Izbori u Francuskoj i Italiji

  Prošlu nedjelju su održani izbori u Francuskoj i Italiji. U obje države je proeuropski centar postigao loš rezultat. U Francuskoj je ljevica nanijela štete Macronu dok je u Italiji desnica porazila proEuropsku ljevicu.

  Prvo počinjemo iz Francuske pošto je tamo održan prvi krug parlamentarnih izbora koji su važniji od talijanskih lokalnih. Za početak nužno nam je naglasiti da Francuska ima neobične izborne zakone koji su vrlo slični britanskim. Drugim riječima stranka može osvojiti ogromni broj glasova bez da dobije zastupnike.

  Neobičnost tog izbornog sustava se dokazala već u prvom krugu parlamentarnih izbora kada lijeva koalicija osvaja 25.66 % glasova i 4 zastupnika. Macronova koalicija je s druge strane ostvarila izbornu pobjedu u prvom krugu s 25.75 %, ali je dobila samo jednog zastupnika. Na trećem mjestu je završila Le Pen s 18.68 %,a četvrtom Republikanci s 10.42 %.

  Očekuje se da će u drugom krugu koalicija predsjednika bogatih, predsjednika Macron osvojiti 280 zastupničkih mjesta,a lijeva koalicija 180. Gledajući ostale stranka Marine Le Pen bi na kraju trebala završiti s 23 zastupnika, a Republikanci s 55. Strogo pojednostavljeno s podrškom od 25.75 % Macron će dobiti 280 zastupnika, Ljevica s podrškom 25.66 % njih 180. Le Pen s osvojenih 18.68 % njih 23, a Republikanci s 10.42 % njih 55. Pošteno ? Definitivno ne, ali riječ je o francuskom izbornom zakonu !?

  Nakon Francuske sada idemo u Italiju gdje su održani lokalni izbori. Oni su smatrani dovoljno važnim da se angažiraju proEU agenti s ciljem nanošenje štete desnici. Po istom scenariju kao ranije u Austriji i Češkoj tijekom posljednjih dana kampanje u javnost je puštena vijest o skandalu kandidata desnice.

  Riječ je naravno o Salviniju koji se već ranije izkompromintirao podrškom vladi Draghija. Ako je naivno mislio da će mu zbog te podrške liberali oprostiti ranije „grijehe” gadno se zeznuo. Posljednjeg dana izborne kampanje svi mediji su prenijeli vijest da je Salvini krajem svibnja htio putovati u Rusiju, ali se uplašio od posljedica i odustao. Red je pored ostalog upitati se što je bilo u njegovoj glavi kada je razmišljao o tom putovanju.

  U Italiji na izbore prije svega izlaze dvije izborne liste čemu trebamo dodati i Pokret 5 zvjezdica. Drugim riječima na talijanske izbore izlaze velika koalicija Ljevice, velika koalicija Desnice i Pokret 5 zvjezdica. Talijanski izborni zakon je prilagođen tom „običaju” pa se na koalicionim listama vidi koja stranka je dobila koliko glasova.

  Kao primjer toga ćemo uzeti Genovu u kojoj je pobjedu u prvom krugu ostvarila desna koalicija koju čini 9 stranaka. Druga je bila lijeva koalicija 5 stranaka,a nakon toga idu malene stranke koje ostvaruju manje od 4 % glasova.

  Ovi lokalni talijanski izbori su bili održani u 26 lokalnih i regionalnih centara,a izbornu pobjedu je ostvarila desna koalicija. Ona je pobjedila u većini gradova bez obzira na izborni trik kojim biva napadnuta posljednjeg dana kampanje. Unutar same desne koalicije pobjedu ostvaruje stranka Fratelli d’Italia koja osvaja puno više glasova od Salvinijeve Lege.

  Ovogodišnji lokalni izbori su bili posljednji izborni test u Italiji prije parlamentarnih koji se održavaju 2023. Ovi izbori su inače potvrdili ranije projekcije koje ukazuju da Desna koalicija uživa podršku oko 47 % glasača, a Lijeva njih 37 %.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Tko zna to se možda dogodilo jer je prljava municija ispucana još na lipanjskim lokalnim izborima ili su zaključili da to više nema smisla. Po tom drugom scenariju ovo više nema smisla jer je […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina