Bill-i-Mellinda-Gates-WEF

Događaj 201

Dana 21. listopada 2019 godine u organizaciji World Economic Forum (WEF), Johns Hopkins Center for Health Security (JHC) i Bill & Mellinda Gates Foundation (BGF) je održana vježba koja se bavila izbijanjem korona virus epidemije tokom koje se virus prenio s šišmiša ili svinje na čovjeka. Tokom ove vježbe taj novi korona virus se potom brzo počinje prenositi s čovjeka na čovjeka na čovjeka što dovodi do izbijanja svjetske smrtonosne pandemije.

U tom scenariju, na toj prošlogodišnjoj vježbi stručnjaci su se borili protiv korona virusa kojeg su nazvali CAPS (Coronavirus Acute Pulmonary Syndrome) ili punim imenom prevedenim na hrvatski jezik Koronavirus Akutni Plućni Sindrom. Pri tom realističnom scenariju pojave korona virusa napravljene su pored ostalog lažne vijesti koje prikazuju širenje virusa i lažne stručnjake koji davaju različite savjete za suzbiti virus.

Tokom različitih trenutaka ekipa koja je vodila ovu vježbu se bavila mogućnošću različitih scenarija kojima bi se smanjila epidemija. Na primjer bavili su se mogućnosti povećanja proizvodnje maski za disanje, lijekova kao i pitanjem dostupnih industrijskih i transportnih kapaciteta za dostavu lijekova i maski.

Prva diskusija tamošnjih stvarnih stručnjaka vezanih s WEF, JHC i BGF se vodila po pitanju da li se treba dati prioritet proizvodnji masaka za disanje, sredstvima za dezinfekciju ruku ili sredstvima za zaštitu vode za piće. Nakon te diskusije došlo je do veće rasprave o lažnim vijestima i njihovom utjecaju na kontrolu epidemije kao i pomoći oboljelima. Izvor tih lažnih vijesti tokom ove vježbe su bili tipični internet trolovi, osobe koje „umiru” od straha i razne teorije zavjere.

Kako se korona virus u ovom scenariju rađenom 21.10.2019 širi on dovodi do gospodarskog kolapsa pa se rasprava vodila po pitanju kako spriječiti kolaps vlada, glad i terorizam. U skladu s tim razmatralo se da li Svjetska banka može pomoći s svojim financiranjem, a isto pitanje se postavilo i korporacijama ? Ovaj dio rasprave se sveo na kraju na pitanje da li društva mogu mobilizirati sve svoje resurse kako bi zaustavili epidemiju i istovremeno spriječili kolaps tog istog društava.

Predloženi odgovori na sva ta pitanja su uključivala agresivno širenje pouzdanih informacija putem društvenih medija i tvrtki koje educiraju svoje zaposlenike. Korištenje pouzdanih izvora informacija, poput uvaženih vođa zajednice i vjerskih skupina, kako bi se pomoglo u širenju točnih informacija. Fokus poruka koje vlade moraju koristiti u ovoj situaciji bi bilo pružanje točnih informacija brzo i bez poticanja panike.

Ova vježba održana na jesen prošle godine je svima nama ostavila gorak okus čak i ako ne računamo na kasnije stvarno izbijanje korona virusa. Gorak okus za početak ostaje pošto je cilj bio nagovaranje država da povećaju kupovinu preventivnih lijekova kao i da financiraju medicinskih istraživanja privatnih korporacija. Znači po ovom pitanju cilj vježbe je bio očit kao i da se danas ispunjavaju želje njegovih organizatora.

Drugi razlog za gorak okus nam ostaje zbog sadašnje situacije. Tokom ove vježbe je jasno bilo navedeno da će neke države bolje kontrolirati epidemiju, a neke gore, ali to ove prve neće spasiti pošto svi koji razmišljaju svojom glavom to znaju od prvog trenutka. Ove prve koje danas zaustavljaju korona virus putem karantene će na kraju biti poražene jer će putnici iz drugih država ponovno i ponovno uvoditi virus u države koje su ga prvi put pobjedile. Vježba završava nakon 18 mjeseci svjetske pandemije koja ubija 65 milijuna ljudi. U tom trenutku 80-90 % ljudi na našoj planeti ima imunitet na ovaj virus pošto ga je dio stanovnika preživio dok je drugi dobio cjepivo koje je razvijeno 12 mjeseci nakon izbijanja pandemije.

Za kraj je nužno navesti na osnovnu razliku između virusnog scenarija kojeg su u svrhu vježbe izmislili World Economic Forum, Johns Hopkins Center for Health Security i Bill & Mellinda Gates Foundation. Tu osnovnu razliku čini visina smrtnosti između današnjeg korona virusa i onog korona virusa iz scenarija koji ima nekoliko puta veću stopu smrtnosti.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina