Kolar je u pravu

  Župan Krapinsko-zagorske županija Željko Kolar je u pravu kada poziva na eksperimantiranje s protugradnom obranom. On je u pravu za razliku od stručnjaka i vlade koji zauzimaju dogmatska stajališta.

  Samo tijekom posljednjih mjesec dijelovi Hrvatske su bili poharani nevremenima. Odgovor stručnjaka i vlade na ta nevremena je bio da su oni posljedica zagrijavanja Zemlje i da se s tim moramo pomiriti.

  Možemo reći da je to pozicija vlade još od 2020 kada ministarstvo poljoprivrede izlazi s prijedlogom zakona o prestanku važenja Zakona o sustavu obrane od tuče. Zbog pritiska javnosti ili preciznije pitanja toga tko će snositi političku odgovornost u slučaju nevremena ovaj zakon nije nikada zaživio.

  Niti ta odluka inače nije došla iz vedra neba pošto je vlada već ranije donijela neformalnu odluku o ukidanju protugradne obrane. Ova neformalna odluka se provodila odbijanjem nabave novih protugradnih raketa i generatora.

  Konkretno ćemo navesti podatke za meterološku stanicu koja pored ostalog brani područje Požege. Ova stanica je branila 4000 km2 Hrvatske 2018 s 51 raketom, 2019 s njih 23, a 2020 nula. Istovremeno su smanjili broj generatora koji brane od vremenskih nepogoda za gotovo 50 %. Kako im to nije dovoljno količina goriva preostalih generatora je bila smanjena 66 %.

To su bili podaci za šire područje Požege, a sada je red da pogledamo službene državne podatke za cijelu Hrvatsku. Oni nam navode da obrana od tuče 2021 nije započela 1 svibnja što je uobičajeno vrijeme nego 15 lipnja. Potom se dalje navodi da je broj generatorskih postaja smanjen s 564 u 2020 godini na 300 u 2021. Istovremeno se navodi i da je potrošeno samo 14.63 % uobičajene tekućine za protugradne generatore.

  Time je po nama baš sve rečeno o našoj „protugradnoj” obrani proteklih godina,a potom je došla 2022 s češćim vremenskim nepogodama. Povodom tih nepogoda u proteklih mjesec dana Josip Salatko, predsjednik Udruge raketara protugradne obrane izjavljuje da ona nije radila. Protugradna obrana je trebala početi s radom 1 svibnja 2022 godine, ali nije.

  Potom dolazimo početkom lipnja do ministrice poljoprivrede Marije Vučković koja izjavljuje:

Znanstvena zajednica nam je rekla da nema dokaza da je sustav protugradne obrane učinkovit, ne postoje znanstveni dokazi za to. Taj sustav postoji tek u nekoliko država, ali ne na nacionalnom nivou nego među lokalnom zajednicom”.

  Istovremeno se i državni hidrometeorološki zavod počeo braniti. U svojoj obrani on navodi da po podacima Svjetske meterološke zajednice operativna obrana od tuče nema opravdanja u znanosti.

  Na to da operativna obrana od tuče nema smisla odgovoriti ćemo popisom država koje tako štite vlastiti teritorij. To su Australia, Argentina, Kanada, Grčka, Indija, SAD, Njemačka, Francuska, Brazil, Švicarska, MađarskaTe države koriste neke od različitih vrsta protugradne obrane koja po domaćim stručnjacima nema smisla.

  Zbog svega navedeno vraćamo se na početak, vraćamo se na župana Kolara. On je rekao idemo napraviti eksperiment, idemo na primjer braniti Zagorje protugradnom obranom, a ne braniti Međimurje pa da vidimo rezultat.

  Kolar je s tim svojim praktičkim prijedlogom 100 % u pravu. Druga stvar je da se zagovornici ukidanja protugradne obrane plaše ovog eksperimenta pa se on stoga neće dogoditi. Oni ga se plaše jer bi praktički test mogao dokazati da su u krivu, a tko će onda plaćati…

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] od nevremena za razliku od 55-56% Danaca i Nizozemaca. Mi ćemo ovdje samo dodati da je vjerojatno Plenković ukinuo protugradnu obranu kako bi mi osigurali svoju […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina