Njemački lokalni izbori

  Puno buke, a rodio se miš. Njemački lokalni izbori, a posebno oni u saveznoj državi North Rhine-Westphalia su bili dočekani s puno buke iako se ništa nije promjenilo.

   U rujnu prošle godine u Njemačkoj su bili održani parlamentarni izbori koje je odlučilo CDU samoubojstvo bez predumišljaja. Protivno željama članova stranke i simpatizera Angela Merkel je bila nametnula omraženog Lascheta za predsjednika CDU-a i kandidata za kancelara. Zbog toga je rezultat izbora bio unaprijed znan.

  Nakon izbornog debakla CDU je napokon dopustio članovima stranke da izaberu njenog predsjednika. Po očekivanju pobjednik je bio Friedrich Metz koji u prvom krugu stranačkih izbora osvaja 62 % glasova. Tim izborom članova u prosincu 2021 počinje nova era u njemačkom CDU.

  Prvi test ove nove era su bili za CDU neuspješni izbori u Saarlandu. Na tim izborima SPD je zabilježio potpuno pobjedu ponovivši rezultat s rujanskih parlamentarnih izbora. Drugim riječima SPD je osvojio 15 % više glasova nego CDU.

  Izborni revanš se dogodio u saveznoj državi Schleswig-Holstein gdje su izbori održani 07 svibnja 2022. Ove izbore obilježava fantastično uvjerljiva pobjeda CDU-a koji osvaja 43 % glasova. Na drugom mjestu završavaju Zeleni s 18 %, a na trećem SPD s 16 !?

  CDU je na ovim „lokalnim” izborima osvojio 11 % glasova nego na prethodnim održanim 2017 godine dok je SPD toliko izgubio. Zeleni su bili porasli 6 %, ali to nije imalo utjecaj na završni rezultat. Dodatni izborni šok predstavlja da je CDU bio udvostručio osvojeni broj glasova u odnosu na rujanske parlamentarne izbore. Na kraju CDU će formirati vladu savezne države Schleswig-Holstein !?

  Ti lokalni izbori su bili rezultirali paničnom reakcijom SPD-a čiji kancelar u savezu s Zelenima i FPD-om vlada Njemačkom. U skladu s tim on je bio aktivniji tijekom izbora u North Rhine-Westphalia, ali to nije rezultiralo pobjedom SPD-a.

  Izborni rezultat je realno gledajući iz perspektive njemačke vlade bio srednja žalost. CDU je pobjedio s 36 % osvojenih glasova, SPD je bio drugi s 27 %, a Zeleni treći s 18 %. Kada ovaj rezultat usporedimo s onim prije 5 godina s izuzetkom Zelenih razlike nisu značajne. CDU je osvojio 3 % više, SPD 4 % manje, a Zeleni 12 % više.

  Ono što užasava SPD je usporedba ovih svibanjskih „lokalnih” izbora s rujanskim parlamentarnim. U ovoj saveznoj državi na njima je SPD bio ostvario pobjedu s 29 % glasova, dok je CDU bio osvojio 26 %. Ukratko samo 8 mjeseci kasnije CDU je osvojio 10 % više glasova. To je definitivno razlog za paniku pošto ovaj rezultat CDU u multikulturalnoj saveznoj državi za njih najavljuje probleme.

  Taj rezultat je razlog za paniku unutar SPD-a, ali realnog gledajući ne i unutar njemačke vlade. Na rujanskim parlamentarnim izborima u North Rhine-Westphalia SPD i Zeleni su bili zajedno osvojili 45 % glasova. Sada na „lokalnim” izborima oni su ponovno osvojili 45 % glasova. Drugim riječima s izuzetkom njihovog međusobnog odnosa ništa se nije promjenilo,a isto je bilo i na desnici.

  Zbog toga smo na početku i rekli puno buke, a rodio se miš.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina