Stvaranje Putina

Na današnji dan prije 27 godina stvoreni su uvjeti koji dovode do stvaranja današnjeg ruskog političkog sustava u kojemu realno govoreći autokrat ima svu političku moć u svojim rukama. Taj događaj na kojem se temelji  današnji ruski sustav je Jeljcinov puč iz 1993 godine.

Ukidanjem Sovjetskog Saveza u posljednjim danima 1991 godine nije istovremeno bio ukinut mandat predsjednika i parlamenta koji su izabrani na izborima 1990/1991 godine. To znači da u Rusiji početkom 1993 godine na vlasti imamo parlament izabran 1990 i predsjednika države izabranog 1991 godine.

Gospodarski plan radikalnih reformi koji je tim Jeltsina pripremio još 1991 godine stupa na snagu 1 siječnja 1992 i praktički odmah je od njegovog pobunjenog zamjenika nazvan planom gospodarskog genocida. U sklopu tog plana predsjednik Jeljcin je još 1991 bio dobio izvanredne ovlasti od strane parlamenta koje su trajale 12 mjeseci.

Kada su u prosincu 1992 te ovlasti istekle parlament ih je odbio potvrditi što dovodi do sukoba između parlamenta zabrinutog padom životnog standarda i privatizacijskom pljačkom s jedne i predsjednika Jeljcina s druge strane. To je tijekom ljeta 1993 godine dovelo do situacije da parlament izglasava odluke kao da predsjednik ne postoji, a predsjednik piše dekrete kao da parlament ne postoji.

Ta situacija nije mogla dugo trajati pa do raspleta dolazi nakon što 01 rujna 1993 godine Jeljcin pokuša da smjeni svog zamjenika Ruckoja koja je zajedno s njim bio izabran 1991 godine. Nakon što je parlament odbio potvrditi tu odluku dana 21.rujna 1993 Jeljcin odlučuje dekretom raspustiti parlament. Kako je ta njegova odluka bila protuustavna Ustavni sud Rusije je presudio da ona predstavlja osnovu za smjenu predsjednika pa je stoga parlament donio odluku o njegovoj smjeni čime je Ruckoj postao novi predsjednik.

Kako su pokušaji mirnog rješavanja ustavne krize stvorene Jeljcinovim pučem bili propali,a armija je izabrala njegovu stranu početkom listopada dolazi do oružanog obračuna. Prvo su snage parlamenta navodno pokušale zauzeti televizijsku stanicu, a nakon što je napad odbijen s tenkovima je napadnut parlament. Po podacima ruske policije u ovom sukobu koji završava vojnom pobjedom Jeljcina biti će ubijena 187 čovjeka.

Nakon uspješno izvedenog puča Jeljcin će najuriti predsjednika ustavnog suda 06 listopada 1993, lokalne parlamente koji ga nisu podržali (znači praktički sve), a potom će izvršiti ustavne promjene kojima nastaje sadašnji ruski politički sustav. Po tom novom ustavu koji je i 2020 godine bio na snazi predsjednik može postaviti premijera i vojne zapovjednike bez suglasnosti parlamenta,a pored ostalog ne može biti smjenjen zbog protuustavnih odluka.

Taj autokratski politički sustav koji danas koristi predsjednik Vladimir Putin biva stvoren od Jeljcina za kojega se na zapadu tvrdi da je donio demokraciju Rusiji. Jednostavno sistem stvoren 1993 godine je samo čekao nekog barem djelomično sposobnog da preuzme vlast,a ta osoba je na kraju ispao Putin.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina