Moderna povijest Rusije

  Moderna povijest Rusije započinje kao i kod ostalih europskih država krajem Prvog hladnog rata. To je doba raspada SSSR-a kada Rusija u svom današnjem obliku postaje neovisna država.

  U određenom smislu moderna povijest Rusije započinje s dva neuspješna pokušaja smjene vlasti. Prvi od tih pokušaja se događa 1991 godina kada sovjetska vlada pokušava smjeniti Gorbačova,a drugi kada ruski predsjednik Jeljcin 1993 šalje tenkove na ruski parlament.

  Jeljcinovim slanje tenkova na parlament, davanjem otkaza predsjedniku Ustavnog suda i raspuštanjem svih lokalnih parlamenata koji ga ne podržavaju biva formirana nova Rusija. Tada postaje svima jasno da Rusija neće biti liberalna demokracija nego autokracija.

  Tom političkom smjeru trebamo dodati i društvenu situaciju da bi razumjeli Rusiju. Ona je imala jednu od najgorih divljih privatizacija koje su rezultirale smrću možda ćak i 3 milijuna Rusa. Tome trebamo dodati i 7 milijuna manje rođenih kako bi u potpunosti razumjeli demografsku katastrofu iz koje nastaje moderna Rusija.

  Kraj devedesetih još obilježava državni bankrot Rusije 1998 nakon kojeg sljedeće godine Putin postaje prvo premijer, pa potom predsjednik. Tijekom prvog predsjedničkog mandata njega se doživljava kao reformatora koji testira granice mogućeg.

Jedan od testiranja granica mogućeg je bila ideja o ulasku Rusije u NATO koju Putin spominje u srpnju 2001. Tu ideju je Njemačka teoretski prihvatila, ali ostali baš i ne pa nije nikada zaživjela.

  Drugo testiranje tih granica je bila ideja zajedničkog europskog ekonomskog prostora od Lisabona do Vladivostoka.. Kao i prvi prijedlog niti ovaj nije zaživio pa smo počeli polako kliziti prema sadašnjoj situaciji.

  Na unutrašnjopolitičkom planu ruske reforme bivaju usko vezane s dizanjem životnog standarda. Kada Putin preuzima vlast minimalna plaća biva 132 rublje, a 16 godina kasnije ona iznosi 5964 rubalja.

  Ti uspjesi su prije svega postignuti tijekom prvog desetljeća dvadeset i prvog stoljeća. To je doba kada vlada prisiljiva oligarhe da plaćaju poreze i dižu plaće. Tome su još dodana uhićenja par oligarha s Hodorovskim na čelu što u Rusiji biva dočekano s oduševljenjem.

  Ovo zlatno rusko doba Putinove autokracije se privodi svom kraju kada 2012 ponovno postaje predsjednik. Njegova aneksija Krima nakon događanja naroda u Ukrajini biva dočekana s nacionalnim oduševljenjem nakon čega dolazi do pada životnog standarda.

  Današnja invazija Ukrajina predstavlja samo nastavak tog puta pada životnog standarda i traženja vojne slave. Bez obzira na to i puno drugih grešaka od kojih je najvažnija ignoriranje tehnološkog razvoja ruski režim uživa narodnu potporu.

  Svi stanovnici Rusije rođeni 1980 godine nose na sebi ožiljke devedesetih godina. Oni se vrlo dobro sjećaju siromaštva i pljački pa u strahu reprize podržavaju sadašnji režim bez obzira na njegove greške.

  S druge strane Zapad se treba upitati zašto su prije 20 godine odbijene ruske ponude ulaska u NATO i EU ? Da je to bilo prihvaćeno do ovog danas nikada ne bi došlo…

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina