Rakete

  Rakete su jedini potencijalni odgovor kojima Rusija i Kina mogu odgovoriti na premoć SAD-a. To predstavlja zaključak do kojega su već davno došli ruski i kineski vojni stratezi.

  Američka svjetska dominacija se temelji na utrošenim resursima za vojne snage i kako su oni upotrebljeni. Glavni dio te vojne dominacije predstavljaju “nevidljivi” ratni avioni i nosači aviona koji moć SAD prenose u sve dijelove svijeta. SAD je jedina država koja ima nosače aviona teže od 100 tisuća tona.

  Dok SAD ima 11 nosača aviona težih od 100 tisuća tona Kina ima 2 nosača aviona Kuznetsov klase, a Rusija jednog. Riječ je o nosačima aviona teškim 55 tisuća tona. Ukratko iz ovih podataka je vidljivo da se niti Rusija niti Kina po ovom pitanju ne mogu natjecati s SAD.

  To znamo danas, a to se znalo i jučer pa su stoga ove dvije države prilagodile svoju strategiju. Drugim riječima one su se specijalizirale za istraživanje i gradnju ratnih raketa. Po pitanju gradnje raketa Rusija je puno poznatija nego Kina i ona se već nekoliko godina hvali s njim.

  Sve u svemu Rusija je posljednjih godina dizajnirala i testirala 3 vrste svojih hipersoničnih raketa. Imena tih raketa su Avangard, Kinzhai i Tsirkon. Avangard koji se lansira s kopna je prije svega poznat po tome da dostiže brzinu od 33 tisuće kilometara na sat što ga čini praktički neoborivim. S druge strane Tsirkon leti “samo” 7 puta brže od brzine zvuka,a lansira se s broda. Vremenski posljednja vrsta hipersoničnih raketa koje je Rusija testirala se zove Tsirkon (Zircon). Ona je bila ispaljena s podmornice početkom listopada,a brzina koju je postigla je bila 9 puta veća od brzine zvuka.

  Za razliku od Rusije koja se godina hvali većim brojem i vrstom hipersoničnih raketa Kini je prvi cilj bio sprečavanje američkih brodova u približavanju obale. U skladu s tim ona je dala prioritet izgradnji protubrodskih raketa koje mogu uništiti američke nosače aviona. Još 2010 godine ona je razvila i izgradila protubrodsku hipersoničnu raketu dometa 1700 kilometara (slika). Postavljanjem tih raketa ona je ukinula prednost koju su SAD pružali nosači aviona u južnokineskom moru.

  Nakon ovog uspjeha Kina je počela s razvojem drugih vrsta hipersoničnih raketa što je u kolovozu 2021 sve u svijetu iznenadilo. Tada je ona testirala hipersoničnu raketu s mogućnošću nošenja nuklearnih bombi koja je obišla cijeli svijet. Ova raketa lansirana iz Kine je nakon obilaska svijeta promašila cilj u Kini za samo desetak kilometara. Taj promašaj u prvom testiranju je realno govoreći nevažan pošto su svi svjesni toga da će se točnost rakete vremenom poboljšavati.

   Uz pomoć ovih raketa Rusija i Kina pokušavaju jeftino parirati SAD-u. Da one u PR smislu niti tako uspješne kao avioni koje Kina još nije u stanju potpuno sama izgraditi. Zbog toga ona ima hipersonične vojne rakete čime je iz strateške perspektive sve rečeno.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina