Bidenova popularnost

  Prošlo je sada već gotovo 16 mjeseci od inaguracije američkog predsjednika. U skladu s tim red nam je detaljno pogledati kolika je Bidenova popularnost danas.

  Hladna istina bi bila da se Demokratska stranka SAD-a nalazi u stanju panike povodom niske popularnosti predsjednika. Razlog za paniku se ne nalazi toliko u njegovoj nepopularnosti nego u činjenici da se ove godine održavaju izbori za Američki Senat.

  Tu paniku dodatnu potpomažu različita ispitivanja javnog mijenja koja se natječu u što gorem prikazivanju Bidena. Jedni tvrde da Bidena podržava samo 33 % Amerikanaca, drugi da ga podržava 39, a treći da je riječ o 40 %. Ovdje možemo navesti i četvrti podatak koji govori da Bidena podržava 41.3 % Amerikanaca dok je Trumpa u istom razdoblju predsjedničkog mandata podržavalo 39.1.

  Kada uspoređujemo njihovu međusobnu popularnost ne smijemo zaboraviti razliku u ophođenju režima prema predsjedniku. Trump je vladao uz protivljenje glavnih medija, društvenih mreža i tajnih službi dok nitko ne osporava da Biden ima njihovu podršku.

  Ukratko demokrati su danas u panici i imaju opravdane razloge za tu paniku. Kako bi pokazali stvarno razmišljanje Amerikanaca o Bidenu sada ćemo pogledati ispitivanje javnog mijenja provedeno točno godinu dana nakon što je bio inaguiran.

  Prvo pitanje koje ćemo ovdje spomenuti glasi: „Da li podržavate kako Biden obavlja posao predsjednika ?”. 41 % ispitanika je na to odgovorilo DA, a 55 % Ne dok je 4 % izabralo opciju ne znam

  Drugo pitanje je bilo: „Da su danas održavaju izbori za Kongresa kome biste da li glas ?” 42 % je odgovorilo Demokratima, 43 % Republikancima i 15 % Ne znam.

  Treće pitanje koje navodimo glasi: „Podržavate li ili ne politiku Bidena po pitanju klimatskih promjena ?” 41 % je reklo Da, a 44 % Ne.

  Potom slijedi pitanje: „Podržavate li ili ne politiku Bidena po pitanju zaštite okoliša ?” 46 % je reklo Da, a 42 Ne.

  Peto koje navodimo glasi: „Podržavate li ili ne politiku Bidena po pitanju socijalne zaštite i Medicare ?” 45 % je reklo Da, a 42 Ne.

  Šesto pitanje bi bilo: „Podržavate li ili ne politiku Bidena po pitanju prava glasa ?” 43 % je reklo Da, a 45 Ne.

  Potom ovdje navodimo dva pitanja o porastu zločina u SAD. Prvo pitanje glasi „Da li smatrate da je psihološki efekat pandemije glavni ili minorni razlog za porast kriminala u SAD” ? Glavni razlog je reklo 36 % ispitanika, a minorni njih 42 %.

  Nakon njega dolazi pitanje: „ Da li smatrate da je smanjivanje broja policajaca (defund police) glavni ili minorni razlog za porast kriminala u SAD ?”. 49 % ispitanika smatra da je to glavni razlog, a 26 % minorni.

  Sljedeće pitanje je: „Smatrate li da će povećanje financiranja policije dovesti do smanjenja kriminala ?” 69 % je reklo Da, a 22 Ne.

  Potom je uslijedilo obratno pitanje: „Smatrate li da će smanjenje financiranja policije dovesti do smanjenja kriminala ?” 20 % je reklo Da, a 68 % Ne.

  Nakon ovih pitanja vezanih s unutrašnjom politikom došla su ona povezana s vanjskom politikom. Moramo naglasiti da je ispitivanje provedeno prije ruske invazije Ukrajine, ali realno ne očekujemo da je ona nešto promjenila u razmišljanjima Amerikanaca.

  Amerikance su pitali koju državu smatraju glavnim neprijateljem SAD-a. Na prvom mjestu neprijatelja je tada bila Sjeverna Koreja koju je 64 % ispitanih smatralo neprijateljem. Nakon nje su došli Iran (51 %), Rusija (49 %), Kina (44 %), Irak (44 %) i drugi.

  Ovo pitanje je bilo potpuno nepošteno jer nisu pitale Amerikance niti o Turskoj niti o Saudijskoj Arabiji. Obje države su američki saveznici, a Amerikanci ih smatraju svojim neprijateljima, pa se stoga nisu našli u upitniku.

  Time smo završili pregled ispitivanja javnog mijenja u SAD. Predsjednik Biden uživa podršku Amerikanaca samo po pitanju socijalne politike i zaštite okoliša. Po svim drugim pitanjima većina Amerikanaca se ne slaže s njim. Nema nikakve veze da li govorimo o ovdje navedenim pitanjima, vanjskoj politici (35:52), edukaciji (42:47) ili nečem trećem.

  Sada moramo ponovno napomenuti da je ovo ispitavanje od kojeg posjedujemo službene podatke provedeno prije ruske invazije Ukrajine !?

4 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina