Diplomatska ofenziva

  Prošli tjedan europski najviši dužnosnici su bili u Indiji, a sljedeći će posjetiti Japan. Ova diplomatska ofenziva ima kao svoj cilj nagovaranje ove obje važne države da obustave gospodarske odnose s Rusijom.

  Indijskog premijera Narendru Modija Zapad je do ruske agresije na Ukrajinu smatrao problematičnom osobom. Po nevladinim organizacijama on je pa gotovo diktator koji krši ljudska prava, uhićuje njihove pripadnika i ukida slobodu govora na internetu.

  O tamošnjoj „diktaturi” nam dovoljno govori da je Amnesty International podvio rep i pobjegao iz Indije. U osnovi razlika između Modija i zapada je prije svega u koncepciji društva za koje se zalažu. Zapad promovira multikulturalnost,a politički cilj Modija je pretvaranje Indije u Hindustan, državu Hindusa.

  Drugi strateški cilj Indije je gospodarska i tehnološka neovisnost koja bi poprilično ličila na onu koju je danas dostigla Kina. Primjer te želje za tehnološkom neovisnošću nam predstavlja prvi indijski procesor koji je ona pokazala svijetu 2020 godine.

  Riječ je ujedno o Indija koja je u problematičnim odnosima s svojim susjedima. S Pakistanom se praktički nalazi u stanju konstantnog vojnog primirja koji se ponekad pretvori u ratni sukob. Istovremeno Indija ne želi postati vazal Kine, pa je odbila ući u njen ekonomski savez za razliku od na primjer Australije !?

  Tu i takvu Indiju su prošli tjedan posjetili britanski premijer Boris Johnson i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Taj posjet dolazi nakon posjeta indijskog ministra vanjskih poslova SAD-u i prije posjeta indijskog premijera Europi.

  Tijekom konferencije Ursula von der Leyen je poslali Indiji dvije poruke. Prva poruka je glasila: „ono što se događa u Ukrajini ima utjecaj na cijeli svijet” dok je druga bila „prijateljstvo Rusije i Kine nema granice”. Cilj druge poruke biva uvjeriti Indiju da će ju Rusija bez ikakvih problema prodati Kini.

  Odgovor Indije na te poruka biva: „Kada je internacionalni poredak bio narušen u Aziji Vi ste nam govorili:Trgovina je odgovor. Ako ništa druga mi Vam ne šaljemo istu poruku”.

  Tako su ovaj posjet prikazali europski mediji dok su indijski prikazali malo drugačiju sliku. Oni su iskazali zadovoljstvo što se Indija prezentirala kao neovisna sila koju Zapad pregovorima pokušava nagovoriti. Istovremeno po indijskim medijima taj isti Zapad ne smatra velikim problemom odnosa Indija – Rusija i spreman je preći preko njega. To je po njima konačni dokaz političke snage Indije.

  Jedini konkretni zaključak putovanja Ursule von der Leyen u Indiji je bio nastavak pregovora o „slobodnoj” trgovini. U njenoj službenoj objavi se tako navodi da će prvi krug pregovora biti održan u lipnju 2022. Što će se u stvarnosti dogoditi s ovim pregovorima stvarno nitko ne zna pošto oni nemaju makroekonomskog smisla. Oni nemaju smisla pošto ekstremno pozitivno napisane projekcije govore da će trgovinski dogovor dovesti do rasta BDP-a od 0.2 %. Znači nikakvog rasta !?

  Sljedeći tjedan u sklopu ove europske diplomatske ofenzive Ursula von der Leyen i Charles Michel lete u Japan. Riječ je o osobama koje tradicionalno gledajući vrše dužnost predsjednika i premijera Europske unije čime je sve rečeno o važnosti posjeta.

  Japan surađuje u zapadnim sankcijama Rusije i spreman ih je dalje provoditi, ali… To ali predstavlja da on ne želi odustati od plinskih polja koje posjeduje u Rusiji kao što je na primjer odustao Shell. Da li je ovaj europski posjet na najvišoj razini vezan s tim pitanjem ili ne mi danas ne možemo reći. Više će se znati za desetak dana !?

4.8 6 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Kada bi internacionalni poredak bio narušen u Aziji ili Africi Europska unija je uvijek tvrdila „Trgovina je pravi odgovor”. To su inače Indijci servirali Europskoj uniji kada je ona tražila sankcije protiv […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina