SAD pomaže Europskoj uniji

  Svima je postalo od prvog dana jasno da sankcije Rusiji predstavljaju ekonomsko samoubojstvo Europe. U cilju smanjivanja tih gospodarskih šteta SAD je počeo pomagati Europskoj uniji.

  Tu američku pomoć Europi ne predstavlja samo slanje LNG plina i američko lobiranje u OPEC-u. Istu takvu, a tko zna možda i veću važnost ima jačanje dolara koje rezultira devalvacijom eura.

  Euro je kao što svi znamo zaživio u džepovima građana 2002 godine. To je osim ostalog bilo doba nakon napada u New York-u i američke invazije Afganistana. Te 2002 godine su financijaši euro zvali WC valutom pošto je bio slabiji od dolara !?

  Sljedećih 20 godina euro je jači od dolara,a najjači biva 2008 godine kada vrijedi 1.6 dolara. To je bilo razdoblje kada financijska kriza trese SAD, ali još uvijek ne i Europu.

  Sada se kao što smo rekli euro izjednačio s dolarom, a postoji velike mogućnost da on nije došao do svog dna. Da djelomićni razlog za pad vrijednosti eura je ruska invazija Ukrajine, ali stvarni su prije svega emotivne reakcije unije na to. Kada govorimo emotivne ciljamo na  gospodarske sankcije Rusiji koje veće štetu nanose Europi nego Rusiji.

  To je inače samo jedan, prvi razlog za jačanje dolara i slabljenje eura. Druga razlika je politički, a tiče se kamatnih stopa. Američka središnja banka je donijela odluku o ubrzanom dizanju kamatnih stopa što je ove godine dovelo do jačanja dolara. Kako je najavljeno daljnje dizanje kamatnih stopa u SAD očekuje se i daljnje slabljenje eura.

  Rezultat tog slabljenja eura po službenom zaključku Europske središnje banke dovodi do rasta inflacije. Njihova analiza nam tako govori da 10 % pada vrijednosti eura dovodi do 5 % rasta cijena uvoznih proizvoda, 3.7 % rasta proizvođačkih cijena i 1.1 % rasta cijena u dućanima.

  Ono što te službene europske analize ne govore je utjecaj devalvacije na kompetitivnost europske ekonomije. O tome su sada već davno pisali u Morgan Stanley kada zaključuju da jačanje eura od 10% rasta ruši europski gospodarski rast za 0.7%. Kako sada imamo obratnu situaciju red je onda zaključiti kako devalvacija eura od 10 % povećava gospodarski rast za 0.7 %.

  Zbog toga jačanje dolara i slabljenje eura predstavlja konkretnu američku pomoć Europskoj uniji, njenoj ekonomiji. Tim jačanjem dolara SAD žrtvuje svoj gospodarski rast kako bi pomogao Europskoj uniji u ovom teškom trenutku.

  O tome se niti u Europi niti u SAD govori. U SAD se o tome ne govori kako bi se predsjednik Biden zaštitio od kritika,a u Europi zbog ekonomskih dogmi. U Europi se o tome ne govori pošto se ciljane devalvacije ne smatraju kulturnim, prihvaćenim načinom dizanja kompetitivnosti ekonomije. Europske ekonomske dogme nam govore da se kompetitivnost može jedino povećavati smanjivanjem plaća !?

  Što reći na kraju o nama koji ulazimo u eurozonu kada se Europska unija nalazi u dubokim problemima ? Odgovor bi bio samo da ispunjavamo ono što se očekuje od nas.

  Kao što svi znamo Hrvatska je 01.01.2020 bila preuzela predsjedanje Europskom unijom, a onda se odmah dogodila korona. Sada kada ulazimo u eurozonu…

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina