Klima i rad

  Savez Samostalnih Sindikata Hrvatske i Zaklada Friedrich Ebert su izašli s studijom imena Klima i rad u Hrvatskoj. Riječ je o studiji koja zaslužuje pažnju, ali iz potpuno pogrešnih razloga.

  Riječ je o studiji koja ima 10 stranica teksta s slikama i grafikonima nakon čega dolazi stranica preporuka i stranica izvora. Neki će reći da je riječ o prekratkoj analizi, ali mi se s tim ne slažemo. Klima i rad je lijepa jasno napisana analiza bez muljanja s jasnim pozicijima autora.

  U prvom stvarnom poglavlju analize ujedno dolazimo do prvog problema. Analiza se kao pijan plota drži službenih podataka čak i kada su oni neupitno netočni. Po službenim podacima u Hrvatskoj živi 3,88 milijuna ljudi, ali u stvarnosti naš broj je značajno veći. On je značajno veći jer popis stanovništva nije registrirao migrante u Hrvatskoj pa stoga je točnije reći da u Hrvatskoj živi 4 milijuna stanovnika.

  To je iznimno važna razlika pošto ona ukazuje da su projekcije o padu stanovništva i broja radnika netočne. Potom u analizi imamo činjeničnu pogrešku koja govori da će se broj stanovnika smanjiti za 11 %,a radnika za 17 %. U stvarnosti demografske projekcije koje se koriste za analizu govore da će se broj stanovnika smanjiti za 17 %, a radnika za 27 %.

  Potom ulazimo u drugi dio analize imena klimatske promjene u Hrvatskoj. U pisanju ovog djela autor je koristio podatke Svjetske banke koji se više bave ideologijom nego klimatologijom i ekonomijom. Ti podaci Svjetske banke navode 5 scenarija.o promjeni srednje temperature u Hrvatskoj.

  Prvi scenarij je onaj koji se temelji na gospodarskom rastu okrenutom održivosti i jednakosti. Po tom scenariju koji je za nas stagnacijski temperature će u Hrvatskoj prestati rasti oko 2040 godine. Potom imamo drugi scenarij koji slijedi „povijesne trendove” pa će se temperatura kod nas stabilizirati oko 2060 godine.

  Treći scenarij je naš „omiljeni” jer se temelji na fragmentiranom svijetu i jačanju nacionalizma. Nije nam jasno da li se misli na jačanje nacionalizma u EU i SAD ili jer je nacionalizam u ostatku svijeta prilično jak. Sve u svemu taj scenarij govori da će prosječna temperatura u Hrvatskoj porasti 2 stupnja do 2100 godine. On je po nama najverojatniji. 

  Četvrti scenarij govori o nekakvom neodređenom jačanju nejednakosti, a peti brzom i neograničenom gospodarskom rastu. Sve u svemu ako gospodarska aktivnost nastaviti s neograničenim rastom srednja temperatura u Hrvatskoj će porasti za oko 6 stupnjeva do 2100 godine.

  Potom se u analizi navode štete koje će Hrvatska pretrpiti zbog povećanja srednje temperature. U tom komentaru šteta se pored ostalog navodi da samo 3 % Hrvata osigurava imovinu od nevremena za razliku od 55-56% Danaca i Nizozemaca. Mi ćemo ovdje samo dodati da je vjerojatno Plenković ukinuo protugradnu obranu kako bi mi osigurali svoju imovinu…

  Posljednji dio analize koji ćemo spomenuti je onaj o gubitnicima i dobitnicima “nužne” Zelene transformacije. Gubitnici su promet, industrija, poljoprivreda… jer oni moraju proći proces dekarbonizacije, a dobitnici su sektori koji danas realno ne postoje (električni automobili, industrija održivih matirjala…).

  Sve u svemu riječ je o klasičnoj modernoj analizi koja se temelji na službenim podacima bez obzira na njihovu točnost. Zbog toga nemamo nikakve značajnije zamjerke.

  Za kraj ćemo samo navesti da nas je ova analiza podsjetila na riječi Nassima Nicholasa Taleba !?

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina