Mihail Hodorovski

  Možemo reći da praktički nitko ne mrzi Putina više od Hodorovski. Mihail Hodorovski je bio jedan od najbogatijih ljudi svijeta do trenutka kada ga je Putin uhitio !?

  Poslovna karijera Mihail Hodorovskog je započela u vrijeme Sovjetskog saveza. Zahvaljujući dobrim vezama u Komunističkoj partiji i svojoj inteligenciji Hodorovski je započeo poslovnu karijeru u doba Gorbačova. Te veze će mu pored ostalog omogućiti formiranje vlastite banke još u prosincu 1988 godine.

  Tijekom pokušaja puča Hodorovski je jedan od branitelja zakonitog režima kojeg brani zajedno s Jeljcinom. To je inače doba kada on biva jedan od savjetnika predsjednika Borisa Jeljcina, a potom postaje i kratkotrajni pomoćnik ministra energije.

  U doba divlje privatizacije u Rusiji Hodorovski će prigrabiti naftne kompanije iz čega on stvara Yukos. Teoretski gledajući Hodorovski je za Yukos vrijedan 5 milijardi dolara bio platio 310 milijuna i u tome se nije razlikovao od drugih oligarha. Ovdje govorimo teoretski jer se može postaviti pitanje koliko je stvarno uplaćeno !?

  Krajem devedesetih sada već iznimno bogat i moćan Hodorovski se počeo pripremati za odlazak predsjednika Jeljcina s vlasti. U upravni odbor Yukosa je doveo Amerikance dok je istovremeno u dogovoru s Kissingerom i Rothschildom otvorio nevladinu organizacije Otvorena Rusija . Ukratko učinio je sve potrebno da bude prihvaćen na Zapadu kao pravi poslovni čovjek, a ne osoba koja se obogatila privatizacijskom pljačkom.

  Pokušaj Hodorovskog da uđe u politiku će na kraju rezultirati njegovim sukobom s Putinom koji ga smješta na 10 godina u zatvor i oduzima mu Yukos. Nitko ne osporava da je bila riječ o političkoj odluci, ali istovremeno nitko ne osporava da je Hodorovski kriv. Time želimo naglasiti da je Europski sud za ljudska prava naveo nepravilnosti u procesu, ali istovremeno da su optužbe za prevaru i protuzakonito izbjegavanje plaćanja poreza istinite.

  Ukratko Hodorovski je bio prošao od 15 najbogatijeg čovjeka na svijetu do osobe kojoj je danas ostalo „samo” 500 milijuna dolara. Sav ostali novac kao i 10 godina života mu je uzeo Putin pa nije teško zamisliti što misli o njemu.

  On ovih dana on izjavljuje: „Lideri velikih europskih država još vjeruju da je moguće pregovarati s Putinom bez demonstracije sile. Iz Putinove perspektive oni žele pregovarati iz slabije pozicije. To predstavlja osnovnu greške jer Putin nije državnik nego bandit. Bandit u takvim situacijima uvijek pokušava likvidirati žrtvu.”

  Ukratko taj i takav Hodorovski ovih dana viče na šefove Europske unije jeste li vi ludi ? On to viče jer smatra, jer zna da naftne sankcije potkopavaju europsku ekonomiju,a Rusiji ne smetaju. Po njemu energetske sankcije su do sada nanijele 200 milijardi dolara štete Europi dok se istovremeno u Ukrajinu poslalo oružja u vrijednosti 10 milijardi dolara. Po njemu bilo bi pametnije da se taj novac slao u obliku oružja Ukrajini nego što su se uvele energetske sankcije.

  Sada na kraju ćemo se samo podsjetiti da su to bile riječi čovjeka koji opravdano mrzi Putina i koji je svjestan punih implikacija sankcija.

5 2 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina