Najdosadniji izbori

  Najdosadniji izbori će se održati u Njemačkoj 26 rujna 2021. Na tim izborima i potom putem postizbornih dogovora će se izabrati novi kancelar Njemačke i možemo reći vladar Europe.

  Bez obzira na znači iznimnu važnost ovih izbora oni su u stvarnosti dosadni. Tu činjenicu ne mijenja niti vijest da se ne zna tko će ostvariti relativnu većinu u parlamentu.

  Na dan 20 kolovoz 2021 CDU/CSU i SPD su bili izjednačeni na 22% popularnosti dok su Zeleni bili na 17%. Ova izborna neizvjesnost predstavlja iznenađenje za svakoga tko prati Njemačku politiku. Još početkom godine CDU/CSU se nalazio na 36 % popularnosti dok je SPD bio na 15, a Zeleni na 18.

  Potom su na scenu stupili jadna malena Merkel i Armin Laschet. U siječnju ona je uspjela progurati da među članovima i simpatizerima nepopularni Laschet postane predsjednik CDU-a. To je rezultiralo padom popularnosti CDU/CSU-a na 33 % u ožujku.

  Izborom predsjednika CDU-a nije ujedno bilo rješeno pitanje kandidata za kancelara CDU/CSU-a. Dužnosnici ovih stranaka su trebali izabrati između nepopularnog Lascheta i popularnog Sodera (CSU). Iako je po starom političkom dogovoru Soder treba biti kandidat za kancelara od toga se odustalo pa je nametnut Laschet.

  Dok se nije znalo tko će biti kandidat za kancelara CDU/CSU se kretao između 28 i 33 %. Odluka da će Laschet biti kandidat za kancelara je rezultirala padom popularnosti od 5 %. Od tada pa do danas s časnim izuzecima popularnost CDU/CSU se kreće između 23 i 28 %.

  Ovaj kolaps popularnosti CDU/CSU od 14% nije rezultirao dobicima AFD-a nego onima SPD-a i FDP-a. SPD je tako povećao popularnost za 7 %,a FDP za 5.5 %. Dok uzdizanje FDP na gubitcima CDU/CSU možemo razumjeti ono SPD-a bi nam trebalo nešto reći o Merkelčinom CDU.

  Pozicije nepopularnog Armina Lascheta su vrlo dobro znane. On je podržao otvaranje granica migrantima 2015 i potpisnik je pisma Sorosa 2011 godine po pitanju Europe. Kandidat za kancelara SPD-a Olaf Scholz (slika) je sadašnji ministar financija. On je „omiljen” kod Socijalista kao i Laschet kod konzervativaca. Scholz je poznat po svom zagovaranju uravnoteženog proračuna i smanjivanja poreza bogatima.

  Treći po popularnosti su Zeleni koji će vjerojatno ući u buduću vladajuću koaliciju ako ne postave apsurdne zahtjeve. Njihova kandidatkinja za kancelarku je Annalena Baerbock. Ona je toliko puta lažirala svoje podatke da se ne može s sigurnošću reći što zastupa. „Minimalno” je lažirala svoju biografiju, „zaboravila” je na vrijeme platiti porez, a potom je „kopirala” djelove tekstova u svojoj knjizi. Riječ je o stvarima koje je ona priznala. To je sve nanijelo izbornu štetu Zelenima zajedno s nekim njihovim radikalnim idejama.

  Ova postizborna crno-crveno-zelena koalicija će na kraju formirati vladu Njemačke. Jedina druga mogućnost je takozvana „Jamajka” koalicija CDU/CSU-SPD-FDP. Kako očito predsjednik SPD-a ne bi imao ništa protiv takve koalicija ona ima šansu zaživjeti. Jedini uvjet je da ove stranke osvoje dovoljno mjesta u parlamentu. Pri tome nužno nam je spomenuti otvorenu mržnju između Zelenih i FDP-a koji ne mogu biti zajedno u koaliciji.

  FDP, Njemačka „stranka super bogatih” je iznimno dobila na popularnosti u posljednjih godinu dana. Teško se je sjetiti kada je ranije FDP bio na 12-13 % popularnosti. Razlog za tu popularnost je korona pandemija gdje je FDP postao glavni zagovornik ljudskih sloboda. To je dovelo do situacije da je Christian Lindner, predsjednik FDP-a zatražio za sebe mjesto ministra financija.

  Ukratko ovo su po nama najdosadniji izbori jer se na njima neće ništa promjeniti. Neće se promjeniti niti fiskalna niti migraciona niti neka treća politika. U određenom smislu na ovim izborima se izabire tko će biti Merkel nakon Merkel !?

4.3 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina