COP 26 izjava o ugljenu

  COP 26 izjava o ugljenu ili preciznije o prelasku s ugljena na čistu energiju je potpisana od većeg broja država. U skladu s tim navodimo izjavu i navodimo popis država koje su ju podržale.

Mi se obvezujemo provesti sljedeće akcije kako bi pokrenuli globalnu tranziciju napred i kako bi utjecali na druge države da nam se pridruže.

  1) Brzo povećati primjenu čiste proizvodnje energije i mjera energetske učinkovitosti u našim gospodarstvima i podržati druge zemlje da učine isto. Istovremeno mi prepoznajemo vodstvo država koje su preuzele ambiciozne obveze, uključujući potporu Vijeća za tranziciju energije;

  2) Brzo proširiti tehnologije i politike u ovom desetljeću kako bi se postigao prijelaz na smanjene proizvodnje energije iz ugljena u 2030-ima (ili što je prije moguće nakon toga) za velika gospodarstva i 2040-ih (ili što je prije moguće nakon toga) na globalnoj razini, u skladu s našim klimatskim ciljevim i Pariškim sporazumom o klimi, priznajući vodstvo država koje su preuzele ambiciozne obveze, uključujući i savez Powering Past Coal Alliance;
3) Prestanak izdavanja novih dozvola za nove projekte proizvodnje električne energije iz ugljena, obustaviti izgradnju energetskih postrojenja na ugljen i okončanje nove izravne vladine potpore za nesmanjenu međunarodnu proizvodnju električne energije iz ugljena, prepoznajući vodstvo država koje su preuzele ambiciozne obveze, uključujući i sporazum No New Coal Power Compact;
4) Ojačati naše domaće i međunarodne napore u pružanju čvrstog okvira financijske, tehničke i socijalne potpore pogođenim radnicima, sektorima i zajednicama kako bi napravili pravednu i uključivu tranziciju s energije na ugljen na način koji im koristi i proširi pristup čista energija za sve, uvažavajući vodstvo zemalja koje podržavaju Deklaraciju o pravednoj tranziciji COP26.

  Svjesni smo da je zemljama, radnicima i zajednicama u svijetu u razvoju potrebna potpora za tranziciju s ugljena i ostvarivanje održive i ekonomski uključive energetske budućnosti te da će za pružanje takve potpore biti potrebna međunarodna suradnja.

Svjesni smo da, iako je postignut značajan napredak u ostvarenju naše zajedničke vizije, naš zadatak još nije dovršen, te pozivamo druge da nam se pridruže dok udvostručavamo naše napore za ubrzanje globalne energetske tranzicije u nadolazećim godinama.”

  Nakon ovog teksta deklaracije navesti ćemo države koje su ju potpisale. Pri tome ignoriramo one koje žele biti poštene i jebene. Drugim riječima ne navodimo države koje odbijaju prihvatiti sve točke kao na primjer Kazahstan koji podržava samo točku broj 4 !?

Albanija

Azerbejdžan

Belgija

Brunei

Kanada

Čile

Obala Bjelokosti

Hrvatska

Cipar

Danska

Ekvador

Egipat

Europska unija

Finska

Francuska

Njemačka

Irska

Izrael

Lihtenštajn

Italija

Maldivi

Mauritanija

Mauricijus

Nepal

Nizozemska

Novi Zeland

Makedonija

Poljska

Portugal

Senegal

Slovačka

Somalija

Južna Koreja

Španjolska

Šri Lanka

Vijetnam

Velika Britanija

Zambija

  Sveukupno tu izjavu je potpisalo 37 država plus Europska komisija. Kada bi iz popisa država izbacili članice Europske unije otkrili bi da je izjavu potpisalo samo 23 države + Europska unija.

  Među državama koje su odbile potpisati izjavu nalazimo SAD, Japan, Švedsku, Mađarsku, Kinu, Rusiju, Indiju, Južnu Afriku… Drugim riječima nalazimo države iz popisa tko je tko u svijetu !?

  Za neke je predstavljalo iznenađenje da SAD nije potpisao, nije preuzeo ovu obvezu, ali to nikoga nije trebalo iznenaditi. Jedno je pričati o nužnosti zelene transformacije, a drugo je počiniti zeleno samoubojstvo. Sigurni smo da zelenu transformaciju ne bi pokrenula niti Europska komisija kada bi polagala račune pred biračima.

Ono što ekolozi ne žele prihvatiti za razliku od svih ostalih je da mi još uvijek živimo u kraljevstvu ugljena !?

4.5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
3 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] COP 26 izjava o ugljenu […]

trackback

[…] COP26 države su trebale potpisati izjavu o prestanku korištenja ugljena. Na kraju tu su izjavu odbili potpisati SAD, Kina, Indija, Japan,… Druge izjave, obećanja je odbilo potpisati još puno veći broj država. Tako je na […]

trackback

[…] 14 članica Europske unije zajedno s još 23 države izvan Europe. Nju nisu potpisali niti SAD, niti Kina, niti Japan, niti Indija niti… čime je sve […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina