Pravna država

  Možemo slobodno reći da je pravna država ideal u kojemu želimo živjeti. Taj ideal kao na kraju krajeva i drugi ideali mogu postati noćna mora iako svatko od nas ima svoju interpretaciju užasa.

  Našu ovogodišnju priču o pravnoj državi započinjemo s pitanjem pobačaja u SAD. To pitanje je prije samo dva mjeseca zapalilo atmosferu u zapadnom svijetu.

  Tada je u javnost protuzakonito izašla najava odluke da će Vrhovni sud SAD-a zabraniti pobačaj. Ta najava odluke je dovela do relativno neuspješnih demonstracija u SAD, EU i Hrvatskoj i krokodilskih suza medija.

  Demonstracije su bile relativno neuspješne jer je na njiih izašlo samo nekoliko desetaka tisuća ljudi u SAD. S druge strane u Hrvatskoj ih je bilo izašlo samo nekoliko tisuća što realno predstavlja debakl. Bez obzira na to neke političke stranke su zahvaljujući medijima povjerovale u ovu priču smatrajući ju važnom.

  Na kraju ispadne da je to sve bila velika svibanjska prevara. Riječ je bila o prevari pošto Vrhovni sud nije zabranio pobačaj nego je dopustio saveznim državama da ga same reguliraju. Bez obzira na tu ova presuda je samo pojačala glasove koji osporavaju legitimitet Vrhovnog suda.

  Druga priča o pravnoj državi nam dolazi početkom srpnja iz Nizozemske. Europski sudovi su još 2018 godine presudili da Nizozemska ispušta u tlo i atmosferu previše nitrata i amonijaka. Te potvrde je potom priznala tamošnja pravna država čiji sudovi su potvrdili presude europskih sudova.

  Kako nitrati i amonijak puštaju životinje koje prde sudovi su u prevodu rekli da Nizozemci trebaju pobiti svoje krave i svinje. Kako je Nizozemska pravna država vlada priznaje te sudske presude i donosi zakon. Po tom zakonu stočari trebaju smanjiti ispuštanje plinova stočnog fonda za 50 %. Laički govoreći nizozemski stočari trebaju pobiti 50 % svog stočnog fonda.

  To je dovelo do masovnih demonstracija stočara u Nizozemskoj koji traju nekoliko tjedana. O ovim demonstracijama mediji sramežljivo pišu još od 22 lipnja,a one traju i dan danas. Vlada je ponudila stočarima 24 milijarde eura za odustajanje od stočarstva, ali oni to nisu prihvatili.

  Stočari u svojoj borbi nemaju podršku medija ili preciznije govoreći suočavaju se protivljenjem medija. Mediji ne podržavaju stočare jer „trebamo smanjiti stakleničke plinove” i spasiti planetu.

  Liberalna ili preciznije europska dogma nam govori da trebamo prestati jesti prirodno meso. Namjesto njega mi bi trebali pasti travu, jesti laboratorijsko meso i kukce. Jednostavno stoka troši previše prirodnih resursa i prdi, ispušta stakleničke plinova.

  Kada neki sud presudi protivno željama liberala tada mediji započenu harangu, praktički pozivajući na ukidanje pravne države. S druge strane kada sudovi presude po njihovim željama tada je to OK bez obzira na mišljenje građana.

  Red nam je sada ponovno navesti da ovo nije priča o tim kontroverzama nego o pravnoj državi. Kada normalan čovjek zamišlja pravnu državu on sanja o sistemu u kojem su svi jednaki pred zakon. Kada s druge strane dogmatist gleda na pravnu državu on gleda na mogućnost da zahvaljujući njoj provede svoje planove.

  U osnovi ovdje nema nikakve veze da li govorimo o pobačaj ili stočarstvu. Jedine veze ovdje ima da govorimo o forsiranju nekih ideja putem sudova, putem „pravne države” koje nikada ne bi zaživjele u demokraciji.

  Zbog toga se trebamo pitati da li na zapadu postoji pravna država ili pravna diktatura ?

  Razmišljanje slično nama ima i potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans. On je bio naveo da se Hitlerov režim temeljio na vladavini zakona čime je sve rečeno o vladavini zakona i njegovoj zloupotrebi.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Vladu u ovom nasilju nad farmerima podržavaju sudovi ili bi preciznije bilo reći da ona podržava sudove koji traže manje ispuštanje nitrata u prirodu. Riječ je za one koji to ne znaju o prdežu i govnima domaćih životinja […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina