Hrvatska je prihvaćena u eurozonu

   Hrvatska je prihvaćena u eurozonu bi bila najkraća vijesti koja nam je stigla iz Europske unije. To nam govori da ćemo bez obzira na sva europska pravila i zakone postati članovi eurozone 01.01.2023 godine.

  Tijekom posljednjih godina Hrvatska se nalazila unutar predvorja eurozone imena ERM. To predvorje eurozone i nju samu je nekadašnji predsjednik britanske Konzervativne stranke Norman Tebbit bio nazvao „Vječiti recesijski mehanizam”. S tim se slaže i Stiglitz koji izjavljuje „Struktura eurozone, njena pravila i zakoni nisu napisani za promocije razvoja, zapošljavanja i stabilnosti”.

  Za razliku od njih Njemačka je bila oduševljena eurozonom. Po riječima Manfreda Lahnsteina, nekadašnjeg njemačkog ministra ekonomije i financija euro diže kompetitivnost Njemačke i spušta onu drugih članica.

  Nema smisla sada da ovdje navodimo mišljenja političara i ekonomista. Samo ćemo konstatirati da je eurozone nastala uz protivljenje ekonomista.

  Bez obzira na to mnogi od nas, kao i sam autor ovog teksta su vjerovali da se eurozona danas ipak temelji na nekim pravilima. Navodeći to red je spomenuti da se ona ranija nija temeljila na baš nikakvim pravilima.

  Euro u pravom smislu te riječi nastaje 2002 godine. Četri godine prije dolaska eura u džepove građana vršen je prvi popis članica eurozone. Glavni uvjet, glavno pravilo, glavni zakon je bio da niti jedna članica ne smije imati javni dug veći od 60 % BDP-a.

  Ignoriranje tog zakona je je več na samom početku najbolje ukazivala koliko Europska komisija poštuje vlastita pravila, vlastite zakone. Na sastanku 1998 godine biva zaključeno da belgijski javni dug iznosi 122.2 %,talijanski 121.6 % BDP-a ili više nego dvostruko od dopuštenog. Bez obzira na to obje države iako niti približno ne ispunjavaju uvjete su ušle u eurozonu koju danas više nitko ne slavi.

  Niti sama Njemačka te 1998 godine nije ispunjavala uvjete za ući u eurozonu pošto je njen javni dug iznosio 61.3 % BDP-a. Ukratko s časnim izuzecima niti jedna članica nije ispunjavala uvjete za ulazak u eurozonu, ali ona je ipak stvorena.

  Danas ekonomisti nema veze da li govorimo o Stiglitzu, Martinu Wolfu, Marviny Kingu ili prvom glavnom ekonomistu Europske središnje banke Otmaru Issingu govore isto. Oni govore da je euro promašaj i da je njegova budućnost upitna.

  Naša središnja banka, HNB s druge strane govori da je eurozona bila sranje do velike financijske krize, ali da je sada prava prilika. Ta analiza iz 2020 godine nam je posebno zanimljiva zbog po našem mišljenju maltretiranja stručnjaka da napišu odgovarajući izvještaj.

  Uvod analize neupitno govori da se odbijanje država da uđu u eurozonu ne može objasniti čisto ekonomskim razlozima. Potom kasnije u njoj piše da su Poljska, Češka i druge država s svojom valutom nju iskoristile da ublaže financijsku krizu !? Očito ta mogućnost za njih ne predstavlja opravdani ekonomski razlog za zadržavanje vlastite valute ??

  Što oni stvarno misle je sada postalo nevažno. Ono što je važno bi bilo da Hrvatska ulazi u eurozonu s javnim dugom koji iznosi 80% BDP-a. To što nam je javni dug jako iznad zakonom propisanog je nevažno. To je nevažno pošto je Europska unija istovremeno tužitelj, porota i sudac, pa ona, a ne neki papir određuje što je zakonito !?

  Neki će se na kraju upitati zašto je Europska unija prihvatila Hrvatsku u eurozonu ? Odgovor na to je PR. Eurokratima je nužna neka pozitivna poruka koju mogu prezentirati građanima o uspjehu i popularnosti europskog projekta.

  Oni ne mogu prezentirati priču o gospodarskom rastu, oni ne mogu prezentirati priču o rastu životnog standarda. Isto tako oni ne mogu prezentirati priču o popularnosti Europske unije pošto nitko niti u nju niti u eurozonu ne ulazi. Sada će stoga Hrvatska poslužiti za tu propagandnu akciju !?

5 3 votes
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina