Automobili nisu problem

  Proteklih mjeseci smo bili bombardirani vijestima o negativnom utjecaju pandemije na ljude i pozitivnom utjecaju na okoliš. U ovoj popularnoj priči ima dosta istine, ali se u njoj ignorira jedan zanimljiv aspekt priče.

  Tijekom ovih mjeseci svaka svjetska organizacijska ili medijska kuća je izašla s svojom pričom o utjecaju pandemije na okoliš. Tako nam je na primjer World Economic Forum izašao s izjavom kako polovica stanovnika nije svjesna veze između klimatskih promjena i širenja zaraznih bolesti kao što je to korona virus. Nakon što su o tome pisali na kraju tekstu spominju izjavu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) da nema nikakve veze između klimatskih promjena i korona virusa. Po mišljenju WHO postoji veza između ljudskih aktivnosti i korona virusa, a u tome su potpuno upravu pošto krčenje šuma i slično dovodi do širenja sličnih bolesti među ljudima. Ukratko praveći se pametan World Economic Forum je napisao idiotski tekst.

  Znanstvenici su s druge strane još u prosincu izašli s vijestima pozitivnom efektu karantena na okoliš. U svom radu su tako pisali kako je porasla kvaliteta zraka,a isto vrijedi i za kvalitetu vode. Posebno zanimljivo u ovoj znanstvenoj analizi nam je da snijeg više nije zagađen pa je snježni pokrivač postao najbijeliji u posljednjih 20 godina na području Himelaja. U ovoj studiji koju navodimo se govori kako će zbog toga Indijci i Pakistanci piti čišću vodu, ali se izbjegava spominjanje da svijetliji snjeg vraća više svjetlosti natrag u svemir i time hladi Zemlju.

  Za kraj ovih analiza ćemo još spomenuti New York Times koji u ožujku ove godine govori kako je zbog pandemije došlo do pada u transportnom sektoru od 14.7 %. Osim toga u SAD je došlo do pada od 10 % u ispuštanju stakleničkih plinova pa je po prvi put njihova ispuštena količina pala ispod one iz 1990 godine. Globalno gledajući došlo je do pada od 7 % u ispuštanju emisija ugljičnog dioksida u atmosferu što predstavlja najveći pad u posljednjih 100 godina.

  Gledajući s druge strane iz perspektive Ujedinjenih Naroda i klimatskih dogovora taj pad istovremeno predstavlja baš ništa pošto bi mi trebali smanjivati ispuštanja stakleničkih plinova s istim stopama kao pandemijske godine. Ako bi to uspjeli tada bi nam se zaustavilo dizanje globalne temperature u skladu s Pariškim klimatskim sporazumom. Suludo ? Pa i da !?

  Nakon što smo svi čuli kako je pandemija učinila fantastične stvari za okoliš, kako je opao pad putovanja dolazi nam susret s drugom realnošću koja dolazi iz Njemačke. Svi znamo da su automobili na benzin (i dizel) proglašeni državnim neprijateljima, da svi trebamo prijeći na električne automobile ili ako ništa drugo na hibride u najbližoj budućnosti.

  Jedan od tucet odgovora koje nam je dala pandemijska 2020 godina je da automobili nisu niti približno takvi neprijatelji okoliša kakvima ih mediji i zapadni režimi predstavljaju. Po službenim podacima neupitni pobjednik prošle godine u Njemačkoj je njegovo visočanstvo osobni automobil. Drugim riječima zbog straha od korona virusa došlo je do potpunog kolapsa javnog transporta i povećanja korištenja automobila od 10 %. Pored ostalog u Njemačkoj se povećao broj registriranih vozila za 500.000 što isto govori svoju priču.

  Gledajući ove službene podatke o porastu korištenja automobila i istovremeno čišćem zraku i vodi može li danas itko osporavati da automobili na benzin i dizel ne predstavljaju problem za okoliš ?

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina