila da proturuske sankcije počinju štetiti Europi. Ona je pored ostalog izjavila:

Plin je možda skup, ali sloboda nema cijene. Ljudi koji žive u slobodnom svijetu to u stvarnosti ne razumiju”.

  Važno nam je sada naglasiti da je Kaja Kallas najvatrenija protivnica Rusije. Njena Estonija je dala daleko najveći udio u BDP-u pomoći Ukrajini. Kada govorimo o ovoj premijerki i osobama koje zagovaraju slična stajališta nužno je upitati se u njihovo razumijevanje ekonomije ?

  Korporacija u Indiji i Kini će nabavljati energiju po 50 posto nižim cijenama od europskih što će im omogućiti osvajanje tržišta. S druge strane europske korporacije će gubiti tržište zbog visokih energije i zbog toga visokih cijena svojih proizvoda !?

  Vidite nismo se ovdje niti dotakli inflacije, pada životnog standarda u Europi zbog europskih sankcija Rusiji. Situacija je takva da čak i engleski The Guardian izlazi s tekstom „Sankcije rade više štete nego koristi”. To je neupitna istina i toga su svjesni u Berlinu i Parizu pa stoga oni zagovaraju oprezniju politiku.

  Zbog svega ovdje navedenog mi tvrdimo da su sankcije Rusiji kontraproduktivne. Sankcije na proizvode prepuštaju rusku tržište Kini, a sankcije na energiju ruše životni standard Europljana. Niti jedne, druge ili treće sankcije neće zaustaviti rusku invaziju Ukrajine.

  Mi ovdje ne tvrdimo da bi Rusija trebala proći bez posljedica zbog svoje agresije. Mi samo tvrdimo da bi ona trebala biti kažnjena na drugi način. Ona bi trebala biti kažnjena na primjer prebacivanjem 300 milijardi zamrznutih dolara Ruske središnje banke na račun Ukrajinske središnje banke. To bi bila prava kazna Rusiji i istovremeno prava pomoć Ukrajini bez da dođe do pada životnog standarda Europljana !?

4.5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…]   Sada se kao što smo rekli euro izjednačio s dolarom, a postoji velike mogućnost da on nije došao do svog dna. Da djelomićni razlog za pad vrijednosti eura je ruska invazija Ukrajine, ali stvarni su prije svega emotivne reakcije unije na to. Kada govorimo emotivne ciljamo na  gospodarske sankcije Rusiji koje veće štetu nanose Europi nego Rusiji. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina