Online nastava

  Jedna od bezbroj, stvarno bezbroj pogrešaka koje su europske vlade počinile kopirajući jedna od drugih poteze u borbi protiv korona virusa je online nastava.

  Ova pogreška kao i mnoge druge su nastale u cilju smanjivanja širenja virusa bez da se uzela u obzir njena šira društvena šteta. Drugim riječima u paničnoj reakciji se potpuno ignorirala cost-benefit analiza što će nam dolaziti na naplatu tijekom sljedećih godina i desetljeća. Nužno je ovdje naglasiti kako Europska unija uživa u pisanju dugoročnih projekcija od kojih je i astrologija preciznija, ali nisu bili u stanju napisati stvarnu projekciju posljedica različitih odluka donesenih u borbi protiv virusa.

  Članak 28 Konvencije Ujedinjenih Naroda o pravima djece govori da sva djeca imaju pravo na edukaciju i jednake mogućnosti za edukaciju. Prelaskom na online edukaciju ta konvencija je u stvarnosti suspendirano pošto neki imaju nemaju internet, neki imaju internet, a neki imaju superbrzi internet što je dovelo do ukidanja jednake mogućnosti na edukaciju sve djece bez obzira na njihove obiteljske financijske mogućnosti.

  To suspendiranje Konvencije se može pokušat opravdati i opravdavati će se nužnošću šireg društva od zarazne bolesti. Ta obrana je istovremeno kontroverzna i istovremno prihvatljiva. U stvarnosti ako se u pravnom smislu pokrene ovo pitanje ona će tako i biti obranjena !?

  U doba kada čitate ovaj tekst rade se prve studije koje govore o rezultatima online nastave u državama koje su na nju prešle tijekom proljeća 2020 godine. Do sada je završena samo nizozemska studija čijim rezultatima se ovdje bavimo pošto se pretpostavlja da njeni rezultati vrijede i za sve druge zapadnoeuropske države.

  Pokretanje online nastave Nizozemska je bila popratila s svim odgovarajućim mjerama. Drugim riječima škole su prošle obuku za online učenje, država je obezbjedila novac za obitelji s djecom koja pohađaju školu i na kraju smo ipak imali edukacijski debakl.

  Ova nizozemska studija koja se temelji na uspoređivanju završnih ispita 2020 i istih tih ispita 2019 godine nam ukazuje da djeca u osnovnim školama nisu baš ništa naučila tijekom online nastave. Ovdje inače govorimo o prosječnim rezultatima što znači da postoje neki koji su ipak nešto naučili i drugi koji su imali totalni kolaps znanja. U ovu drugu skupinu spadaju djeca iz obitelji gdje su roditelji imali nižu edukaciju čime pored ostaloga dolazimo do kršenja one Konvencije o pravu djeteta.

  Za kraj ove studije trebamo reći kako su u njoj uspoređivani rezultati samo znanja učenika koji su se nakon karantene i online nastave vratili u učionice gdje su polagali ispite. Drugo njeno ograničenje je da su uzeti rezultati testova samo u školama gdje je minimalno 75 % učenika pristupilo testiranju i da su oni uspoređeni s onima iz 2019 godine. Po našem mišljenju ta ograničenja nam ukazuju na ozbiljnost ove studije,a ne na njenu nepravilnost.

  Nužno nam je ovdje naglasiti kako govorimo o Nizozemskoj koja je u vrijeme izbijanja pandemije imala već visoko razvijenu digitalnu infrastrukturu i koja je uložila ogromne resurse da bi online edukacija funkcionirala. Zbog toga se mi trebamo ozbiljno zabrinuti kakvi će biti edukacijski rezultati naše školske djece, kakve biti posljedice po njihovo daljnje školovanje i za njihove buduće karijere.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina