Ustavni sud Poljske

Poljska ostaje u EU

  Poljska ostaje u EU je najkraći zaključak onoga što se dogodilo proteklog tjedna. Sve drugo što su naši mediji pisali proteklih dana predstavlja histerizaciju ili najobičnije neistine.

  U originalu Njemačka državna medijska kuća Deutsche Welle je izašla s pitanjem izlazi li Poljska iz EU ? Nakon toga taj isti tekst su prenesli Novi list, index i drugi domaći mediji. Time su oni navodno zaboravili da je Deutsche Welle propagandna organizacija Njemačke kao što je BBC Velike Britanije ili RT Rusije.

  Samo to bi nas trebalo upozoriti da ovoj tematici trebamo pristupiti puno, puno ozbiljnije. Za početak se trebamo sjetiti primjera te iste Njemačke čiji ustavni sud je isto tako kao onaj Poljske glasovao da je iznad Europskog suda. To je dovelo do slučaja Europska unija protiv Njemačke oko kojeg nije bilo toliko javnog histeriziranja.

  Po pitanju ovog slučaja predsjednica Europske komisije von der Leyen je izjavila:

…Završnu riječ o zakonima Europske unije se uvijek dava u Luksemburgu. Zadatak Europske komisije je da štiti ispravno funkcioniranja euro sistema i pravnog sustava Europske unije. Mi sada analiziramo presude Njemačkog ustavnog suda…”

  Govoreći o presude Poljskog ustavnog suda ona govori:

Duboko sam zabrinuta jučerašnjom presudom Poljskog ustavnog suda… Naš najviši prioritet je osigurati da su prava Poljskih građana zaštićena i da oni uživaju sve beneficije članstva u Europskoj uniji kao i drugi građani. Pored ostalog Europski građani i kompanije koji obavljaju poslovne aktivnosti u Poljskoj trebaju pravnu sigurnost da će Europski zakoni zajedno s presudama Europskog suda pravde biti na snazi u Poljskoj… Mi ćemo iskoristiti sve naše moći da bude tako.”

  Ukratko za Europsku uniju osporavanje vladavine prava Europske unije od strane Njemačke predstavlja slučajnost,a ono od Poljske opasnost. Među onima koji sada vatreno napadaju Poljsku nalazimo predsjednika Europskog parlamenta, predsjednika EPP-a i druge. U prevodu nalazimo cijeli tucet političara koji se nisu usudili kritizirat Njemačku.

 Da za moćne vrede jedna pravila, a za ostale druga. To svi znamo, ali istovremeno ne smijemo zaboraviti važnost pravnih presedana. Oni barem u teoriji vrijede jednako za sve.

  Poljska reakcija na ovu umjetno stvorenu histeriju od strane Europskih institucija je sve u svemu ispravna. Premijer je izašao u javnost s dvije važne izjave koje je malo tko prenio. Prva izjava govori „Mi ne mislimo napustiti Europsku unije”,a druga „Unije ne može biti klub jednakih i jednakijih”. Prilično je jasno da je mislio na Njemačku u svojoj drugoj izjavi !?

  Općenito govoreći presude nacionalnih ustavnih sudova za Europsku uniju predstavljaju problem. Osnovni dio tog problema biva što je vladama zabranjeno utjecati na sudove tako da ih se ne može pritisnuti po ovom pitanju.

  Nužno nam je sada navesti da je Poljska ranije bila uložila veto na korona fond, samo da bi nakon pritiska odustala od njega. Ubrzo je svima postalo jasno da je ona bila izigrana po ovom pitanju pa se postavlja pitanje što sada ? Da li će i sada Poljska kapitulirati ili će ovaj put ostati vjerna svojim pozicijama ?

  Tamošnju vladu su Njemačka i Europska unija proglasili svojim neprijateljem isto tako kao što je proglašena ona Orbana i Babiša. Poljska uvijek može odustati od ove borbe, kapitulirati putem promjene ustava kao što EU od nje traži !? Pitanje bi onda bilo što će ona dobiti u zamjenu ? Isplatu iz korona fonda koja joj i tako pripada, ali da li bi se to Poljskoj isplatilo ?

  Što god da se dogodi dvije stvari su nam sigurne. Poljska će ostati u Europskoj uniji,a njene institucije će i dalje pokušavati rušiti tamošnju vladu.

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina