Kancelar Soder ?

  Danas postoji cijeli tucet analitičkih razloga zašto bi predsjednik CSU-a Markus Soder trebao nakon sljedećih parlamentarnih izbora u Njemačkoj postati kancelar. Bez obzira na sve te razloge on to neće postati pošto je ono za što se on zalaže protivno željama Angele Merkel i onih koji stoje oko nje.

  Prvi od razloga zašto bi Markus Soder trebao ako ništa drugo biti CDU/CSU kandidat za kancelara je stari koalicioni dogovor ovih stranaka. Po tom dogovoru svakih 20 godina predsjednik CSU-a bi trebao biti kandidat za kancelara.

  U skladu s tim kandidat za kancelara Njemačke je 1980 godine bio predsjednik CSU-a Franz-Josef Strauss. On je te godine pobjedio na izborima osvojivši najveći broj mjesta u parlamentu, ali je SPD ušao u koaliciju s FDP-om pa je Helmut Schmidt postao stari-novi kancelar. 3 godine kasnije Helmut Kohl iz CDU-a postaje kancelar nakon što je „kupio” FDP koji je izabrao da podrži CDU,a ne SPD u postizbornoj koaliciji. To su mnogi u tadašnjoj Njemačkoj nazvali izdajom, ali…

  Potom je držeći se ovog CDU/CSU koalicionog dogovara 2002 godine bilo došlo vrijeme da predsjednik CSU-a bude kandidat za kancelara. Ovaj put je CDU/CSU osvojio 38.5 % glasova, isto kao i SPD. Pošto su Zeleni osvojili više mjesta u parlamentu od FPD-a novi/stari kancelar je bio Gerhard Schroder.

  Sada 2021 godine po koalicionom dogovoru je došlo ponovno vrijeme da CSU da kandidata za kancelara CDU/CSU-a koalicije što je jedna stvar koja se u medijima namjerno potpuno ignorira. Nitko ne želi spomenuti da CSU ima legitimno pravo na mjesto kandidata za kancelara što nam samo po sebi treba puno govoriti.

  Predsjednik CDU-a je u javnosti omraženi Armin Laschet dok je u javnosti i članstvu ove stranke omiljen predsjednik CSU-a Markus Soder. Trenutačno samo 4 % Njemaca smatraju Lascheta jakim liderom, dok 60 % njih to misli o Soderu.

  Slično stanje imamo i u CDU-a tako da Lascheta podržavaju više manje samo oni koje je postavila Angela Merkel ili drugim riječima dužnosnici stranke. Svađe unutar CDU-a po pitanju tko će biti kandidat za kancelara više niti nisu tajne pošto se CDU Berlina, Hamburga i Baden-Wurttemberga javno pobunio protiv Lascheta tražeći da predsjednik CSU-a bude kandidat za kancelara.

  Znači nema nikakve veze ako gledamo legitimnost zahtjeva CSU-a da njihov predsjednik bude kandidat za kancelara ili njegovu popularnost pošto je rezultat identičan. On i po prvome i po drugome ima puno pravo da postane kandidat za kancelara, ali to je protivno željama režima pa teško da će to na kraju i postati.

  Razlozi zašto je Soder omražen od današnjeg režima su stvarno beskrajni. Prvi od njih je njegovo protivljenje primanju izbjeglica pošto je on još 2016 godine javno tvrdio da Merkel nema demokratski legitimitet za donošenje odluke o primanju izbjeglica. Slično će on tvrditi i 2018 godine pa ga svi zagovornici otvorenih granica otvoreno mrze.

  Drugi razloz za njegovu omraženost nalazimo u njegovoj odluci da na svim državnim zgradama u Bavarskoj mora biti križ. Na kritike da se religiozne simbole ne može tako koristiti on je odgovorio da je križ simbol kulture Bavarske,a ne religije.

  Treća stvar zašto je Soder omražen od imućnijih članova društva je njegovo protivljenje ekološkom ludilu. Da on je 2020 godine pozvao na prestanak korištenja vozila koja koriste benzinski ili dizel motor do 2035 godine, ali nakon godina vikanja protiv zelene energije malo tko danas vjeruje u te njegove riječi.

  Najbolji primjer te omraženosti Sodera i navijanje režima za Lascheta možemo vidjeti u promjenama zakona Njemačke. Trenutačno mjerama za borbu protiv korona virusa upravljao savez Njemačkih federalnih država kojima predsjeda Marku Soder pa je stoga on bio često prisutan u medijima. Kako se to nije svidjelo režimu u parlamentu je predložena promjena zakona kako bi Angela Merkel upravljala borbom protiv korona virusa tako da Sodera bude manje u medijima. Naravno ovaj razlog se ne navodi nego se govori o efikasnoj borbi protiv virusa.

  Ukratko Markus Soder bi trebao biti CDU/CSU kandidat za kancelara Njemačke, ali njegovo protivljenje izbjeglicama, zelenoj energiji i zalaganje za kršćanstvo znači da mu neće biti dopušteno postati kancelar. Tko zna možda on i bude izabran za kandidata CDU/CSU, ali očekujemo da nakon izbora niti SPD niti Zeleni neće htjeti s njim u koaliciju pa će se ponoviti priča iz 1980 i 2002 godine.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina