Niske mirovine

  Naše mirovine predstavljaju prije socijalnu pomoć nego mirovinu za zasluženi radni staž. Postoje oni koji govori da razlog za niske mirovine predstavlja rano napuštanju radnog mjesta, ali to nije istina.

  Često, prečesto se u medijima piše da Hrvati prerano odlaze u mirovinu. Kao primjer uzeti ćemo tekst iz 2018 godine koji govori da Hrvati rano odlaze u mirovinu i potom dugo žive.

  To da Hrvati rano odlaze u mirovinu se pisalo 2011 godine, kao što će se ponovno pisati 2021,a pisat će se i 2022. Čovjek iz svega toga stječe dojam da se u Hrvatskoj ništa nije promjenilo u svim tim godinama.

  Ukratko cijeli svijet se promjenio u posljednjih 10, 15 godina, a ako pitate stručnjake Hrvati se nisu promjenili. Oni koji tvrde da rano odlazimo u mirovinu žele da zaboravimo da danas radimo 3 godine duže nego prije 14 godina.

  Prije nego što se vratimo na domaći teren i kažemo s koliko godina Hrvati odlaze u mirovinu idemo pogledati Francuze i Njemce. Na kraju krajeva riječ je o dvije najvažnije članice Europske unije koje svima drugima udaraju tempo.

  Francuzi u punu mirovinu odlaze s 62 godine starosti. Predsjednik Macron želi pomaknuti starosnu granicu na 65 godina starosti, ali… To je pokušao i u prvom mandatu, ali to mu nije prošlo jer se narod dignuo. Jednostavno nije mu prošlo kao što nije prošlo Plenkoviću kada je pokušao u Hrvatskoj dignuti odlazak u mirovinu na 67 godina.

   Nakon Francuska idemo sada u Njemačku gdje se narod nije podigao protiv Merkel pa je ona produžila radni vijek do 67 godina. To povećanje radnog vijeka se provodi postepeno, a Njemci tiho govore NE. Drugim riječima Njemci u prosjeku ulaze u mirovinu s navršenih 64 godine starosti.

  Sada kada smo pogledali situaciju u Francuskoj i Njemačkoj red je vratiti se u Hrvatsku. Ako već niste pogodili ili znali vrijeme je reći da Hrvati odlaze u mirovinu s 63 godine starosti. Drugim riječima prosječni Hrvat odlazi u mirovinu godinu dana ranije od prosječnog Njemca i radi minimalnu godinu dana duže od praktički svih Francuza.

  Nakon što smo ove rekli red je stvarno upitati se što rade oni koji viču da rano odlazimo u mirovinu ? Odgovor na ovo pitanje zna svatko za sebe.

  Konkretno znači razlog za niske mirovine nije rani odlazak u mirovinu, a nisu niti ratne mirovine iako se one često navode. Činjenica da se ratne isplaćuju iz mirovinskog fonda,a ne iz ministarstva obrane predstavlja prevaru. Isto to vrijedi za saborske mirovine koje bi trebalo isplaćivati ministarstvo pravosuđa i uprave kao i sportske koje treba isplaćivati ministarstvo turizma i sporta. Tako to rade uređene države,a Hrvatska to definitivno nije.

  Naše radne mirovine su niske jer se iz mirovinskog fonda mirovine isplaćuju onima koji ih nisu zaradili uplatama i jer je četvrtina novca usmjerena u OMF-ove. To je činjenica koju nitko ne može osporiti !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina