Petar Veliki

  Rusija je u lipnju počela obilježavati 350 godina rođenja Petra Velikog. Ono što ona u tom obilježavanju želi zaboraviti kako je Petar Veliki bio obilježio svoj 50 rođendan.

  Drugim riječima osim što se u lipnju obilježava 350 godina od njegovog rođenja obilježava se i druga obljetnica. Ta druga obljetnica je 300 godina od objave rata Iranu koja se dogodila na današnji dan.

  Petar Veliki je 1722 godine odlučio obilježiti 50 godina života i 40 godina vladavine organizacijskom reformom Rusije i invazijom Irana. Ovom invazijom on pragmatično odlučio iskorištava građanski rat u Iranu za proširenje granica Rusije.

  Rat je započeo pomorskim desantom Rusije 27 srpnja 1722 kada se i sam Petar Veliki iskrcao na južnu obalu Kaspijskog mora. Riječ je bila o kratkom pobjedničkom ratu koji u rujnu 1723 završava mirovnim sporazumom.

  Tim mirovnim sporazumom Rusija dobiva današnji Azerbejdžan i južnu obalu Kaspijskog mora. Koalicioni partner Rusije u ovom ratu je bila Gruzija koja doživljava katastrofalni poraz pa biva prisiljena postati vazal Osmanskog carstva.

  Danas Rusija i Vladimir Putin slave Petra Velikog koji je tijekom svoje vladavine porazio Švedsku i Iran. U izjavio za medije Putin je izjavio „niti jedna država rusko vlasništvo nad zemljom na kojoj je osnovan Petrograd”. Time je očito impicirao na današnju rusku okupaciju dijelova Ukrajine pošto niti jedna država ne smatra da je to rusko vlasništvo.

  Vrativši se na tematiku Petra Velikog red je naglasiti da on biva slavljen na zapadu i u Rusiji zbog modernizacije. To je neupitno veliko dijelo bez koje ne bi bilo današnje Rusije, ali ne smijemo zaboraviti da je on bio despot.

  Nakon smrti despota uvijek dolazi do nemira što bi Moskva trebala znati. To je znala 1999 kada Jeljcin podnosi ostavku,a nadamo se da tako nešto nije zaboravila. Nakon smrti Petra Velikog 1725 godine njegova supruga Katerina vrši državni udar i preuzima vlast. Sljedećih 16 godina Rusije će obilježiti još dva državna udara,a stanje se stabilizira tek kada Elizabeta preuzme vlast 1741 godine.

  Tijekom svih ovih prevrata Rusija gubi kontrolu nad južnim dijelom Kaspijskog mora koji biva vraćen Iranu. Ukratko znači većina onoga što je bilo osvojeno ratu uskoro biva izgubljen,a tome trebamo dodati i Gruziju.

  Današnji rat ukazuje da Rusija nije ništa naučila od onoga koji se vodio prije 300 godina. Putin i Staljin su se tijekom svoje vladavine pozivale na Petra Velikog koji je modernizirao Rusiju. O Staljinu se može puno toga reći, ali nitko ne osporava da je on industrijalizirao Sovjetski Savez.

  S druge strane Putin to nije napravio. Namjesto da je iskoristio prirodne resurse za tehnološku modernizaciju Rusije on ju je pretvorio u modernu koloniju koja prodaje sirovine i uvozi finalni proizvod. Zbog toga Putin nema baš nikakvog razloga da se poziva na Petra Velikog. Tome trebamo dodati i da je Petar Veliki bio otvorio Rusiju Europi i modernizaciji dok ju je Putin zatvorio.

  Jedina usporedba koja drži zajedno Putin i Petra Velikog su današnja invazija Ukrajine i 300 godina ranije invazija Irana. Današnja invazija može završiti s relativnom pobjedom Rusije, ali što će biti sutra ili za 10 godina…

3.7 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina