Odlazak u mirovinu

  Pitanje mirovinskog sustava je jedno od osnovnih pitanja socijalne države. U demokratskim režimima to je ujedno i pitanje na kojemu su se slamale političke karijere i stvarala osobna bogatstva.

  Odluka predsjednika Macrona da nametne protivno volji parlamenta novu dob za umirovljenje u Francuskoj je tamo stvorila narodnu bunu. Istovremeno mediji u drugim državama su krenulu u koordinirane napade na Francuze koji prosvjeduju. Oni su se stali natjecati tko će lažnije prikazivati prosvjednike bez da kažu direktnu laž.

  Govoreći o prosvjedima CNN je tako govorio: „Čak i s dizanjem doba za odlazak u mirovinu na 64 godine, Francuzi će se ranije umirovljati od drugih država. U njima ljudi odlaze u mirovinu s 65 godina, a sve ćešće i s 67”. Ono što malo tko navodi je da za ostvarivanje puno mirovine u Francuskoj osoba treba imati 41.5 godina radnog staža. Znači nije ono lako ćemo u mirovinu kao što prikazuju mediji.

  Te godine staža nužne za punu mirovinu su još jedan od razloga za velike prosvjede u Francuskoj. Macron je htio, uspio promjeniti broj godinu radnog staža za odlazak u punu mirovinu. Sada govorio o 43 godine radnog staža u Francuskoj što je dodatno razbjesnilo Francuze.

  Kada s razgovora o mirovinskom sustavu s Francuske skočimo u Hrvatsku otkrivamo jednu zanimljivost. Hrvatski ministar mirovinskog sustava Marin Piletić ne zna s koliko godina staža Hrvati odlaze u mirovinu !?

  To inače ne zna niti vlada Republike Hrvatske, ali ipak ona treba vjerovati znanju odgovornog ministra pa… Da skratimo dugu priču i citiramo Marina Piletića s internet stranica vlade: „Prosječni mirovinski staž u Hrvatskoj iznosi 31 godinu,a na zapadu i sjeveru Europe ti su prosjeci dosegnuli već 40 godina”.

   Riječ je o ministrovoj izjavi iz prosinca 2022 godine,a 3 mjeseca ranije Europska unija je izašla s podacima o mirovinskim sustavima. Njen ured za statistiku je objavio da Hrvati odlaze u mirovinu nakon 33 i pol godine radnog staža. Gledajući podatke za cijelu Europsku uniju ispadne da mi duže radimo od Rumunja, Talijana, Grka i Bugara tako da se nitko ne bi imao pravo buniti.

  O ovom domaćem slučaju ćemo samo navesti da nitko nije zatražio odlazak ministra zbog izjave koja ukazuje da ne razumije mirovinski sustav. U drugim normalnim državama nakon takvih izjava ministri postaju nezaposleni, ali ovo je ipak Hrvatska !?

  Za kraj mi ćemo malo bocnuti i eurokrate. Praktički svi znamo da se zahtjevi Europske unije nalaze iza povećanja godina za odlazak u mirovinu bezbrojnih država. Tako Europska unija već desetak godina pokušava nametnuti da Hrvati odlaze u mirovinu s 67 godina. U tome ona nije uspjela niti u doba Milanovićeve niti Plenkovićeve vlade !?

  Oni koji nam nameću odlazak u mirovinu s 35 ili 40 godina radnog staža s druge strane u mirovinu odlaze na drugačije načine. Oni odlaze u mirovinu s navršenih 55 godina i ako imaju 10 godina staža u europskoj službi

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina