Guy_Verhofstadt

Konferencija o budućnosti Europe

  Konferencija o budućnosti Europe je prošlog tjedna započela s svojim radom. Iako se to najčešće ne spominje cilj ove Konferencije predstavlja promjena Europskih ugovora/Europskog ustava.

  Ova Konferencija pravno gledajući ispadne nasljednik one iz 2002 godine. Tada je bila održana Konvencija o budućnosti Europe koja je sudjelovala u sastavljanju Ustava Europske unije. Na kraju su građani na referendumima odbili taj Ustav, ali im je on ipak bio nametnut koju godinu kasnije kao Lisabonski sporazum. Time je sve bilo rečeno o demokraciji koja vlada Europskom unijom.

  Ursula von der Leyen je u svojim političkim smjernicama izjavila:

Ja želim da Europljani izgrade budućnost Europe. Oni bi trebali imati vodeću i aktivnu ulogu u postavljanju prioriteta i određivanju razine naše ambicije… Konferencija bi trebali staviti zajedno građane, a posebno mlade s nevladinim organizacijama i Europskim institucijama…”

  Drugim riječima u radu Konferencije učestvuju 3 „staleža”. Prvi čine obični građani izabrani na ne znamo koji način. Drugi predstavlja „nevladine” organizacije financirane od Europskih instuticija,a treću Europske institucije. Ukratko dva od 3 „staleža” su financirana iz EU proračuna pa što mislite koje pozicije će oni zagovarati ? Mi bi rekli centralizaciju Europske unije.

  To nije samo naše razmišljanje nego pozicija do koje su mnogi došli nakon što je Guy Verhofstadt (slika) postavljen za predsjednika. Riječ je o čovjeku koji je insistirao da britanska vlada mora poništiti Brexit referendum i ostati u EU. Govoreći o državnom suverenitetu članica Europske unije pored ostalog on je izjavio :

  „Suverenitet znači da država može odlučiti o svom putu, a europske države to nisu sposobne same raditi. Ako postoji ikoji suverenitet u Europi onda postoji samo Europski suverenitet”.

  Činjenica da on predsjeda Konferencijom o budućnosti Europe sve unaprijed govori o njenim budućim zaključcima.

  Na plenarnoj sjednici održanoj u petak i subotu Hrvatsku su predstavljala dva umirovljenika. Jedan od zaključaka ove plenarne sjednice je bio osuda nehumanog ponašanja prema ilegalnim migrantima. U realnosti to je bio jedini stvarni zaključak pošto su predstavnici građana nakon njega izbačeni. Jednostavno ponovili su ono što su političari od njih tražili nakon čega su ih potpuno isključili iz procesa. Nakon buke dignute oko toga političari su se izvinili pa će se sljedeći put bolje pravit da slušaju građane.

  Iako nas većina zaključaka Konferencije o budućnosti Europske unije neće iznenaditi pitanje je da li će se oni provoditi. Članice EU koje vjeruju da je riječ o „političkoj podvali” su kao uslov za njeno održavanje stavili da zaključci nisu obvezujući. Drugim riječima Europska unija neće biti u stanju prisiliti članice da te zaključke prihvate i izglasuju.

  Bez dopuštenja SVIH članica zaključci ne mogu postati novi sporazum/ustav Europske unije. To priznaje i Guy Verhofstadt koji za Financial Times izjavljuje:”Prava bitka će se voditi u nagovaranju država i europskih institucija da usvoje zaključke Konferencije”.

  Uvjereni smo da naša vlada neće dati donesene zaključke Konferencije o budućnosti Europske unije na referendum. Od nje svi građani Hrvatske i eurokrati očekuju čistu ratifikaciju svega donesenog. To nije problem naše sadašnje vlade nego općenito problem sluganskog načina razmišljanja naše elite !?

5 4 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina