Financijske kompenzacije

  Siromašne države traže od prije svega SAD-a i Europe, znači i Hrvatske financijske kompenzacije za povjesno ispuštanje stakleničkih plinova.

  Prošle godine se bio održao svjetski COP26 sastanak o prestanku korištenja fosilne energije. Ove godine će se održati COP27 sastanak po istoj tematici, dok je prije par dana u Njemačkoj održan pripremni sastanak.

  Na okupljanju COP26 države su trebale potpisati izjavu o prestanku korištenja ugljena. Na kraju tu su izjavu odbili potpisati SAD, Kina, Indija, Japan,… Druge izjave, obećanja je odbilo potpisati još puno veći broj država. Tako je na primjer obećanje o prestanku proizvodnje autobusa i kamiona na fosilna goriva potpisalo samo 13 država !? Ukratko okupljanje je bilo totalni debakl.

  Tijekom okupljanja 2021 godine i ranije se govorilo o povjesnoj odgovornosti za zagrijavanje planete. Tu se po „povjesnoj” odgovornosti na prvom mjestu nalazi SAD. Nakon njega dolaze Kina, Rusija, Njemačka, Velika Britanija, Japan, Indija, Francuska…

  Te države bi u ime neke navodne pravde trebali platiti finacijske kompenzacije siromašnim državama. To od njih traži Turska koja tvrdi: „Tko je napravio najveću štetu prirodi, našem zraku, našoj vodi, našoj zemlji; tko je najviše divljački iskorištavao resurse treba najviše pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena”.

  Istu poziciju su prošle godine javno zauzeli Butan, Bangladeš i zajednica 47 najsiromašnijih država svijeta. Na sastanku održanom u Njemačkoj prije par dana se nastavila ova priča o „nužnosti” financijskih kompenzacija. Te financijske kompenzacije su ovdje javno zatražili Nepal i zajednica otočnih država što je dovelo do kolapsa sastanka.

  Nakon sastanka predstavnici raznih klimatskih „nevladanih organizacija” su optužili Europsku uniju da odbija razgovarati o ovome. Inače istu poziciju drži i SAD koji tvrdi „čuli smo zahtjeve, ali oni ne znače nužnost stvaranja specijalnog fonda”.

  Ako govorimo konkretno o novcu koji oni glasno traže od Zapada i tiho od Kine nužno je reći da je on neodređen. On nikada nije jasno naznačen,a jedina cifra koju smo našli govori o nužnosti isplate 525 milijardi dolara za klimatsku štetu u 21 stoljeću. Ovo inače govorimo o procjenjenoj šteti za samo 55 država !?

  Ono što oni u svojim suludim procjenama ne govore je korist koje su ove države imale od zapadne tehnologije. Uzmimo kao primjer toga Nepal u kojemu je prije 100 godina živjelo 5.5 milijuna stanovnika. Potom je u Nepal stigla zapadna znanost i broj stanovnika je skočio na 29 milijuna danas. Bez tehnologija otkrivenih na zapadu to bi bilo nemoguće postići, a Zapad nije dobio financijsku kompenzaciju za to. Pretpostavljamo da Zapad ima pravo na kompenzaciju ?

  Govoreći konkretno o fosilnoj industriji navesti ćemo da se zahvaljujući njoj u svim državama drastično povećala dužina i kvaliteta života. Tome trebamo dodati i da se broj poginulih u klimatskim događajima smanjio za 90 % u posljednjih 100 godina.

  Ovaj zahtjev za kompenzaciju je sličan ranijem zahtjevu Saudijske Arabije da joj se isplati odšteta zbog prelaska na zelenu energiju. Oba zahtjeva su nerealna,a jedino što se promjenilo je da Zapad danas ima vlade upitne mudrosti.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] U skladu s tim oni traže financijsku odštetu od prije svega Zapada, a puno tiše i od Kine. Konkretna cifra se ne spominje, ali svi su svjesni da će ona kasnije rasti. U određenom smislu […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina