BBC

BBC

BBC je tokom 20-tog stoljeća bio simbol. On je prvo bio simbol vijesti kojima se vjeruje, a potom i televizijskih serija u kojima smo svi uživali. Tko od nas rođenih u 20 stoljeću može reći da nije gledao humorističke serije Mućke, Da ministre, Crna Guja, Allo Allo i slične ?

Danas to sve predstavlja slavnu prošlost BBC vijesti i filmskog programa dok realnost predstavlja nešto potpuno različito što nikome više ne predstavlja tajnu. Stanje s ovom državnom medijskom grupacijom je takvo da ju danas i britanski ministar optužuje za fake news,a što o tome drugi misle nema smisla spominjati. Dovoljno je spomenuti analizu Civitas čiji djelatnici su preslušali sve emisije s BBC Radio 4 i kojima se govorilo o Europskoj uniji između 2004 i 2015 godine. Analiza je ukazala da je 96.8 % gostiju na radiju podržavalo ostanak u Europskoj uniji dok je istovremeno većina Britanaca bila za izlazak iz nje. To se nije promjenilo niti nakon Brexit referenduma pa je tako u listopadu i studenom 2017 godine BBC napravio 97 invervjua o europskim tematikama. Samo 9 pozvanih na intervju, znači manje od 10 % su bili zagovornici Brexita !?

Sličnu situaciju imamo s svim drugim liberalnim, multikulturalnim navijanjima BBC-a. Te iste 2017 godine je tako ova u teoriji informativna medijska kuća izašla s podacima da 33 % mladih spada u LGBT ili biseksualnu skupinu dok za najstarije taj postotak iznosi „samo” 12 %. U stvarnosti taj postotak za sveukupnu britansku populaciju je iznosio 2 % po podacima Britanskog ureda za statistiku dok je istovremeno u SAD on bio 4.5 %. Nakon svega ovoga nema smisla niti navoditi natječaje za rad na BBC-u koji su otvoreni samo nebjelcima.

Ono što se dogodilo s informativnim programom BBC-a tokom proteklih godina nije ostalo izolirano od ostatka programa što možemo vidjeti u serijalima koji su svoju premijeru imali 2020 godine. Ova godina je možemo to slobodno reći godina manjinskih serija na BBC.

Sve je počelo s premijerom serijala „Noughts+Crosses” 5 ožujka 2020 godine. U ovom serijalu koji se događa u paralelnom svijetu crno Afričko Carstvo je osvojilo 1400 godine Europu (s izuzetkom Rusije i Balkana). Politički sistem ovog Carstva u 21 stoljeću je segregacija u kojoj crnci vladaju nad bijelcima. Serija je kritizirana da je usmjerena protiv bijelaca,a svi su zajedno znali da će izazvati nezadovoljstvo. Na kraju seriju praktički nitko nije gledao ili preciznije govoreći navodno ju je gledalo 471.000 mladih kojima je bila namjenjena. Govorimo navodno jer je teško doći do podataka o gledanosti ove serije u Velikoj Britaniji.

Nakon ove serije BBC je 7 lipnja 2020 godine počeo prikazivati crnački serijal „I may destroy you”. Niti New York Times nije uspio napisati pozitivan tekst o ovom serijalu čije epizode je navodno u prosjeku gledalo 50.000 osoba starih između 18 i 49 godina. Ovdje ponovno tvrdimo navodno jer je ponovno malo teže doći do stvarnih podataka o gledanosti.

Za razliku od ovih crnačkih serijala koje je BBC snimio indijski je postigao zadovoljavajući uspjeh.Govorimo o serijalu A suitable Boy čiji premijernu epizodu je gledalo 4.6 milijuna gledatelja. Taj postotak je kasnije pao na manje od 3 milijuna, ali to je ipak uspjeh.

Ima li nakon svega ovoga još komentirati serijal Doctor Who čiji glavni junak je 2018 godine, nakon 37 godina snimanja postao žena, glavna junakinja da bi sada 2020 godine bio pretvoren u migranta ? To bi trebalo bolje od svega govoriti o programskim koncepcijama BBC-a i onome što on danas propagira ??

5 7 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
2 godine prije

[…]   Kako živimo u metoo i BLM doba nitko neće biti iznenađen kada kažemo da su glavni likovi serijala crnkinje iako u književnom serijalu one uopće ne postoje. To nikoga nas 2021 godine ne iznenađuje pošto britanski i američki filmski studiji već godinama forsiraju slične filmove/serijale. […]

trackback

[…]   Najvažnija britanska tematika posljednjih 5 godina u Velikoj Britaniji je Brexit. O Brexit referendumu i kasnijem izlasku Velike Britanije iz Europske unije BBC je održao stvarno bezbroj emisija. Kao što svi znamo većina Britanaca je glasovala za Brexit iako je BBC vikao iz svog glasa da je to pogrešna opcija. Čak 96.8 % osoba koje je BBC pozivao u svoje emisije su govorile da Velika Britanija treba ostati u Europskoj uniji. […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina