Kućni ljubimci

  Hrvati vole govoriti o zdravlju, o tome kako je sve loše. Općenito govoreći Hrvati vole sve pesimistično promatrati. Kućni ljubimci i potrošnja na njih predstavljaju jednostavan dokaz nepotrebnog plakanja.

  Svi mi sigurno poznamo nekoga tko ima dvije kuće i plače kako nema za živjeti. Isto tako svi mi poznamo osobe koje nešto slično govore, a istovremeno žive u stanu s mačkama, psima kojima kupuju hranu i sve drugo. Oni to smatraju svojim minimalno nužnim životnim standardom

  Hrvati svake godine kupuje sve više hrane i pripravaka za kućne ljubimce. Sada već davne 2014 godine uvezli smo 102 tisuće tona ove hrane i pripravaka. Tijekom samo dvije godine količina uvezene hrane se povećala za 33 posto, a potom je stigao daljnji rast. Već 2017 smo bili došli do 150 tisuća uvezene hrane i pripravaka za kućne ljubimce.

  Naše godišnje stope rasta uvoza ovih proizvoda se nalaze u konstantnom rastu pošto su Hrvati 2016 imali 300 tisuća mačaka i 380 tisuća pasa. Od tada pa do danas taj broj je neupitno porastao kao i naša potrošnja na njih.

 Na kraju se nakon deset godina rasta ovog tržišta kod nas napokon pojavio domaći poduzetnik koji u njemu vidi zaradu. Govorimo o Mirku Škrablinu koji je izgradio tvornicu suhu hrane za kućne ljubimce u Virovitici. Njegov strateški cilj je zauzeti dio tržišta Hrvatske i potom Europe, a mi se ovdje nadamo da će on uspjeti.

  Kada govorimo o našem društvu i promjenama u odnosu prema kućnim ljubimcima red je sjetiti se da ih vidimo svakog dana na ulicama. Prije 20 godina smo se čudili kada bi vidjeli psa s kabanicom, a danas se na to više ne obaziremo.

  Dok smo se tome čudili prije dvadesetak godina sama ideja otvaranja praonica za pse ili stvaranje dizajnerske odjeće za njih je bila suluda. To je bilo tada dok danas govorimo o potpuno normalnom poslovnom potezu.

  Sve nam to govori da smo postali puno bogatija država nego što smo bili prije 20 godina. Dokaz tog našeg bogatstva je da imamo sličan broj pasa po stanovniku s puno, puno bogatijom Njemačkom. U Njemačkoj živi 10.7 milijuna pasa što nam govori da na jednog psa dolazi malo manje od 8 ljudi. Za razliku od nje kod nas na jednog psa dolazi 10.5 Hrvata. Nema sada ovdje nikakvog smisla da uspoređujemo naš životni standard s Njemačkim pošto svi znamo istinu.

  Taj naš porast ljubavi prema kućnim ljubimcima je imao dvojaki efekt na međuljudske odnose. S jedne strane imamo zbližavanje susjeda koji imaju pse tijekom njihovih šetnji, a s druge međususjedske svađe. Razlog za te svađe su najčešće korištenja zajedničke vode za pranje pasa u ljetnim mjesecima, neprekidna lajanja pasa u stanovima ili bacanje dlaka na balkone susjeda.

  Svaka promjena donosi nekakve pluse i minuse pa tako i ovaj naš odnos prema kućnim ljubimcima. O njima ne želimo ovdje diskutirati pošto nam to nikada niti nije bio cilj.

  Naš cilj je bio ukazati da smo u stvarnosti bogatiji nego što to govorimo sebi  i drugima. Siromašna osoba neće imati psa kao kućnog ljubimca ili ako ništa drugo neću mu kupovati hranu i ostalo. Čovjek će prvo financijski obezbjediti svoju obitelj, a tek potom će se baviti nabavom kućnih ljubimaca.

4.3 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina