COP 27 zaključci

  Klimatski sastanak svjetskih država imena COP 27 koji se održavao između 06 i 18 studenog je završio. COP 27 zaključci govore o nužnosti europskog i američkog financiranja neuspješnih država i dopuštenja da oni koriste fosilnu energiju.

  Ovaj sastanak je po našem mišljenju završio općim zapadnim debaklom. Razlog za taj debakl predstavlja da je Zapad dao najveću moguću žrtvu, a zauzvrat nije baš ništa dobio.

  Ta najveća moguća žrtva predstavlja odluku da će zapadne razvijene države financirati siromašne nerazvijene države. S time su se još prije desetak dana složili Europska unija i SAD pa je ostatak vremena proveden u raspravama o načinu financiranja.

  Dokument, dogovor, koji se bavi pitanje financiranja siromašnih od strane bogatih govori o formiranju internacionalnog komiteta. U tom komitetu koji će dati prijedlog financiranja će sjediti 10 predstavnika bogatih država i 14 predstavnika siromašnih. Na kraju će on dati, stvoriti prijedlog financiranja koji će trebati biti prihvaćen sljedeće godine na zasjedanju COP 28.

  Potom se u zaključcima govori o nužnosti borbe da bi se globalna temperatura zaustavila na 1.5 celzija više nego u predindustrijskom razdoblju. Ta priča se ponovno i ponovno ponavlja pa se mnogi od nas pitaju kada završava predindustrijsko razdoblje ? Odgovor na to pitanje nam daruje Međuvladin panel o klimatskim promjenama.

  Po njegovim zaključcima naša današnja globalna temperatura se uspoređuje s onom u razdoblju 1850-1900. Tu ćemo još navesti da je u razdoblju 2006-2015 godina globalna temperatura bila 0.87 stupnja viša nego ona krajem 19 stoljeća. Nužno nam je ovdje ponovno naglasiti da 1850 godine završava maleno ledeno doba.

  Zbog toga nam je neobično uspoređivati današnju temperaturu s onom krajem ledenog doba !? Nama je to čudno dok je drugima to postala nedodirljiva dogma koju se nikako ne smije osporiti pa se stoga vraćamo na COP 27 dokumente.

  Glavni dokument koji su prihvatile sve svjetske države na COP 27 tako govori u točki 7 o cilju limitaranja globalne temperature na 1.5 stupnjeva više nego 1850-1900 dobu. Kako bi se taj cilj postigao u svijetu bi se trebalo smanjiti ispuštanje stakleničkih plinova za 43 % do 2030 godine.

  U određenom smislu glavna je točka 28 dokumenta dogovorenog na COP 27. U toj točki se ne naređuje državama da prestanu koristiti ugljen nego ih se zove da ga prestanu koristiti i da ukinu subvencije na fosilna goriva. To je razlika između naređenja i molbe,a ona ujedno predstavlja debakl zapada.

  Konkretno kada gledamo što je dogovoreno ispadne da će Zapad na primjer financirati siromašne države koje koriste termoelektrane na ugljen. Složiti ćete se da to nije u skladu s ekološkim ciljevima ?

  Bez obzira na to svjetski lideri su opravdano pozdravili ovaj dogovor 196 država. Taj sporazum su pozdravili Europska komisija, Pakistan, Maldivi, Njemačka i mnogi drugi. U slavljenju sporazuma se govori prije svega o klimatskoj pravdi pa nam ispadne normalno da ga slave siromašne države. 

  S druge strane mi ne možemo razumjeti da sporazum slave europske vlade, Australija ili SAD ? Što oni imaju slaviti ? Oni očito slave da će isplaćivati novac siromašnim državama i tim isplatama rušiti životni standard svojih građana ili kompetitivnost ekonomije. Tako nešto po nama mogu slaviti samo sadisti.

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina