Holizam

  Prije sada već gotovo 6 mjeseci Minneapolis, najveći grad savezne države Minnesote je donio odluku o ukidanju policije pa je red pogledati što se tamo u međuvremenu dogodilo.

  Riječ inače o gradu u kojemu je preminuo George Floyd što je dovelo do masivnih BLM demonstracija. U skladu s tim gradsko vijeće je u lipnju 2020 godine donijelo odluku o ukidanju policije i na njegovom mjestu formiranja „Odjela za društvenu sigurnost i prevenciju nasilja” o čemu smo već pisali koji će se na holistički način boriti protiv zločina.

  To je tokom ljeta bilo dovelo do porasta kriminala u gradu koji je od tada samo nastavio s svojim rastom. S najavom ukidanja policije u gradu su daleko najpopularnije postale oružane pljačke vozila o kojima smo do sada najčešće slušali u afričkim ili latinsko američkim državama. Na primjer snimka jedne takve oružane pljačke prikazuje kako su dvije osobe naoružane pištoljima pokušale opljačkati ženu u vozilu koja je pobjegla vozeći u rikverc.

  Sveukupno gledajući broj oružanih pljački vozila u Minneapolisu je porastao 537 % dok se istovremeno dogodilo 79 ubojstava čime se ovaj grad vratio u doba kada su ga zvali Murderapolis. Nužno je naglasiti kako se ovaj katastrofalni porast kriminala dogodio u samo ovih manje od 6 mjeseci od kada je najavljeno ukidanje policije.

  Ova situacija, ovo nezadovoljstvo običnih građana ukidanjem policije i time nastalim porastom kriminala je izazvalo reakciju bivšeg predsjednika Baracka Obame da slogani „STOP financiranju policije” okreću glasače protiv stranke. Konkretno on je izjavio „izgubio si veliki broj glasača kada si rekao STOP financiranju policije što čini malo vjerojatnim da će ti se želje, ciljevi ispuniti” što je dovelo do reakcije prije svega afroameričkih političara. Ti političari su napali Obaminu izjavu riječima „STOP financiranju policije nije slogan nego mandat da sačuvamo živote crnaca”.

  Gledajući iz perspektive države riječ je o borbi između tradicionalnog pristupa kriminalu i svemu drugom u državi i holističkog pristupa koji stavlja pojedinca u centar zbivanja. Taj holistički pristup u Minneapolisu je doveo do katastrofalnog rasta kriminala i sada ga američki političari izgleda namjeravaju ukinuti.

  S druge strane Europska unija zarobljena utjecajem neizabranih, „nevladinih” organizacija i neizabranih političara postavlja katastrofalni holistički pristup u centar svih svojih politika. Potpuno nema veze o kojoj tematici govorimo pošto u EU dokumentima holizam ispada iz svake paštete.

  Trenutačni planovi Europske unije, parlamenta i najmoćnijih interesnih skupina pozivaju na holistički pristup održivom razvoju, holističkom pristupu migraciji, holistički pristupu znanosti, holistički pristup sigurnosti i slično.

  Holizam koji je očito postao državna ideologija Europske unije bi bilo najjednostavnije objasniti koristeći primjer kriminala. Tradicionalni sistem gleda što je kriminalac učinio i zašto što znači da gleda pojedinca. S druge strane holizam promatra greške društva koje su dovele do toga da čovjek počini te zločine što znači da on promatra društvo u cjelini.

  Strogo pojednostavljeno govoreći holizam je pseudoznanost, ideologija koja potpuno ignorira pojedinca, koja potpuno ignorira djelove društva i promatra samo društvo u cjelini. Druga iznimno važna pozicija holizma je da ne postoji stvarna istina pošto gledajući iz svoje perspektive svatko ima svoju istinu što znači da ne postoji objektivna istina.

  Ono što se dogodilo u američkim gradovima koji su pristupili holističkoj borbi protiv zločina samo ukazuje gdje nas vodi Europska unija svojim sada i službeno holitističkim pristupom rješavanja problema.

5 1 vote
Article Rating
Registracija
Obavijest
guest
2 Comments
najstarije
najnovije najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
trackback
1 godina prije

[…]   Kao što smo već ranije govorili smrt Georga Floyda u Minneapolisu tijekom policijske intervencije je rezultirala Black Lives Matter demonstracija. Pod utjecajem ovog događaja Minneapolis je bio najavio ukidanje vlastite policije i holistički pristup zločinu što je rezultiralo porastom oružanih pljački vozila od 537 %. […]

trackback

[…] da se poveća broj američkih policajaca u odnosu na njihov broj prije početka pandemije. Ideja holizma je time napokon postala pokojna među […]

Copyright © 2020 · Sva prava pridržana · Hladna Istina