Airbus_Germanwings

Zračna industrija i turizam

Današnja gospodarska situacija stvorena pojavom korona virusa i karantene je dovelo do kolapsa zračnog prometa koji se više nikada neće vratiti na raniji nivo s trajnim posljedicama na naš gospodarski model.

Praktički istovremeno s formiranjem Europske unije početkom devedesetih godina se pojavila ideja o dereguliranju zračnog prometa koja će dovesti do pojave kompanija koje nude jeftine letove. Najpoznatije od njih kod nas su Ryanair, Easyjet, Germanwings, Transavia i Jet2 dok su zbog gubitka korisnika tradicionalne kompanije bile prisiljeni sniziti svoje cijene.

To vrijeme deregulacije i borbe za kupce avionskih karata u Hrvatskoj su najbolje predstavljale promotivne akcije tokom kojih se moglo kupiti avionsku kartu za putovanje u Dublin, London, Brussels ili Manchester po cijeni od 10 ili čak i 9 eura.

Na žalost svih onih koji vole kupovati ovo vrijeme jeftinih letova je izgleda trajno završilo. Da broj letova i putovanja će se neupitno povećati po završetku sadašnje krize, ali oni se nikada neće vratiti na prijašnju razinu. Prognoze Lufthanse koja je zbog svoje veličine praktički najveći europski igrač nam govore da će biti potrebne godine da se broj putnika i letova vrati na situaciju kakva je bila prije samo 6 mjeseci. U skladu s tim Lufthansa će se rješiti 40 svojih aviona što ukazuje bolje od svake riječi na dugoročne prognoze ove korporacije.

Za razliku od Lufthanse i Ryanair-a koji će se ipak vratiti natrag u igru nakon završetka karantene, Germanwings je i formalno ukinut 07. travnja 2020 godine dok je Easyjet obustavio letove na neodređeno vrijeme. Kako je Easyjet koji je iznimno značajan za turizam u Dalmaciji na kraju dobio financijsku pomoć britanske vlade možemo očekivati da će on nastaviti s svojim letovima.

Utjecaj sadašnje situacije na našu ovogodišnju turističku sezonu ovisi o dužini karantene o čemu se zrakoplovne kompanije napravile detaljne analize pošto o njima ovisi njihov život u pravom smislu te riječi. Po procjenama Ryanair-a karantena će završiti u lipnju kada oni ponovno započinju s svojim letovima dok je Jet2 kompanija kojom turisti putuju u Dubrovnik. Pulu, Split i Zadar najavila početak svojih turističkih letova 17 lipnja 2020.

Čak i prije sadašnjih događaja europska zračna industrija je bila potresena nezadovoljavajućim profitom tako da je pitanje kako će se na kraju situacija stabilizirati. Ono što svi za sada znamo je da će manje od 5 % avio kompanija biti u stanju preživjeti krizu bez državne pomoći što otvara mogućnost zelenim fanaticima da izmasakriraju avio industriju.

Na kraju efekat ovih promjena u avio industriji će se kod nas osjetiti prije svega u turističkom sektoru na području Dalmacije. Prošle godine je u Split i Zadar zajedno doletilo više od 4 milijuna putnika i taj rezultat nam se u bliskoj budućnosti više nikada neće ponoviti. U Dalmaciji općenito možemo očekivati da će se broj turista trajno stabilizirati tokom sljedećih godina na brojevima iz 2015 ili 2016 godine dok s druge strane stanje na Kvarneru i Istri zbog dolaska velikog broja turista automobilom neće doživjeti tako drastični pad posjeta.

0 0 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina