StarTrek

Reedukacija putem Star Treka

Generacija gledatalja su odrasle uz razne Star Trek serijale počevši još od šesdesetih godina dvadesetog stoljeća pa sve do današnjih dana. Nakon prvobitnog serijala koji se pokazao na malim ekranima 1965 godine očekivanja su bila da će ova naučnofantasična serija ubrzo nestati kao što se to dogodilo s drugim sličnim serijama.

To se na kraju nije dogodilo, a uspjeh filma Ratovi zvijezda iz 1977 godine je doveo do snimanja filmova Star Trek i Star Trek II nakon čega se prešlo na seriju Star Trek Next Generation i medijska legenda je bila stvorena. U osnovi koncept Star Trek filmova i serija se temeljio na političkim događajima u stvarnom životu tako da je Federacija, u stvarnosti predstavljala SAD, Klingonci su predstavljali Sovjetski Savez, a Romulanci Kinu. Kolaps Sovjetskog Saveza je u seriji bio popraćenom promjenom pozicije Klingonaca koji su prestali biti neprijatelji federacije dok je njihovu poziciju neprijatelja preuzeo spoj bioloških bića i kompjutera imena Borg.

Bez obzira na sve te promjene konstanta serije je bila da su ljudi/Federacija pozitivni likovi dok netko drugi uzima poziciju stalnih negativaca. To je potrajalo sve do posljednja dva bezsmislena serijala Star Trek Discovery i Star Trek Picard tokom kojih su ove serije odbacile sve ono što je bilo ranije kao i ono što se događa u svijetu s ciljem vršenja propagande vladajuće liberalne elite. Po riječima Patricka Stewarta Star Trek Picard predstavlja odgovor na svijet Brexita i Donalda Trumpa čime je sve rečeno po pitanju ovih inkarnacija.

Po riječima glavnog producenta serijala Star Trek Discovery Alexa Kurtzmana cilj serijala je bila promocija osnaživanja žena” . Protivljenje onih koji su radili na ovom projektu i smjeru u kojemu se kreće serijal će dovesti do otpuštanja različitih scenarista čime ujedno biva nasilno slomljen otpor svih onih koji su se protivili tamošnjim takozvanim progresivnim vrijednostima. Službeno govoreći Star Trek Discovery je bio iznimno uspješan serijal koji rezultira masovnim povećanjem pretplata na CBS i doživljava fantastične ocjene kritike dok je po mišljenju publike riječ o blago govoreći lošem serijalu.

Nakon „uspjeha” tog serijala napravljen je i novi imena Star Trek Picard koji je pokušao i ujedno uspio podignuti svoju gledanost vraćajući u život likove iz serijala Star Trek Next Generation i Star Trek Voyager. Glavni nositelj ovog projekta je postao proslavljeni pisac i vatreni nacionalist Michael Chabon koji je otkrio ženska prava i multikulturalnost. Identično kao i Discovery serijal promovira osnaživanje žena i multikulturalnost. U određenom smislu jedini negativac ove serije je Federacija, u prenesenom smislu zapadni svijet koji je izgubio svoj neoliberalni idealizam. Romulanci koji su u ranijim serijama predstavljali Kinu sada predstavljaju sirijske izbjeglice i rasistički odnos zapadnjaka prema muslimanima, dok Borg predstavlja one koji su preživjeli Holocaust.

Na kraju neuspjeh ove progresivne propagandne akcije je u potpunosti pokazala jeftina serija The Orville koja je prvobitno zamišljena kao parodija Star Trek-a. Ocjene kritičara koji barem u teoriji žive od svojih kritika i običnih gledatelja su se u ovim serija razlikovali kao praktički nikada do sada. Glavni kritičari su Star Trek Picard ocjenili praktički savršenim davajući mu ocjenu 90 %, dok su ga gledatelji praktički proglasili smećem s ocjenom 60 %. Situacija je bila puno uravnoteženija s Star Trek Discovery koji dobiva od glavnih kritičara ocjenu 65 %, dok od publike 51 % ili u prevodu smeće. Za razliku od te dvije serije ona treća imena The Orville zamišljena u originalnu kao parodija Star Trek-a dobiva od glavnih kritičara ocjenu 15 % ili u prevodu potpuno smeće, dok kod publike dobiva ocjenu 94 % ili prevodu remek djelo.

To nam ujedno dava nadu, to nam ujedno dokazuje da ljudi još uvijek razmišljaju svojim glavama što predstavlja nadu za budućnost svih nas.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina