Fundacija

  Fundacija je udarni televizijski serijal kojim Apple namjerava privući pretplatnike na svoj streaming kanal. Apple reklamna kampanja nam govori da se ovaj televizijski serijal temelji na iznimno popularnoj seriji knjiga Fundacija.

  Za početak red nam je ne zaboraviti da se serijal snimao nakon Metoo i Black Lives Matter kampanja. S druge strane Asimov je pisao svoj književni serijal u doba kada je bilo nezamislivo da žena drži političku moć. Isto tako su u vrijeme pisanja znanstvenofantastičnog književnog serijala crnci bili potpuno ignorirani. Preciznije bi nam bilo reći da se rase uopće nisu spominjale nego smo svi mi bili prije svega ljudi.

  Kako živimo u metoo i BLM doba nitko neće biti iznenađen kada kažemo da su glavni likovi serijala crnkinje iako u književnom serijalu one uopće ne postoje. To nikoga nas 2021 godine ne iznenađuje pošto britanski i američki filmski studiji već godinama forsiraju slične filmove/serijale.

  Tu promjenu stoga možemo, trebamo ignorirati ako želimo gledati ijedan moderan serijal ili film. Problemi koje ovaj televizijski serijal ima su puno ozbiljniji od toga.

  Za početak trebamo navesti da u knjizi Harry Seldon vodi priču, scenarij, a ne ona njega. Seldon je u književnom serijalu stvorio situacija u točno određenom vremenskom okviru da završi na suđenju i bude progran. S druge strane Apple serijal se temelji na slučajnosti.

  U igranom serijalu Seldon i njegova pomoćnica su osuđeni na smrt, a presuda je preinačena u prognanstvo tek nakon terorističkog napada. Tome možemo dodati i da u Apple verziji carstvom 400 godina upravljaju klonovi prvog (?) cara uz pomoć robota čega nema u knjizi. Dodajmo tome da je robot ujedno i vatreni vjernik vladajuće religije. U knjižnom serijalu Fundacija stvarnu vlast u Carstvu drže plemići, a robot…

  Nakon toga priča se počinje sve više i više razlikovati od one u knjigama tako da možemo reći kako među njima nema nikakve sličnosti. U serijalu Harry Seldon će prije dolaska na Terminus biti ubijen od svog posvojenog sina dok u knjigama on tamo umire od bolesti.

  Time završava prva priča i epizoda Fundacije nakon čega dolazimo do druge koja počinje pola stoljeća kasnije. Glavni junak druge priče je izabrani gradonačelnik grada Terminusa Salvor Hardin. Riječ je u knjizi o iznimno uspješnom političaru čiji moto glasi “nasilje je posljednji izlaz nesposobnih”.

  U serijalu Salvor Hardin je postao čudna ratoborna crnkinja koja nosi titulu upravitelja, zaštitnika Terminusa. Ona je ujedno kćerka jednog od najvažnijih osoba iz prve generacije stanovnika.

  Riječ je o iznimnoj, esktremnoj psihološkoj razlici između dva lika. Ta razlika nam ukazuje da nema nikakvih sličnosti između književnog i igranog serijala osim imena likova. To je dodatno potvrđeno s daljnjom radnjom serijala tijekom koje Anakreon postaje kombinacija očajnih migranata i osvajača. Za razliku od toga u knjizi on je najjače kratkotrajno kraljevstvo koje pokušava prijetnjom upotrebe vojne sila osvojiti Fundaciju.

  Sam autor igranog serijala tako nešto i tvrdi. On je po pitanju svog djela izjavio “Ključ Fundacije leži u nalaženju emocija koji vode radnju“. Osim toga on izjavljuje da je nalazio načine da glavne likove održi živima desetljećim i desetljećima.

  U osnovi on je time rekao da se uopće ne pridržava knjige nego da piše svoju priču koja je inspiriranu književnim serijalom. Tu po nama dolazimo do problema dekadencije koji je odavno prisutan u filmskoj industriji. Riječ je o izbjegavanju stvaranja novih priča, novih naracija,a u današnje vrijeme i masakriranju starih. Jednostavno totalni woke koji košta Apple 45 milijuna dolara samo da bi baš svih razočarao. 

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
1 Comment
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Prva na popisu nam je serija Foundation o kojoj smo već govorili. Riječ je o serijalu koji se teoretski govoreći bavi serijom knjiga Asimova. Govorimo o teoriji […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina