Češki parlamentarni izbori

  Češki parlamentarni izbori će se održati 8 i 9 listopada 2021 godine. Nekadašnji zagovornici Brexita i Russia Today navode da će nakon njih Češka možda napustiti Europsku uniju. Mi se s tim niti najmanje ne slažemo, ali izbori će sigurno biti zanimljivi.

  Češkom danas upravlja vlada koju su formirali Babiševa „populistička” stranka ANO i socijalno-demokratska stranka uz pomoć komunista. Na parlamentarnim izborima održanim 2017 godine ANO je bio osvojio 29.6 % glasova. Kako niti jedna druga stranka nije bila osvojila 12 % glasova to je pobjedničkoj dalo 78 mjesta u parlamentu.

  Tih 78 parlamentaraca je zajedno s 15 socijaldemokrata i uz pomoć 15 komunista formiralo vladu kojom predsjeda Andrej Babiš (slika). On je prije 2 tjedna bio potpisnik Deklaracije o demografskoj obnovi Europe što je jedan od dokaza zašto je omražen u europskim institucijama.

  U određenom smislu ono što predstavljaju Kaczinski u Poljskoj i Orban u Mađarskoj to predstavlja Babiš u Češkoj. Tijekom izborne kampanje 2017 Babiš je bio optužen za razne zločine kako bi se spriječila njegova izborna pobjeda. To kao što vidimo nije uspjelo kao niti pokušaj iz 2019 godine da se njegovu vladu obori organiziranim demonstracijama.

  Bez obzira na sve optužbe protiv njega danas je Babiševa stranka daleko najpopularnija u Češkoj. Ona po ispitivanjim javnog mijenja uživa povjerenje 27.3 % Čeha. Kako proeuropske stranke ne uživaju niti približno sličnu popularnost one su se ujedinile u dvije predizborne koalicije.

  U prvoj koaliciji imena SPOLU se nalaze 3 stranke koje zajedno uživaju podršku 21.4 % biračkog tijela. Drugu koaliciju predstavljaju stranke Pirata i Gradonačelnika. Ova liberalna predizborna koalicija uživa podršku 17.4 % Čeha.

  Inače na drugom mjestu popularnosti među političkim strankama, a ne koalicijama se nalazi ultranacionalistička stranka SPD. Ona navodno uživa popularnost 12.3 % glasača, nakon čega dolaze Komunistička partija s 6.5 i Socijaldemokrati na 4.4 %.

  Kada bi izbori završili u skladu s ispitivanjem javnog mijenja koje citiramo tada bi parlament izgledao ovako: ANO (Babiš) 65, SPD (nacionalisti) 29, Komunisti 15 dok bi proeuropske koalicije SPOLU i Pirati-Gradonačelnici osvojili 50+41 mjesto.

  Čak i ako koristimo druga ispitivanja javnog mijenja na kojima socijaldemokrati ulaze u parlament ništa se ne mijenja. Proeuropske stranke su zakopane na 88-93 mjesta u parlamentu dok većinu osvajaju „antieuropske”. Pitanje je samo da li će se one moći dogovoriti oko suradnje.

  Sve ukazuje na to da će buduću vladu Češke odlučiti euroskeptična i antimigrantska stranka imena Sloboda i Direktna demokracija (SPD). Njen izbor će biti između davanju podrške proeuropskim strankama ili vladi u kojoj pored ostalih sjede komunisti. Obje solucije za Slobodu i Direktnu demokraciju predstavlja iznimni problem.

  To na kraju može dovesti brzo i do novih parlamentarnih izbora. Kako god da promatramo tamošnju situaciju jedna stvar je neupitna. Antieuropske parlamentarne stranke će na ovim izborima osvojiti 50 % glasova dok će proeuropske osvojiti samo 39 %.

  Jedina stvarna stvar koja može spriječiti Babišev reizbor je otkriće u Pandora Papers da je kupio dvorac u Francuskoj preko porezne oaze. Da li će efekat tog otkrića biti jednak onome iz 2017 ćemo vrlo brzo otkriti

4.3 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] proEU agenti s ciljem nanošenje štete desnici. Po istom scenariju kao ranije u Austriji i Češkoj tijekom posljednjih dana kampanje u javnost je puštena vijest o skandalu kandidata […]

trackback

[…]   Drugi po popularnosti kandidat je „češki Berlusconi” Andrej Babiš. On je tijekom komunizma bio djelatnik tamošnje UDBE, a nakon njegovog pada zahvaljujući vezama postaje najbogatiji Čeh. To bogatstvo mu omogućava da 2017 godine bude izabran za premijera samo da bi na izborima 2021 bio srušen u onome što mi nazivamo pučem. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina