Češki troboj

  Miloš Zeman upravo odrađuje posljednje mjesece svog drugog predsjedničkog mandata u Češkoj. Za njegovog nasljednika se vodi češki troboj između Petra Pavela, Andreja Babiša i Danuše Nerudove.

  Iz zapadne perspektive predsjednik Zeman je bio blago govoreći kontroverzna osoba. Iako će ga neki uspoređivati s Milanovićem pošto su oboje bivši ljevičari koji su zauzeli dosta desnih pozicija ta usporedba ne bi bila poštena.

  U određenom smislu Zeman je kao iz inata govorio sve suprotno od službene zapadne politike, kulture i 2017 bio izabran na drugi mandat. To znači da je Zeman bio protiv LGBTQ prava, osporava utjecaj čovjeka na klimu, protivi se primanju migranata, protiv je Turske…

  Ukratko Europska unija se nada da će odlaskom Zemana u mirovinu doći do normalizacije Češke. Po nama ta nada je potpuno pogrešna što možemo vidjeti po popularnosti 3 najpopularnija kandidata za predsjednika.

  Trenutačno po popularnosti se na prvom mjestu nalazi bivši general Petr Pavel kojeg podržava 22.5 % Čeha. Na drugom je bivši premijer Andrej Babiš s 22 %, a na trećem je ekonomistikinja Danuše Nerudova s podrškom od 15 %.

  Petr Pavel je general s zanimljivom karijerom. Mi bi u Hrvatskoj rekli da potiče iz KOS-a (komunističke vojnoobavještajne službe) pošto mu je u Čehoslovačkoj verziji radio otac, a vjerojatno i on. Službeno Pavel u vojnoobavještajnoj službi radi 1991 godine u tada demokratskoj Čehoslovačkoj nakon čega njegova karijera počinje letjeti. Vrhunac svoje dosadašnje karijere postiže 2015 kada postaje predsjedavajući vojnog komiteta NATO saveza.

  Njegova politička poruka na ovim izborima bi bila da on predstavlja red i poredak. Pored ostalog Pavel se protivi primanju migranata i u otvorenoj je svađi s predsjednikom Zemanom koji ga odbija podržati.

  Drugi po popularnosti kandidat je „češki Berlusconi” Andrej Babiš. On je tijekom komunizma bio djelatnik tamošnje UDBE, a nakon njegovog pada zahvaljujući vezama postaje najbogatiji Čeh. To bogatstvo, sada ipak samo 5 najveće u Češkoj mu omogućava da 2017 godine bude izabran za premijera samo da bi na izborima 2021 bio srušen u onome što mi nazivamo pučem.

  Andrej Babiš u izbornoj kampanji uživa podršku predsjednika Miloša Zemana i protivljenje zagovornika jače Europske unije. Općenito gledajući Babiš je protivnik europske migrantske i porezne politike,a ujedno je prijatelj Poljske i Mađarske.

  Danuše Nerudova koju podržavaju liberalne, proeuropske snage je najnepoznatiji kandidat. O njenom obiteljskom porjeklu se užasno malo zna pa nam to nema smisla niti navoditi. Ona u svom programu podržava borbu protiv klimatskih promjena, primanje migranata i druge slične liberalne stvari. Vjerojatno je njen najveći plus obećanje da će smanjiti obvezne godine staža prije odlaska u mirovinu.

  Sve u svemu to je politički troboj koji se danas vodi u Češkoj. Procjene govore da će Andrej Babiš sigurno ući u drugi krug samo da bi potom bio poražen od Nerudove ili Pavela pa je stoga prvi krug koji će se održati u siječnju iznimno važan.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina