Ne gledamo

  Sve normalne države rade filmove i serijale kojima promoviraju sebe i svoj režim. To se radilo prije 100 godina, a radi se i danas. U skladu s tim i našim vrijednostima sada ćemo navesti popis serijala koje ne gledamo.

  Kada govorimo ne gledamo može označavati da ih uopće nismo pogledali niti „jednu minutu” ili da smo ih gledali pa su nam se smučili. U osnovi riječ je o principjelnom odbijanju gledanja pošto smatra da igrana serija promovira gluposti.

  Prva na popisu nam je serija Foundation o kojoj smo već govorili. Riječ je o serijalu koji se teoretski govoreći bavi serijom knjiga Asimova. Govorimo o teoriji pošto ništa ne drži vodu. Glavni lik prvih knjiga Fundacija je politički iznimno spretni gradonačelnik Salvor Hardin. U seriji Hardin je postao crna amazonka čime je sve rečeno. Gledatelji su ovaj iznimno skupi serijal negativno ocjenili, a kritičari mu dali trojku.

  Ostati ćemo kod Apple TV serijala i spomenuti „For all Mankind”. Riječ je o serijalu koji pokušava reći što bi se dogodilo da je Sovjetski Savez prvi poslao astronaute na Mjesec. Serijal je ocjenjen peticom od kritičara i četvorkom od publike što su odlične ocjene. Scenaristi su nas izgubili nakon što su Edwarda Kennedija u paralelnoj stvarnosti gdje nije ubio suputnicu postavili za predsjednika. Kao predsjednik on stavlja žene na visoke NASA pozicije i u svemir. To se u stvarnosti događalo tek 10, 20, 30 godina kasnije.

  Nakon Apple TV idemo na naš woke BBC. Najdugovječniji, najpoznatiji britanski serijal je „Doctor Who”. Ovaj britanski serijal se u pravom smislu te riječi počeo raspadati krajem 2016 godine. Njegovoj devetoj sezoni (2015/16) kritika i gledatelji davaju ocjene 5 i 4, a potom dolazi do kolapsa. Ovogodišnjoj sezoni kritičari su dali ocjenu 4, a publika ju je užasno ocjenila. Ukratko publika mrzi ovu seriju koliko i mi dok su kritičari njome oduševljeni. Prije bi rekli da su njome oduševljeni oni koji davaju plaće kritičarima.

  Praktički identičnu situaciju imamo s novim Star Trek serijalima. Koliko god da se kritičari kunu u kvalitetu serije Star Trek Discovery toliko ju identično gledatelji mrze. Star Trek Picard ima malo manju razliku između plaćenih kritičara i gledatelja, ali to je praktički nevažno. Obje serije se po riječima glumaca bave pravdom, raznolikošću i zajedništvom. To nametanje nečije pravde, raznolikosti i zajedništva gledatelji očito mrze, ali to studio ne zanima. Kao što smo već ranije govorili za razliku od ovih sf serijala publika u pravom smislu uživa gledajući „The Orwille”

  Nakon što smo kritizirali SF serijala red je prebaciti se na kriminal ili preciznije serijal FBI. Riječ je o relativno popularnom serijalu kojeg po službenim podacima prati 10 milijuna gledatelja. Ti gledatelji ovom serijalu davaju jedva jedvice dvojku ili drugim riječima najnižu prolaznu ocjenu. Nije teško pogoditi čime se bavi ovaj serijal. Njegova specifičnost je promocija Arapa, muslimana u SAD. Glavni lik je Arap koji se bori protiv kriminala u doba kada FBI praktički ne zapošljava Arape i/ili muslimane.

  Na kraju ćemo ovdje još samo spomenuti serijal Tom Swift pošto predstavlja sve ono što mrzimo. Tom Swift je književni najčešće tinejdžerski lik oko kojeg je napisano stotinjak knjiga. U serijalu Tom Swift je postao crnac i član LGBT zajednice što je potpuno nasuprot književnog lika. Riječ je o serijalu kojeg gledatalji mrze, a kritičari se ne usuđuju ništa lijepog o njemu napisati. Serijal je postao takav debakl da biva praktički odmah ukinuti, ali TV studio je njime uspio dokazati da podržava manjine. Operacija uspjela pacijent umro.

  Za kraj ćemo samo navesti da smo za ocjenu serijala koje smo kritizirali koristili Tomatometer. Mogli smo ovdje navesti i druge televizijske primjere, ali smatramo da nema potrebe.

5 5 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina