Demonstracije u Nizozemskoj

  Nizozemsku i dalje potresaju demonstracije farmera. Te demonstracije su za stočare u pravom smislu te riječi borbu na život i smrt.

  Prije nego što počnemo govoriti o demonstracijama red je obratiti pažnju na tamošnju politiku. Nizozemskom vlada možemo slobodno reći liberalna verzija Orbana. Ovu usporedbu temeljimo na političkoj dugovječnosti i ničem drugom. Nekom državom koja je članica Europske unije najduže su vladali Jean-Claude Juncker (1995-2013) i Angela Merkel (2005-2019). Nakon njih po dužini vladavine dolaze Orban i Rutte koji vladaju Mađarskom odnosno Nizozemskom od 2010 godine.

  Iz toga možemo zaključiti da je liberal Mark Rutte iznimno sposobni političar koji je preživio bezbrojne krize. Borba protiv stočara je za njega postala samo još jedna kriza koju pokušava prebroditi.

  U ovu krizu, u pobunu poljoprivrednika Rutte je ušao širom otvorenih očiju. Javno dostupni državni dokumenti ukazuju da je znao što radi stočarima. U dokumentima ministarstva financija se tako navodi da je državni cilj uništiti 29 tisuća farmi !?

  Konkretno u državnom dokumentu se navodi da 29 tisuća nizozemskih farmi treba prestati s radom ili drastično smanjiti vlastite poslovne operacije. Nije teško zaključiti kakve će biti financijske posljedice za farme koje drastično smanje poslovanje…

  Ruttova vlada je u skladu s tim planom stočarima/farmerima uputila jasan ultimatum. Svaki od njih mora izabrati između održive poljoprivrede/stočarstva, preseljenja i ukidanja farme. Vladu u ovom nasilju nad farmerima podržavaju sudovi ili bi preciznije bilo reći da ona podržava sudove koji traže manje ispuštanje nitrata u prirodu. Riječ je za one koji to ne znaju o prdežu i govnima domaćih životinja !?

  Zbog tih vladinih planova i zakona ovo je za farmere stvarno postala borba za život i smrt. Oni jednostavno nemaju drugog izbora što je dovelo do dugotrajnih demonstracija u Nizozemskoj. Ove demonstracije se ne održavaju svaki dan jer farmeri/stočari trebaju raditi u poljima i štalama nego povremeno.

  Vremenski posljednje velike demonstracije su održane ovog tjedna kada su farmeri izbacili „prirodno gnojivo” na ulice. Veći broj cesta u središnjoj i istočnoj Nizozemskoj je u srijedu bio blokiran demonstracijama.

  Po riječima predstavnika farmera Jeroena van Maanena Nizozemska više nije demokracija nego diktatura. Mi se s njim slažemo po ovom jer da je demokracija vlada bi raspisala referendum i tako riješila stvar. S druge strane red je priznati da se i farmeri plaše demokracije, plaše rezultata referenduma. To je osim državne upornosti po pitanju uništavanja farmera jedini razlog da Nizozemsku potresaju demonstracije.

  Zanimljivo je da su tijekom svojih demonstracija farmeri odbili suradnju s ekstremnom desnicom. Oni su odbili suradnju s Geert Wildersom, ali bez obzira na to mediji ih prikazuju kao ekstremiste !?

  Službena medijska priča nam tako govori da Donald Trump, Marine Le Pen, Fox TV i drugi podržavaju farmere pa stoga govorimo o desničarskom pokretu. To su gluposti jer nije riječ o tome nego o liberalnom pokretu. Riječ je o pokretu koji zahtjeva da se država ne upliće u farmerski business i da ih pusti raditi. Ništa više, ništa manje !?

  Za kraj red nam se vratiti na premijera Ruttea koji je svojim odlukama stvorio ovaj cirkus. Poljoprivredna stranka (BBB) koja nije postojala 2018 godine je danas druga po popularnosti u Nizozemskoj. Ona ima potencijal napokon politički pokopati ovog dugovječnog navodnog liberalnog premijera Nizozemske.

  Oni koji misle da ovo što se događa u Nizozemskoj nema veze s nama griješe. Hrvatska je druga u Europi po prekoračenju limita u ispuštanju amonijaka. Za one koji ne znaju daleko najveći krivac za emisije amonijaka je poljoprivreda. Svjesna tog problema Hrvatska je obećala da će drastično smanjiti emisije amonijaka kako bi ih svela u dopuštene granice. Isto kao u slučaju s Nizozemskom govorimo o stočarstvu i govnima

4.8 6 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
gateio
1 godina prije

I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me? https://www.gate.io/ja/signup/XwNAU

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina