Nestašica plina

  Rusija je ovaj tjedan udarila gdje Europsku uniju stvarno boli, udarila ju je po plinu. Nestašica plina koju je izazvala smanjenim isporukama Njemačkoj, Italiji i Francuskoj predstavlja poruku Europi.

  Dana 14 lipnja Gazprom je obavijestio Njemačku da smanjuje isporuke plina zbog „tehničkih problema”. U toj obavijesti navedeno je da se pokvario jedan kompresor kojeg nije moguće popraviti zbog sankcija Rusiji. Iz tog tehničkog razloga isporuka plina je smanjena 40 %.

  Već sljedećeg dana Njemačka biva obavještena da se zbog „tehničkih” problema dodatno smanjuje isporuka plina Sjevernim tokom. Sada njime više njime neće dnevno putovati 167 nego samo 67 milijuna kubičnih metara plina !?

  Praktički istovremeno su Francuska i Italija obavješteni o „tehničkim” problemima s dostavom plina. Dostava plina Francuskoj je obustavljena dok Italija dobiva 50 % dogovorenih količina. Ovi navodni tehnički problemi s dostavom se događaju u vrijeme kada su premijer Italije, kancelar Njemačke i predsjednik Francuske bili u posjetu Ukrajini.

  Na kritike ovih i drugih država zbog smanjene isporuke plina direktor Gazproma izjavljuje: „Naš proizvod, naša pravila”. Time je mislimo baš sve rečeno.

  U određenom smislu Italija se ranije počela pripremati za ovu situaciju iskorištavajući svađu Alžira s jedne,a Maroka i Španjolske s druge strane. Ona je u travnju sklopila ugovor o kupovini plina iz Alžira smanjujući tako ovisnost o Rusiji.

  Njemački zamjenik kancelara i ministar ekonomije je odgovarajući na krizu pozvao građane da smanje potrošnju energije. Očito da ovaj član stranke Zelenih smatra da praktički najviše cijene energije u svijetu Njemcima nisu razlog za smanjenu potrošnju ?

  Govoreći o smanjivanju i/ili obustavi dostavi plina Italija i Njemačka su službeno rekli da razlog za to nisu tehnički problemi. Oni tvrde da Rusija plin koristi kao političko oružje i u tome su u pravu. Ispravno pitanje bi bilo zašto ih je iznenadio taj potez Rusije ? To je za Rusiju od prvog dana bilo oružje masivnog uništenja Europe pa stoga…

  Ono što nas je šokiralo, ono što je razlog za ovaj tekst su europske zalihe plina. Europska unija je u svibnju naredila da plinska skladišta moraju biti 80 % puna 01 studenog 2022 godine.

  Početak sezone punjenja europskih skladišta plinom je započeo polovicom travnja 2022. Tada su skladišta bila popunjena samo 25 % i njihova napunjenost se dignula na 52 % dva mjeseca kasnije. Tako smo došli do ovog tjedna kada su zbog ruske obustave plina europske države počele prazniti, a ne puniti skladišta plina. Govorimo naravno o plinu koji je pripremljen za zimu, a troši se sada na početku ljeta !?

  Pitanje svih pitanja je što će se dalje događati. Da „sankcije” plina ukazuju da Rusija postaje očajna zbog svog neuspjeha u Ukrajini, ali… To ali predstavlja ruski dokaz da obustavom dostave plina može uništiti europsku ekonomiju.

  Što će se dogoditi sutra nitko ne zna. Možda sutra prestane rat u Ukrajini ? Možda sutra Rusija i članice EU postignu nekakav dogovor o nastavku slanja plina,a možda se nađemo u problemima.

  Svi mi simpatiziramo Ukrajinu u ovom sukobu, ali da li ste spremni s djecom sjediti u svom hladnom domu ? Da li ste spremni ostati bez radnih mjesta zbog ruske obustave dostave plina ?

  To je pitanje koje danas muči europske vlade svjesne problema ako ne bude dovoljno plina ove zime. Riječ je ujedno i o pitanju koje je Rusija otvoreno postavila Europskoj uniji i njenim građanima ? Ona ih pita koliko ste spremni platiti za Ukrajinu ?

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina