Dvomisao

George Orwel je za svoju knjigu 1984 izmislio pojam dvomisao. Ta dvomisao je na žalost postala Ideja vodilje današnjeg zapadnog demokratskog društva.
Dvomisao je po Georgeu Orwellu sposobnost da se u glavi istovremeno imaju dva potpuno suprotna uvjerenja i da se u oba jednako jako vjeruje. George Orwell je vjerovao da dvomisao može postojati samo u totalitanom društvu i to je bila njegova najveća greška.

  Kao prvi primjer tog modernog dvosmisla ćemo uzeti slobodu govora. Na primjer Amnesty International navodi o slobodi govora: „Pojedinci imaju pravo izražavanja vlastitih stajališta i razmišljanja bez straha da će ih netko u tom pokušati spriječiti ili zbog toga kazniti”. Odmah nakon tog stajališta Amnesty International navodi da vlade imaju dužnost kazniti govor mržnje.

  Ukratko službena pozicija Amnesty International, Njemačka, Francuska i puno drugih država je dvomisao. Oni se kunu u slobodu govora i istovremeno ju ograničavaju što se više može reći o tome. Vrlo jasan primjer dvomisli !?

  Kao drugi primjer dvomisli uzeti ćemo Veliku Britaniju. Ova država je u pravom smislu te riječi u zakonodavstvo uvela dvomisao. Tijekom 2019 godine tamošnja policija je zabilježila 120 000 slučajeva nezločina govora mržnje. Sama definicija nam jadno govori da građani nisu prekršili britanske zakone, ali bez obzira na to policija je intervenirala !? Sama definicija nezločina je upisana u zakonodavstvo 2014 godine.

  Potom nam je red navesti i same naše demokratske režime. Mi navodno živimo u demokratskim državama kojima upravlja tehnokratska Europska komisija. Ova istinita rečenica je dvomisao u koju vjeruje 90 % građana.

   Država može biti ili demokracija što znači da se vlada izabire na demokratskim izborima ili diktatura bila ona tehnokratska, fašistička, komunistička… Ona ne može biti istovremeno oboje kao što je situacija s članicama EU.

  Sličnu dvomisao situaciju imamo i po pitanju rata u Ukrajini. Po vijestima koje nam se serviraju Rusija je istovremeno stakleni div poražen u Ukrajini i moćna sila koja prijeti drugim državama. Najgore je da puno njih istovremeno vjeruje u obje ideje, puno njih vjeruje u dvomisao !?

  Potom tu dvomisao nalazimo i u crkvama. Tamo imamo vjernike, a čak i biskupe koji istovremeno stvarno vjeruju u Bibliju i prava LGBT zajednice. Riječ je ponovno o dvomisli pošto sveto pismo na kojoj se temelji kršćanstvo tako nešto najoštrije osuđuje.

  Ovdje smo naveli pet konkretnih primjera sposobnosti da se u glavi istovremeno ima dva potpuno suprotna uvjerenja. Riječ je o neupitnim primjerima dvomisli koji su široko rašireni u zapadnom „demokratskom” svijetu.

  George Orwell je bio mislio da samo totalitarne diktature mogu dovesti do toga da ljudi u glavama istovremeno imaju suprotna uvjerenja. To je bila njegova druga greška. Na prvu grešku mu je već nakon izlaska knjige 1984 ukazao Aldous Huxley kada piše da je sistem koji je Orwel izmislio iznimno neefikasan. Zbog toga po Huxley takav sistem neće nastati nego će biti stvoren sustav u kojemu radnici sami sebe bičuju u cilju povećanja produktivnosti.

4.7 7 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina