Europska vladavina prava

  Pojmovi Europska vladavina prava ili Europska demokracija su oksimoroni. Ranije smo već utvrdili u službenim europskim dokumentima da je Europska komisija tehnokratska, a ne demokratska vlada. Sada ćemo se baviti takozvanom vladavinom prava EU.

  Govoreći o odnosu europskih institucija i država članica se nema što puno reći jer je sve unaprijed znano. Kada Ustavni sud Njemačke presudi protiv Europskog suda tada je riječ o stvari koja se treba analizirati. S druge strana kada Ustavni sud Poljske presudi protiv Europskog suda tada je riječ o protupravnoj odluci. Mislimo da je tim sve rečeno o poštenju europske vladavine prava u odnosu prema državama.

  Osim odnosa europskih institucija prema državama članicama postoji i odnos prema fizičkim osobama. Tu prije svega mislimo na poznatije pojedince koji su kažnjeni od strane europskih institucija.

  Danas su to prije svega ruski oligarsi dok smo ranije govorili o drugim bogatim i moćnim osobama. Nakon što bi protiv nekog od moćnika Europska unija uvela sankcije oni bi ih često išli osporavati na Europskom sudu.

  Još 2018 godine te sankcije koje EU uvodi protiv fizičkih osoba su upale u oči Europskom parlamentu koji je zatražio izvještaj. U izvještaju se navodi da su sankcije protiv pojedinaca držale vodu do rujna 2008 godine kada je Europski sud poništio zamrzavanje imovine navodnih članova Al Qaide.

  Nakon te sudske pobjede praktički svi su počeli osporavati odluke Europskih institucija o zamrzavanju imovine. Već 2017 sudski slučajevi u kojima se osporavaju sankcije uvedene protiv pojedinaca i korporacija su postali 2 najčešćiji slučajevi pred Europskim sudovima.

  Kako su ti slučajevi postali sve češći tako su i porazi Europske unije postali sve očitiji. U čak dvije trećine slučajeva osobe su na sudu dokazale da im je Europska unija protupravno zamrznula imovinu.

  Zbog današnje ruske invazije Ukrajine neupitno zanimljiv slučaj je onaj bivšeg predsjednika Ukrajine Viktora Janukoviča. Vijeće Europske unije je nakon događanja naroda koje ga je oborilo 2014 godine donijelo odluku da se Janukoviča sankcionira. Sankcije protiv njega su uvedene jer je navodno pokrao Ukrajinski državni novac.

  Janukovič se žalio na sankcije sudu koji je uvažio njegov zahtjev poništivši ih navodeći da se ne temelje na zakonu (2016). Nakon sudskog poništenja zamrzavanja imovine Janukoviča, Europska unija mu je ponovno zamrznula imovinu. Na novo zamrzavanje on se ponovno žalio na sudu i ponovno pobjedio (2019).

  Slučaj Janukovič predstavlja odličan primjer kako funkcioniraju Europske sankcije iako nije jedini. Kao primjer drugog slučaja ovdje ćemo samo navesti obitelj bivšeg egipatskog predsjednika Mubaraka. Oni su isto pobjeđivali na sudu protupravno zamrzavanje imovine samo da bi EU ponovno zamrznuo imovinu !?

  Ukratko kada malo dublje pogledamo Europsku vladavinu prava dolazimo do stvarnosti u kojoj ona ne postoji. Ona postoji za malene, nevažne slučajeve, ali kod važnijih niti EU niti države članice ne poštuju presude. U određenom slučajevima to je i dobro, ali…

  Žižek bi rekao da je ovo licemjerje bolje od surove realnosti jer ono poziva na više vrijednosti. Mi se s tim ne slažemo pošto smatramo da je realnost bolja od svega što licemjeri propovjedaju. Kada to govorimo mislimo i na navodnu europsku vladavinu prava.

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina