VPN

  VPN ili punim imenom Virtual Privacy Network su brza rješenje kada režimi pokušavaju blokirati portale koji im se ne sviđaju. Cijeli edukacioni dio današnjeg tekst je napisan uz pomoć njemačkih državnh izvora ili kraće Deutsche Welle !?

  Posljednjeg dana lipnja Turska je blokirala pristup zapadnim državnim medijima Deutsche Welle i Voice of America. Ova blokada Turske se samo pridružila velikom broju drugih blokada zapadnih medija u svijetu. Te medijske blokada ne vrše samo jače države kao Kina, Rusija i Turska nego i one druge kao na primjer Burundi.

  Zapadni mediji povodom ovih blokada glume potpunu nevinost pošto oni samo pružaju „neovisne informacije”. Kada oni to govore ciljaju na činjenicu da su te informacije neovisne od vlada država na čiji teritorij su poslane. Te informacije su s druge strane potpuno ovisne o vladama država čiji državni mediji ih prenose !? Dokaz za to nam je dala Mađarska gdje su Deutsche Welle i Voice of America otvorili medijske kanale tijekom tamošnje predizborne kampanje !?

  Ukratko pošto su u sve većem broju država zapadni mediji blokirani oni nude informacije kako zaobići državne blokade portala. Normalno oni nude te informacije, uputstva kako bi zainteresirane osobe mogle čitati ili gledati istinite vijesti.

  Tako dolazimo do Virtual Privacy Network (Virtualnih privatnih mreža) koje služe za zaobilaženje internet cenzure. Prije više od godine dana Deutsche Welle je pisao:

Kada internet postane od države kontrolirani intranet korisnk se nađe u problemu. On ne može više pristupiti portalu Deutsche Welle ili drugim slobodnim medijima…

  … Virtual Privacy Network može biti korišten za povezati privatni kompjuter s područja neslobodnih od države kontroliranih mreža na server u slobodnog interneta…

  …U slučaju ako na primjer na kompjuteru u Njemačkoj imate instaliranu VPN aplikaciju postavljenu na Japan tada će internet misliti da se nalazite u Japanu…

  …Državni režimi znaju ako, da vi koristite VPN, ali oni ne znaju što vi radite na internetu…”

  …Najslabiji dio VPN mreža je da strani server preko kojeg se spajate na internet jer on ima vaše podatke”.

  Nakon ovih uputstva iz 2021, Deutsche Welle je izašao s pojednostavljenim uputstvima 2022 nakon što ga je Rusija blokirala. U tim pojednostavljenim uputstvima se poziva čitatelje da koriste program Psiphon ili browser Tor za pristup blokiranim portalima.

  Zanimljivo nam zvuči da je i RT koji je blokiran u Europi pozvao čitatelje da koriste program Psiphon, ali to je druga priča. Ukratko ako se nalazite u Turskoj, Iranu, Venecuele, Rusiji, Kini i slično, a želite pristupiti informacijama koje ove države blokiraju predlažemo vam korištenje Tor browsera (slika).

  Ovaj program se jednostavno skine na sljedećem linku i odmah možete pratiti što želite bez ikakvih podešavanja. Zbog toga je po nama on daleko najbolji za sve one koji žele pratiti medije bez državne kontrole. To nam ujedno govori i Deutsche Welle kada tvrdi da je Tor browser bolji, sigurniji od VPN mreže !?

 

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina