električni automobil

Električni automobili

Ako ćemo vjerovati tekstovima iz medija prošle godine su Hrvati kupili ukupno 62.398 putničkih vozila. U stvarnosti Hrvati su kupili samo 14.475 novih vozila dok su sva ostala vozila kupile državne službe, javna i privatna poduzeća i rent a car kompanije. Sve u svemu udio vozila koje su kupile fizičke osobe u sveukupnim prodanim novim vozilima je iznosio 23 % što predstavlja pad u iznosu na 2018 kada je taj postotak bio 26 %.

Sigurni smo da će naših građana početi histerizirati kako kod nas ništa ne valja pošto nemamo novca niti za kupiti novi automobil, ali to predstavlja tipično naše domaće histerije i depresije. Hrvati nemaju novca za kupiti novi automobil, ali tog novca nemaju niti građani Europske uniji niti SAD-a pa i tamo većinu novih automobila kupe kompanije i državni organi.

Kada usporedimo ukupan novih broj prodanih vozila s brojem električnih vozila otkrivamo da njihov udio iznosi tek 0.3 posto pošto ih je bilo prodano samo 193 u 2019 godini. Taj naš prodajni podatak je potpuno u skladu s stanjem u drugim istočnoeuropskim, siromašnim državama gdje samo tvrtke i bogataši imaju novac za ova vozila. Pojednostavljeno govoreći Litva koja je duplo manja od nas je prodala 87 električnih vozila, Latvija 66, a Estonija 65. Slovačka koja s druge strane ima 5.5 milijuna stanovnika je prodala 324 električna vozila, dok zanimljivost predstavlja Grčka u kojoj ih je prodano manje nego u Hrvatskoj (159).

Sve u svemu gledajući stanje u Europskoj uniji mi otkrivamo značajne razlike između istočnoeuropskih i zapadnoeuropskih članica Europske unije. Tako možemo uočiti da su električni automobili u Švedskoj činili 26 posto od ukupno prodanih vozila u lipnju 2020 dok je s druge strane taj udio u Italiji i Španjolskoj iznosio samo 3%. Puno bolje stanje nije niti u Njemačkoj i Francuskoj gdje su električna vozila predstavljala samo 9 % prodanih vozila, a stanje je bilo još gore u Austriji. Situacija u Poljskoj nam je posebno zanimljiva pošto ona dava subvencije za kupovinu električnih vozila samo fizičkim osobama. Kako kompanije i državne službe ne dobivaju ove subvencije udio električnih automobila u prodanim automobili iznosi samo 1 %.

Vrativši se natrag u Hrvatsku red je podsjetiti se subvencija koje država daruje za kupovinu električnih i hibridnih vozila. Vlada je tako bila odlučila početkom srpnja 2020 godine da dodjeli 21 milijuna kuna fizičkim i 21 milijun kuna pravnim osobama za kupovinu različitih električnih vozila. Zahvaljujući tim subvencijama najjeftiniji električni automobil Renault Twingo Z.E više neće koštati 139.200 kuna nego 85.520 kuna. Drugim riječima država će kupcu ovog vozila pokloniti 53.680 kuna. Za razliku od portala Autonet koji to direktno spominje, dnevne novine 24 sata svjesne potencijalnog nezadovoljstva običnih Hrvata spominju samo konačnu cijenu različitih električnih automobila nakon državnih subvencija ne navodeći koliko one iznose po modelu. Tako oni spominju Twingo Z.E, Smart i VW e-up! koji nakon subvencija koštaju preko 110.000 kuna i slično.

Kao što smo na početku naveli manje od 15.000 Hrvata je imalo novca za kupiti novi automobil 2019 godine,a broj onih koji su kupili električne se računa u stotinama. Zbog toga je red da se upitamo o moralnosti državnog financiranja kupovine električnih automobila. Da li je moralno da siromašni iz poreza koje plaćaju financiraju bogatima kupovinu tih vozila, kupovinu električnog Golf ili Porsche-a ?

4 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina