Talijanski izbori

  U Italiji će se krajem rujna održati prijevremeni izbori. Ovi talijanski izbori su u stvarnosti puno toga, ali nisu prijevremeni iako se tako nazivaju u javnosti. Regularni izbori su trebali biti održani u ožujku 2023 pa stoga…

  Između prošlih izbora održanih u ožujku 2018 godine i sadašnjih u Italiji je došlo do masivnih preslagivanja. Na samom početku vladu su bili formirali Pokret 5 zvjezdica i politički desno nastrojena Salvinijeva Lega. Potom je 2019 Salvini pokušao srušiti „svoju” vladu kako bi isforsirao nove izbore. On je srušio vladu, ali nakon toga Pokret 5 zvjezdica formira novu s politički lijevo nastrojenom Demokratskom strankom.

  Na kraju je 2021 godine i ova vlada srušena kada joj bivši talijanski premijer Matteo Renzi s svojom uskom grupicom zastupnika uskraćuje povjerenje. Tada biva formirana vlada „nacionalnog jedinstva” kojom predsjedava bivši predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi.

  Toj vladi su podršku dale praktički sve parlamentarne stranke. Ukratko toj vladi su zajedno podršku davali populistički  Pokret 5 zvjezdica, talijanska ljevica i talijanska desnica. Jedina stranka koja vlada nije podržala je bila „ekstremno” desna Fratelli d’Italia.

  Nakon formiranja te vlade mi smo bili konstatirali da će Salvini i Lega platiti tu podršku dok će jedino profitirati Fratelli d’Italia. Lokalni izbori održani u lipnju 2022 su dokazali da se ovo naše predviđanje ispunilo pošto je Lega pala na drugo mjesto među strankama talijanske desnice.

  Na kraju talijanska vlada nacionalnog „jedinstva” je pala nakon što su joj Pokret 5 zvjezdica, Lega i Forza Italia otkazali potporu. Razlog za to otkazivanje potpore nije teško dokučiti, a nalazi se u padu podrške ovim strankama.

  Tako je Pokret 5 Zvjezdica pao s 15 % u doba formiranja Draghijeve vlade početkom 2021 na 10 % danas. Lega je prošla još gore i pala s približno 24 % podrške na samo 12 % !? Kako se približavao dan redovnih parlamentarnih izbora ove stranke nisu vidjele drugu mogućnost osim uskraćivanja podrške Draghiju kako bi spasili ostatke političke reputacije.

  U doba odluke o raspuštanje parlamenta najpopularnija talijanska stranka je bila Fratelli d’Italia s podrškom od 23.8 %. Nakon ove desne stranke po popularnosti dolaze lijevo nastrojeni Demokrati (Partito Democratico) s podrškom od 22.5 %. Ostale stranke predvode desna Lega s 13.4 %, Pokret 5 zvjezdica s 9.8, Forza Italija 8.3, Azione+Europa 4.9, talijanska ljevica i drugi.

  Ono što brine proeuropski, proliberalno i prolijevo nastrojene osobe je da desna koalicija uživa podršku 45-46 % Talijana. S druge strane lijeva koalicija čak i u savezu s Pokret 5 zvjezdica je daleko od ovog postotka. Ona tada ima podršku samo 35 % glasača !?

  Jedna od posljednjih nada je bila svađa unutar desne koalicije po pitanju pozicije premijera. Barem za sada, barem prije izbora neće biti ništa od te svađe pošto je sve dogovoreno. U slučaju izborne pobjede Giorgia Melloni (slika) iz Fratelli d’Italia će postati premijerka, a Salvini ponovno ministar unutrašnjih poslova.

  Talijanska proeuropska ljevica koja realno nema nekog programa se odlučila na klasičnu izbornu priču. Počela je vikati „Lega i Fratelli žele nacionalističku Europu. Italija više nema desni centar…” To su inače bile riječi predsjednika Demokratske stranke Italije koji po vlastitim riječima vjeruje u izborno čudo i pobjedu.

  On iz političkih razloga mora birati riječi, za razliku od drugih koji jednostavno govore da je glas za desnu koaliciju glas za fašiste.

  Za kraj ćemo samo navesti da napeto čekamo prljave trikove obavještajne zajednice. Jednostavno očekujemo da će tijekom izborne kampanje izaći neka katastrofalno loša vijest o desnoj koaliciji. Potpuno će biti nevažno da li je ta vijest istinita ili ne. Tako su srušene popularne stranke, vlade Češke i Austrije pa to očekujemo i u Italiji.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina